Čas za prvo zmago razigrane Olimpije v 1. SNL

Četrto kolo prvenstva prinaša več privlačnih tekem. Pod drobnogledom odziv Maribora po Glasgowu in Domžal po Murski Soboti.
Fotografija: Nogometaši Olimpije bi lahko v Kranju unovčili zmagovalne občutke, ki so jih vnovič našli v četrtkovi tekmi s Helsinki.
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije bi lahko v Kranju unovčili zmagovalne občutke, ki so jih vnovič našli v četrtkovi tekmi s Helsinki.

Ljubljana – Slovensko nogometno prvenstvo postaja strelski šov po meri navijačev. Prejšnji teden so ti videli v povprečju 4,2 gola na tekmo, kar je neprimerljivo s »skromnim« učinkom najboljših na letošnjem mundialu (2,64) … Tudi četrto kolo 1. SNL prinaša več odprtih tekem: prvo danes zvečer v Krškem, zadnjo v ponedeljek popoldne v Velenju, kjer bo gostovala Mura.


Prva Krško in Celje, nazadnje Mura v Velenju


Krško – Celje (sobota, 20; sodnik Slavko Vinčić): Na štadionu Matije Gubca se bosta sešla kluba, ki po treh kolih še nimata zmage, oba imata na računu po dve točki in oba sta remizirala z – državnim prvakom! Toda drevi ne bo šlo za okus po Olimpiji, zgolj za neizprosno bitko, ki bi lahko en tabor osrečila s prebojem v sredino lestvice, drugega pahnila v stresno nadaljevanje sezone. Pod lupo bo prvi celjski adut Rudi Vancaš-Požeg, Belokranjec, ki je nazadnje v Stožicah pošteno nagajal Olimpiji. Zadnji medsebojni tekmi so dobili Celjani, Dušan Kosić bo želel podaljšati ta niz, domači trener Alen Ščulac pač ne.



Triglav – Olimpija (nedelja, 17.30; Bojan Mertik): Ljubljančani lahko v pičlem tednu dni spremenijo svojo javno podobo za 180 stopinj. Jutri bodo lovili v Kranju svojo prvo ligaško zmago v sezoni, s katero bi nadgradili uspešen evropski večer. V četrtek se lahko zavihtijo najvišje doslej pod Uefinim dežnikom, v nedeljo (19.30) jih čaka največji slovenski derbi v Stožicah. Morebitne zmage nad Triglavom, Helsinki in Mariborom predstavljajo sanjski scenarij za predsednika Milana Mandarića in vse na njegovem čolnu, tudi trenerja Aleksandra Linto. Če bi ob tem zabijal gole tudi najdražji zeleno-beli eksponat Issah Abass, bi bilo zanj toliko bolje. Po vrnitvi v 1. SNL Gorenjci še niso premagali Olimpije, tudi v svoji 250. tekmi med elito kotirajo veliko nižje od favoriziranih gostov. Obeta se privlačna tekma na igrišču in ob njem, Olimpija tradicionalno pritegne veliko navijačev na tribuno med nogometnim igriščem in najboljšim plavalnim kompleksom pri nas.



Maribor – Gorica (18.15; Damir Skomina): En polčas pozneje kot v Kranju se bo začel derbi kola pod mariborsko Kalvarijo, goriški obisk Ljudskega vrta bo nemara najbolj kakovostna tekma tega konca tedna. Pričakovali bomo odgovore na več vprašanj. Kako se bodo odzvali Štajerci na poraz v Glasgowu, ki je bil dovolj visok, da jih je po koncu pošteno potrl, in hkrati dovolj znosen, da pred povratno tekmo ne bodo obupali? Bodo Goričani unovčili evropski ritem Maribora, ki je igral telesno zahtevno preizkušnjo predvčerajšnjim, v četrtek pa ga čaka še zahtevnejša? Vijoličasti resda premorejo najširši igralski kader v ligi in najbogatejše izkušnje z igranjem na več frontah. Toda Goričani ne bodo prispeli v Ljudski vrt z belo zastavo, ne nazadnje bi njihov trener Miran Srebrnič z morebitnim podvigom proti nekdanjemu trenerju Gorice Darku Milaniču najmočneje opozoril nase tudi mecene, kakršen je Milan Mandarić. Prav je, da Srebrnič razmišlja o izzivu zunaj Nove Gorice, četudi ne javno in naglas. Če hoče med najboljše, se mora preizkusiti drugje – kot nekoč Milan Miklavič, Pavel Pinni ali Tomaž Kavčič. In, ne nazadnje, bo Jasmin Mešanović postal specialist za gole v 1. SNL, potem ko je zabil »hattrick« Aluminiju, v Glasgowu pa dobil le pol ure igre? Ni izključeno, da bi ostala Maribor in Gorica neporažena tudi po 4. kolu prvenstva.


Vombergar iz Ljubljane v Kidričevo?


Domžalskega trenerja Simona Rožmana čaka nov izziv v tekmi z Aluminijem.
Domžalskega trenerja Simona Rožmana čaka nov izziv v tekmi z Aluminijem.


Domžale – Aluminij (20.15; Mihael Antić): Biti, ali ne biti, si lahko pred tekmo s Kidričani po hamletovsko rečejo v Domžalah. Poraz v Prekmurju vendarle ni bil tako presenetljiv, kot se je tedaj zdelo, način, na kakršnega so Domžalčani zapustili Evropo, bi zabolel tudi veliko večje klube, v dveh dneh bi potrebovali za reanimacijo štab petih psihologov, ne le nogometnih trenerjev. V rumeni družini zagotavljajo, da so pozabili na Ufo in Muro ter se ozrli k preostalim ciljem v sezoni – torej najprej k prodaji najdražjega aduta, dveh ali treh, nato boju za obe lovoriki. Zanimivo bo spremljati tudi goste. To bo dvoboj študioznih trenerjev Simona Rožmana in Oliverja Bogatinova, ki zna igrati na rezultat. Morda slednjemu manjka tip napadalca à la Andres Vombergar, zato ni čudno, da »Vombija« nekateri v zakulisju že vidijo v Kidričevem. Član Aluminija je njegov rojak Lucas Mario Horvat, patron obeh pa je Heri Zupan, argentinski industrialec slovenskih korenin in zaljubljenec v nogometno igro, ki je leta 2014 pripeljal četo Srečka Katanca v Urugvaj in Argentino. Vombergarja so odrezali pri Olimpiji, v Kidričevem bi hitro oživel po številnih predložkih Erika Glihe z levega boka. Slednji je bil v minuli sezoni četrti asistent lige (6), v tej sezoni je zbral več podaj le mariborski vezist Amir Dervišević.

Komentarji: