Blatter in Platini oproščena

Nekdanja nogometna šefa Michel Platini in Sepp Blatter sta bila v Švici spoznana za nedolžna v primeru goljufije.
Fotografija: Sepp Blatter je imel zdravstvene težave med sojenjem. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Odpri galerijo
Sepp Blatter je imel zdravstvene težave med sojenjem. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Švicarsko sodišče v Bellinzoni je nekdanja vodilna moža svetovnega in evropskega nogometa Seppa Blatterja in Michela Platinija danes oprostilo obtožb v sojenju zaradi suma goljufivega denarnega nakazila.

Švicarsko zvezno kazensko sodišče je zavrnilo zahtevo tožilstva za pogojno kazen leto in osem mesecev zapora, medtem ko sta Blatter in Platini ves čas sojenja trdila, da sta nedolžna.

Blatter in Platini sta bila obtožena nepoštenih poslovnih praks, zlorabe položaja in ponarejanja listin. Sodili so jima zaradi spornega plačila dveh milijonov švicarskih frankov leta 2011, v tistem obdobju je bila vrednost plačila 1,6 milijona evrov.

Plačnik vsote je bil Blatter, takrat predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je znesek za svetovalne storitve izplačal Platiniju, nekdanjemu slovitemu nogometašu in kapetanu Francije. Platini je sicer kasneje v obdobju od 26. januarja 2007 do 21. decembra 2015 zasedal položaj predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa).

Platinijevo svetovanje takratnemu prvemu možu svetovnega nogometa Blatterju segajo v obdobje od leta 1998 do 2002, ko je sklenil pogodbo za 300.000 švicarskih frankov na leto, plačilo pa je bilo izvedeno šele osem let pozneje.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, sta se obramba in tožilstvo strinjala v eni točki: trojni dobitnik zlate žoge Platini je vsekakor na podlagi ustnega dogovora, ki sta ga sklenila leta 1999, zelo dobro svetoval Blatterju v njegovem prvem mandatu na čelu Fife, plačilo pa je bilo izvedeno šele nekaj let pozneje.

Zaslišanja so se sicer zavlekla zaradi slabega zdravstvenega stanja 86-letnega Blatterja, ki je bil predsednik Fife vse do jeseni 2015, ko ga je suspendirala etična komisija Fife in mu kasneje za osem let prepovedala delovanje v nogometu.

Michel Platini je bil predhodnik Aleksandra Čeferina na čelu Uefe. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Michel Platini je bil predhodnik Aleksandra Čeferina na čelu Uefe. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP

Tudi 67-letni Francoz je leta 2015 prejel osemletno prepoved delovanja v nogometu, ki jo je kasneje etična komisija Fife skrajšala na šest let, potrdilo pa Mednarodno športno razsodišče (Cas).

Blatter je lani zavrnil ugibanja, da je šlo za nedopustno plačilo na roko, češ da je Fifa obračunala in plačala pokojninske prispevke, Platini pa je "plačal davke na ta znesek v kraju svojega stalnega prebivališča v Švici".

Razkritje o spornem nakazilu Platiniju je sledilo korupcijskim aretacijam ob Blatterjevi vnovični izvolitvi za peti zaporedni mandat. Nekaj dni pozneje je napovedal, da bo odstopil, kar je sprožilo boj za njegovo nasledstvo.

»Nevtralno sodišče je končno ugotovilo, da v tem primeru ni bilo storjeno kaznivo dejanje. Moja stranka je zaradi tega popolnoma oproščena in olajšana,« je sodbo komentiral Platinijev odvetnik Dominic Nellen.

Nekdanji kapetan modrih pa se je v kratkem sporočilu za javnost razveselil, da je dobil prvo tekmo, pri tem pa znova namigoval na politične in sodne manipulacije, zaradi katerih naj bi ga tudi odstranili z mesta šefa evropskega nogometa.

»Gre za krivce, ki se med tem sojenjem niso pojavili. Naj računajo name, da jih bomo našli.« Platini že ves čas za sodno gonjo krivi zdajšnjega predsednika Fife Giannija Infantina.

Sodišče je presodilo, da goljufija ni dokazana z verjetnostjo, ki meji na gotovost, zato je uporabilo splošno načelo kazenskega prava, po katerem mora dvom koristiti obtožencu.

Obramba je v svoji vlogi poudarila tudi odsotnost jasnega motiva Blatterja, ki mu ta primer ni prinesel niti centa.

Tožilec Thomas Hildbrand je sicer ob tem previdno spomnil na uslugo, ki je ni mogoče finančno ovrednotiti, torej nepreklicno podporo Michela Platinija in Uefinega izvršnega odbora Blatterjevi ponovni izvolitvi za četrti mandat konec maja 2011.

»Vprašanje, ali je bilo to plačilo povezano z volitvami, mora ob pomanjkanju prepričljivih dokazov ostati odprto,« je priznalo tožilstvo in nad sodno dvorano vendarle pustilo senco korupcije.

Preberite še:

Komentarji: