Bojan Jokić: Za poraze smo krivi vsi

V slovenski slačilnici ne vedo, zakaj dela s treningov ne znajo prenesti v tekme
Fotografija: Slovenski nogometaši ne vidijo poti iz začaranega kroga FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Odpri galerijo
Slovenski nogometaši ne vidijo poti iz začaranega kroga FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca in njeni navijači so od uvoda v novo ligo narodov pričakovali šest točk, osvojili pa niso niti ene. Po Bolgariji je bil boljši še Ciper in zdi se, da se zasedba selektorja Tomaža Kavčiča vrti v začaranem krogu. Kapetan Bojan Jokić in strelec edinega slovenskega gola v Nikoziji Robert Berić upata, da bosta s soigralci čim prej našla pot do odrešilne zmage.

"V tekmo nismo šli dobro, na začetku smo bili preveč mrtvi na igrišču. Ciprčani so nam vsilili svojo igro. Njihova posest žoge je bila večja od naše, zaradi tega si nismo ustvarjali priložnosti. V drugem polčasu smo imeli pobudo in tudi vodstvo, sledil pa je nerazumljiv mrk z dvema prejetima goloma. Če sodnik ne bi razveljavil regularnega Šporarjevega gola, bi bilo morda vse drugače, a te zmage oziroma točke si nismo zaslužili. Cipru čestitam za zmago," je Jokić povedal po porazu z 1:2. To je bil že četrti spodrsljaj v petih tekmah pod Kavčičevim vodstvom.

Ker so imeli Ciprčani žogo več v nogah, si Slovenci (levo Miha Zajc) niso priigrali dovolj priložnosti. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Ker so imeli Ciprčani žogo več v nogah, si Slovenci (levo Miha Zajc) niso priigrali dovolj priložnosti. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters


"Težava je v tem, da ne znamo zadržati minimalnega vodstva. Tudi če prevzamemo vodstvo, moramo zabiti vsaj dva gola, da iztržimo pozitiven rezultat. Za poraze smo sicer krivi vsi, selektor je ob igrišču, na njem smo igralci. V 13 letih, odkar sem v reprezentanci, smo zamenjali veliko selektorjev. Vsak nam je nekaj dal, z vsakim smo zmagovali in izgubljali. Težko je odgovoriti na vprašanje, ali bi morali zamenjati selektorja ali igralce. Ta čas za nič nismo nagrajeni, še več je treba dati za reprezentančni dres. Vsi moramo od sebe dajati 100 odstotkov ali več. Ne samo pri nas, tudi drugje je tako, da nekateri igralci v klubih igrajo bolje kot v reprezentanci. Ne vem, zakaj je tako. Nam kolektivnega duha ne manjka, tako je vsaj videti na treningih, a tega ne znamo prenesti v tekme. Od prve minute nismo dovolj osredotočeni. Izgubili smo z reprezentancami, ki niso boljše od nas," je izkušeni branilec strnil ponesrečeno septembrsko reprezentančno akcijo.



Kako naprej oktobra, ko Slovenijo čaka gostovanje na Norveškem? "Treba je prespati, razmisliti, si še enkrat ogledati tekmo, analizirati igro in iti naprej. Krivi smo mi, proti Bolgarija smo vsaj pokazali všečno igro, proti Cipru niti tega ne. Moramo se izboljšati, od tega ne smemo bežati," je še povedal Jokić.


Gol bi zamenjal za zmago


V drugem polčasu je v Nikoziji reprezentančno strelsko sušo prekinil Robert Berić, a veselje po njegovem golu je bilo prekratko. "Vsekakor bi zamenjal gol za zmago, ki jo nujno potrebujemo za vse, za samozavest, za našo igro, za dvig celotne ekipe. Trenutno težko rečem, kaj je šo narobe. Stvari se nam ne odvijajo po željah. Ne Bolgari ne Ciprčani nas niso presenetili, dobro smo jih analizirali, na igrišču pa nam stvari ne stečejo. Vzdušje je katastrofalno," slovenski napadalec ne skriva, da porazi puščajo posledice v slačilnici.

Robert Berić (v zračnem dvoboju desno) bi dosežen gol v hipu zamenjal za zmago. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters
Robert Berić (v zračnem dvoboju desno) bi dosežen gol v hipu zamenjal za zmago. FOTO: Yiannis Kourtoglou/Reuters


Tudi njegov pogled v prihodnost ni posebej obetajoč: "Trudili smo se, vem, da se ponavljamo s temi besedami. Drugega nimamo povedati, želeli smo si napadati, čim prej zabiti gol, a ni šlo. Pogled s strani gotovo ni lep. Prišli smo v fazo, iz katere ne vidimo izhoda. Morda moramo to prebroditi in nam bo kasneje trpljenje poplačalo. Smo v začaranem krogu in ne vem, kaj bomo naredili."

Komentarji: