Bosansko pravosodje odklonilo možnost izročitve Mamića na Hrvaško

Pritožni svet sodišča BiH je odločil, da svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo ne bodo izročili Hrvaški. Izpostavili so, da zakonodaja v BiH kot kaznivo dejanje ne pozna določila za zločinsko združevanje in gospodarski kriminal.

Objavljeno
23. september 2019 17.38
Posodobljeno
23. september 2019 17.38
Mamića pred izročitvijo varuje tudi državljanstvo BiH, ki ga ima poleg hrvaškega državljanstva. FOTO: AFP
STA
STA
Pritožni svet sodišča Bosne in Hercegovine je pravnomočno odločil, da svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo, 60-letnega Zdravka Mamića, ne bodo izročili Hrvaški. Izpostavili so, da zakonodaja v BiH kot kaznivo dejanje ne pozna določila za zločinsko združevanje in gospodarski kriminal, kot jih je v obtožnici proti Mamiću zastavila Hrvaška.

Pritožni svet sodišča BiH je potrdil nepravnomočno sodbo sodišča s konca avgusta letos, ko so potrdili, da ni zakonskega temelja za izročitev Mamića na Hrvaško. Pojasnili so, da zakonodaja ne pozna kaznivega dejanja »zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju, ki je bilo storjeno v zločinskem združenju«, kot jih je zastavilo hrvaško sodišče, so zapisali na spletni strani sodišča s sedežem v Sarajevu.

Mamića pred izročitvijo varuje tudi državljanstvo BiH, ki ga ima poleg hrvaškega državljanstva.

Hrvaška je junija letos od BiH znova zahtevala izročitev Mamića, ki je bil lani na sodišču v Osijeku nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu. Mamić je le dan pred izrekom sodbe pobegnil v Međugorje v BiH, da bi se izognil priporu, ki je na Hrvaškem obvezen do pravnomočne sodbe v primeru, če nepravnomočna sodba prinaša najmanj pet let zapora.

Na zaporno kazen je obsojen zaradi oškodovanja zagrebškega kluba za najmanj 15,3 milijona evrov in hrvaškega državnega proračuna za skoraj 1,6 milijona evrov. Proti Mamiću so na Hrvaškem vložili še dve obtožnici zaradi domnevnega kriminala, s katerim naj bi storil večmilijonsko škodo v Dinamu.