Benjamin Verbič: Takšne tekme združujejo Slovence

Po sijajni kvalifikacijski zmagi za EP proti Izraelu slovenski nogometaši ostajajo na trdnih tleh. Največji zvezdnik Josip Iličić se je počutil odgovornega.
Fotografija: Sanjska Slovenija je po okusu navijačev spet bojevita, nepopustljiva, srčna in je tako rekoč pred vrati raja ter uvrstitve na evropsko prvenstvo. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Sanjska Slovenija je po okusu navijačev spet bojevita, nepopustljiva, srčna in je tako rekoč pred vrati raja ter uvrstitve na evropsko prvenstvo. FOTO: Tomi Lombar

Pet golov, zasuki, infarktni zaključek in zmaga Slovenije. Naši nogometaši so pred dobrimi 10.000 navijači v Stožicah obudili spomine na najsijajnejše dni slovenske reprezentance in se pred začetkom kvalifikacij za evropsko prvenstvo prihodnje leto približali domala nedosegljivemu cilju – uvrstitvi na EP.

Po eni od najbolj razburljivih zmag v zgodovini slovenske reprezentance so izbruhnila tudi čustva. Tako veselih nogometašev, ki hkrati trdno stojijo na tleh, že lep čas ni bilo videti.

Josip Iličić je bil znova razigran in pravi vodja na igrišču. FOTO: Voranc Vogel
Josip Iličić je bil znova razigran in pravi vodja na igrišču. FOTO: Voranc Vogel


»Ne, nisem bil živčen. Morda je bilo tako videti, ampak to je nogomet, igra te ponese. Čustva so bila močna, ker želim dati vse do sebe in za to moštvo. Želim si, da smo uspešni, zato se borimo. Zato bi rad čestital vsem igralcem,« je del utripa z igrišča prenesel Josip Iličić, nesporno največji virtuoz v zasedbi selektorja Matjaža Keka. Ni skrival, da je pred njim en sam cilj, uvrstitev na euro.

»Upam, da se bomo uvrstili na EP. Brez tako srčne igre in tako pozitivnega značaja pa se nogometa ne da igrati. Če in dokler bomo igrali eden za drugega, si pomagali, bodo prišli tudi rezultati. Včasih nam bo kaj zmanjkalo, ampak se bo tudi povrnilo,« si je dal duška 31-letni zvezdnik italijanskega nogometa in opozoril. »Teh šest točk še nič ne pomeni, še veliko teka in znoja bo treba, da bomo dosegli cilj. V vlogi avtsajderjev smo pokazali, da se lahko merimo z vsakomur, čeprav smo si letvico postavili nekoliko višje,« je komaj zadrževal čustva nepogrešljivi zvezdnik, ki je razkril, o čem je razmišljal, ko so tekmeci zasukali izid in bili v prednosti z 2:1.

»Odziv igralcev je bil navdušujoč. Zavedal sem se, da bom moral prevzeti odgovornost. Nekateri so bili že obupani, ampak nogomet se igra do zadnjega sodnikovega žvižga. Verjel sem in verjeli smo.«  
 
V svojem nekoliko razposajenem slogu je pot do velike zmage opisal tudi krvnik tekmecev, dvakratni strelec Benjamin Verbič.

Dva gola z zvrhano mero prefinjenega občutka sta Benjamina Verbiča spremenila v velikega junaka. FOTO: Tomi Lombar
Dva gola z zvrhano mero prefinjenega občutka sta Benjamina Verbiča spremenila v velikega junaka. FOTO: Tomi Lombar


»Takšne tekme združujejo Slovence in moštvo, dajejo zagon reprezentanci. Najslajše je zmagovati na takšen način. To je bila zmaga naših 'glav', pokazali smo, da zmoremo. Tudi ko smo izgubljali, si nismo smeli dovoliti, da bi na cedilu pustili navijače. Hvala bogu, da smo zasukali izid,« je bil iskren Vojničan z začasnim stalnim prebivališčem v Kijevu. Izpostavil je neugodne posebnosti izraelskih nogometašev. »Res znajo biti razdiralci igre, toda so odlični z žogo v nogah. Znali so jo zadržati, proti koncu so imeli celo več moči, ker so imeli dan več počitka. Mi smo morali opraviti menjavi zaradi poškodb, ampak prav igralci s klopi so razkrili, kako vsi verjamemo v uspeh.«

Veliki junak čudovitega ponedeljkovega večera o sanjskem razpletu kvalifikacij še ni želel govoriti kot o zgodbi o uspehu. »Počasi, smo na 2. mestu, gremo iz tekme v tekmo. Spet bomo trpeli, po zadnji tekmi s Poljsko bomo polagali račune.«

Zmaga ni bila le čestitka za selektorjev »68.« rojstni dan, kot se je Kek po tako razburljivem dvoboju slikovito postaral za 10 let, marveč tudi za Jureta Balkovca. Dopolnil je 25 let.

Jure Balkovec je ob polčasu zamenjal kapetana Bojana Jokića in položil zahteven izpit. FOTO: Uroš Hočevar
Jure Balkovec je ob polčasu zamenjal kapetana Bojana Jokića in položil zahteven izpit. FOTO: Uroš Hočevar


»Že popoldan pred tekmo sem igralcem dejal, da je edino darilo zmaga,« je povedal slavljenec iz Bele krajine, ob »staroselcu« v reprezentanci Jasminu Kurtiću drugi Črnomaljec v Kekovi zasedbi. Igral je drugi polčas, potem ko je kapetan Bojan Jokić zaradi slabega počutja in manjše poškodbe ob odmoru končal svojo tekmo. Član italijanskega drugoligaša Empolija je poudaril moč Slovenije. »Takšne zasuke in proti tako močnemu Izraelu lahko izpeljejo le odlična moštva. Res noro je, kakšen preobrat se nam je posrečil. Vzdušje v slačilnici je bilo odlično, rajali smo, se veselili in peli,« je zaključil levi bočni branilec, ki je odlično prestal zrelostni preizkus.

Komentarji: