Boljše Domžale brez gola, slabše do zmage

Mali nogometni derbi v Novi Gorici ni navdušil, odločil pa ga je domžalski Koprčan Miha Blažič v 83. minuti.

Objavljeno
25. oktober 2015 22.34
Nogometna tekma Gorica - Domžale. Nova gorica, 25.10. 2015[Domžale,Gorica, nogomet,šport}
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Nova Gorica – Močno oslabljena Gorica je izgubila derbi 15. kola prve SNL in posledično tretje mesto na lestvici. Domžale so srečno osvojile poln izkupiček, potem ko je zmagoviti gol v 83. minuti po podaji Nejca Skubica s prostega strela dosegel Miha Blažič.

Goričanom ni bilo usojeno, da bi se na lestvici z zmago približali zeleno-belim Ljubljančanom na vsega točko in hkrati oddaljili od Domžalčanov za 6 točk.

Potem ko je bilo znano, da bosta zaradi rumenih kartonov manjkala Amel Džuzdanović, eden od ključnih mož v goriški zvezni vrsti, in Alen Jogan, kapetan ter poveljnik obrambe, je poškodba gležnja izločila še najboljšega strelca Blessinga Elekeja. Brez manjkajočega napadalnega dvojca, ki je skupaj zabil kar 13 golov (4+9) in zbral kar 8 podaj (5+3), se je jeziček na tehtnici na domžalsko stran krepko nagnil že pred tekmo.

Domžale so se Goričanom oddolžile za poraz (2:3) v prvi četrtini prvenstva. Včerajšnji gostje so namreč odprli dvoboj v slogu favoritov. Z veliko premočjo so napadli Goričane, toda v takšni igri je napadanje v zgoščeno in odlično postavljeno goriško obrambo razkrilo tudi veliko njihovih slabosti. Kljub izraziti terenski premoči Domžalčani namreč niso znali izpeljati dveh, treh kombinatornejših in nevarnejših akcij ali zadnje podaje. Edino, ki je zadišala po golu, je z odličnim posredovanjem preprečil domači vratar Gregor Sorčan. Mladi reprezentant je odbil blag strel Maria Lucasa Horvata v dvoboju iz oči v oči. Sicer so Domžalčani ugajali v drugih delih igre, bili so agresivni, borbeni in tekmecem niso dopustili veliko prostora za nevarnejše nasprotne napade.

Prvi polčas vendarle ni ponudil veliko presežkov oziroma bistveno premalo za naziv malega derbija, kaj šele velikega. Goričani so se – zavedajoč svoje nekonkurenčnosti – taktično branili, samo ob koncu polčasa je s samostojno akcijo Marko Nunić poskušal presenetiti Nejca Vidmarja s strelom iz mrtvega kota z leve strani.

Goričani iz obrambe v napad

»Škoda, da nismo že v prvem polčasu zabili gola. Igrali smo zelo dobro,« je prvih 45 minut skozi svoje oči ocenil gostujoči trener Luka Elsner, ki ob odmoru svojim igralcem ni mogel dati prav veliko pametnejših navodil. Domžalčani so imeli v nogah ritem in nadzor nad igro. In pričakovati je bilo, da bodo v drugem polčasu še bolj stopili na plin, napadli še z večjo močjo in pogumom. Toda zgodilo se je prav nasprotno. Goričani so prišli iz slačilnice bolj ambiciozni in drznejši. Tekmi so dvignili vrednost in tudi ritem. Bili so precej boljši, predvsem nevarnejši, ne pa tudi srečnejši. V 60. minuti so izpeljali najlepšo akcijo na tekmi: marljivi napadalec Miran Burgić je na levi strani žogo porinil vtekajočemu Matiji Škarabotu, ki je s povratno podajo v sredino našel Dina Martinovića. Goriški zvezni igralec je žogo preusmeril proti levi Vidmarjevi vratnici, a se je v rešitelja spremenil Dejan Trajkovski. V pravem trenutku in na pravem mestu se je dobro znašel, tako da je odbil žogo, ki je že letela v nebranjen del vrat.

To ni bila edina goriška priložnost, četudi je bila najlepša. Domžalčani niso imeli niti ene, ob kateri bi se jim naježila koža, a vendar so dočakali svoj trenutek sreče. Glavni sodnik Slavko Vinčić je zračni dvoboj robustnega Matije Široka in krhkega Trajkovskega na levi strani 35 m od domačih vrat označil za prekršek Goričana nad Domžalčanom, čeprav je do stika igralcev prišlo šele po Širokovi odbiti žogi z glavo. Darilo je Skubic z veseljem spremenil v zmagoviti predložek. Visoko podajo proti drugi vratnici je z glavo in strelom od tal v gol spremenil Miha Blažič.

Vinčić ni navdušil Srebrniča

»Mislim, da ni bilo prekrška. Po njem so Domžalčani dosegli gol,« je odločilni trenutek ocenil domači trener Miran Srebrnič. Veliko se ni zmotil, a to mu ni pomagalo. Tako kot nezadovoljstvo nad Vinčićevim sojenjem. »Sojenje? Ne vem, najprej moram videti posnetek. Je pa res, da gredo odločitve zelo malo v naš prid. Ne morem pa biti nezadovoljen z našo igro. V trdi tekmi brez velikih priložnosti tekmecev smo bili boljši predvsem v drugem polčasu,« je podal končno oceno Srebrnič. Če ne drugega, je tudi Elsner pohvalil poražence.

»Presenetili so me, kako sposobni so bili dvigniti raven igre v drugem polčasu. Toda vedeti je treba, da Gorica premore kakovost, in kdor misli, da je nima, se moti. Gorica bo v vrhu lige. Tekma pa je bila zelo težka in borbena. Vse, kar je pomembno, so bile točke,« je postavil piko na i domžalski trener, ki ima še statistični razlog več za veselje. Domžalčani so nanizali že deveto tekmo brez poraza.


Rezultati 15. kola državnega prvenstva

Gorica - Domžale 0:1 (0:0)

(Blažič 83.)

Krka - Krško 2:0 (1:0)

(Dangubić 17., Novinić 93.)

Rudar - Luka Koper 1:0 (0:0)

(Džinić 86.)

Zavrč - Celje 0:1 (0:1)

(Pajač 32.)

Olimpija - Maribor preloženo

 

Lestvica:

1. Olimpija 14 10 2 2 38:9 32 točk

2. Domžale 15 8 4 3 23:10 28

3. Gorica 15 9 1 5 26:23 28

4. Maribor 14 7 4 3 26:15 25

5. Zavrč 15 6 4 5 16:15 22

6. Rudar 15 4 6 5 14:16 18

7. Krka 15 4 5 6 13:22 17

8. Luka Koper 15 3 3 9 18:26 12

9. Celje 15 2 5 8 10:27 11

10. Krško 15 2 4 9 6:27 10