Brez Ronalda so tribune napol prazne

Nogometaši Reala so ob začetku španske lige ugnali Getafe, vendar hkrati spodbudili nova vprašanja, saj Madrid pogreša ase.
Fotografija: Gareth Bale (desno) je odločno začel obdobje po Ronaldu. FOTO: AP
Odpri galerijo
Gareth Bale (desno) je odločno začel obdobje po Ronaldu. FOTO: AP

Začetek nogometnih prvenstev v Italiji in Španiji ni mogel miniti brez razprav o učinkih prestopa Cristiana Ronalda. Navijači Juventusa so ugotavljali, da lahko njihovi ljubljenci zmagajo, četudi v gosteh prejmejo dva gola in se njihov novi idol ne vpiše med strelce. V Madridu pa so se opogumljali, da si je Real opomogel po porazu v superpokalu UEFA proti Atleticu in da je v zadnjih treh nastopih zabil sedem golov. Brez Ronalda.

Po uspehih evropskih klubskih prvakov nad Getafejem (2:0) in Torinčanov proti Chievu (3:2) resda še ni bilo slišati strokovnih ocen, kakšne bodo nogometne posledice prestopa leta. Zanje bo treba počakati do starta lige prvakov 18. septembra in zahtevnejših dvobojev v domačih ligah. Real se bo denimo v 7. kolu DP 29. septembra poskusil oddolžiti Atleticu in tri kola pozneje (28. oktobra) gostoval v Barceloni. Juventus pa bo po ogrevalnem nizu 30. septembra pričakal Napoli. Prvi poslovni »vmesni rezultati« se medtem že kažejo na obzorju.

Sveža mrzlica v Torinu ni le odličen obet, da si bodo tamkajšnji črno-beli s prodajo vstopnic in navijaških rekvizitov hitro povrnili bogato odškodnino za portugalskega velezvezdnika. Koristi zaradi povečanega zanimanja za nogomet pričakujejo vsa italijanska moštva. Nekoliko drugačen trend se obeta Špancem, ki so se zadnjih devet let napajali v dvobojih med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Pomanjkanje »galaktičnega« naboja je kot prvi začutil Real, saj se je na nedeljski premieri na stadionu Santiago Bernabeu zbralo le 48.466 gledalcev, kar je le malo več od polovice zmogljivosti tribun. Slabši obisk na prvenstveni tekmi (44.270 gledalcev) so nazadnje zabeležili 24. maja 2009, ko so Madridčani zaokrožili skromno sezono s porazom proti Malagi (1:3). To je bila njihova zadnja domača predstava pred prihodom Ronalda iz Manchester Uniteda za takrat rekordnih 94 milijonov evrov.

Na Cristiana Ronalda v Juventusovem dresu se bomo morali še navaditi. FOTO: AFP
Na Cristiana Ronalda v Juventusovem dresu se bomo morali še navaditi. FOTO: AFP

 

Kdo bo nevaren poleg Bala?


Devet let in za skladovnico trofej pozneje je očitno, da je zahtevno občinstvo v španski prestolnici razočarano. Odšla sta Ronaldo in trener Zinedine Zidane, prišla le belgijski vratar Thibaut Courtois in brazilski napadalec Vinicius Junior, ki proti Getafeju nista dobila priložnosti za ognjeni krst. Za nameček Luka Modrić ni skrival želje, da bi prebegnil k Interju, in v nedeljo je še enkrat vstopil v igro šele 20 minut pred koncem, med rezervisti pa sta bila tudi Casemiro in Raphaël Varane. Očitno je bilo tudi, da se bodo morali vsi skupaj navaditi na taktirko novega stratega Julena Lopeteguija. Proti Getafeju je imel Real žogo v posesti kar 78,05 odstotka igralnega časa, kar je njegova tretja največja prevlada od leta 2009. Toda proti zgoščeni obrambi gostov je bilo marsikaj odvisno od Garetha Bala.

Valižan je sodeloval pri prvem golu Danija Carvajala, sam zabil drugega in napovedal resno kandidaturo za lep del primanjkljaja zaradi Ronaldovega odhoda. Vprašanje pa ostaja, kdo bo pokril razliko. Zato se je včeraj okrepilo zanimanje za Bayernovega golgeterja Roberta Lewandowskega. Toda odgovor izvršnega direktorja Karl-Heinza Rummeniggeja, ki se dolgo ni želel pogovarjati niti o 150 milijonih evrov odkupnine, je bil pomenljiv: »Sestanemo se lahko 2. septembra ob 14.30.« Poldrugi dan poprej bodo namreč v Španiji zaprli nogometno tržnico.
 

Komentarji: