Portugalska drevi nad Švicarje tudi s Cristianom Ronaldom

Finale lige narodov: čas za vrhunec Čeferinovega projekta. Jutri še dvoboj Anglije in Nizozemske.
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Pepe pričakujeta tekmo s Švico dobre volje.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Pepe pričakujeta tekmo s Švico dobre volje. FOTO: Reuters

V dneh, ko večina nogometnih reprezentanc v Evropi odšteva dni do novih izzivov v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, bodo Portugalska, Švica, Anglija in Nizozemska sprejele izziv v boju za najboljšega v ligi narodov. Mlado Uefino tekmovanje, ki je zamenjalo režim prijateljskih tekem, bo doživelo vrhunec z zaključnim turnirjem lige A, ki bo od drevi do nedelje na Portugalskem.





Danes (20.45) bo gostiteljica Portugalska krenila nad Švico, jutri (20.45) se bosta za preboj v finale pomerili še Anglija in Nizozemska. Gre za zmagovalke štirih skupin lige narodov A. Za osvežitev spomina: Slovenija je v ligi narodov C3 zasedla zadnje mesto v konkurenci Norveške, Bolgarije in Cipra in bo v naslednjem ciklu lige – v boju za Katar 2022 ali Nemčijo 2024 – lovila nastop na velikem turnirju z najnižje ravni. To ni slabo, saj denimo v hibridnem sistemu kvalifikacij za EP 2020 pripada po ena vstopnica za euro zmagovalkam lig A, B, C in D. Zmagovalci lig D Gruzija, Belorusija, Kosovo in Severna Makedonija se bodo tako marca 2020 – če si katera od njih ne bo zagotovila turnirja v letošnjih kvalifikacijah – udarili za šampionat stare celine na podoben način kot v teh dneh Portugalska, Švica, Anglija in Nizozemska.


Prvaku 10,5 milijona €


Zamisel o uvedbi novega tekmovanja reprezentanc je resda zorela že dolgo, idejni koncept je podprl kongres Uefe že marca 2014 v Astani. Toda liga narodov je zaživela v praksi v obdobju predsednika Aleksandra Čeferina, ki je močno naklonjen temu produktu. Koliko bi liga narodov lahko prinesla Uefini 55-članski družini, nam je pred časom v ekskluzivnem pogovoru pojasnil vodja Uefinih tekmovanj Giorgio Marchetti.



»Projekcije nam kažejo približno dve milijardi prihodkov iz tega naslova do konca cikla 2020. Doslej je šlo približno za milijardo, saj je UEFA centralno tržila zgolj kvalifikacijske tekme, prijateljskih ne. Z več tekmami in večjo vrednostjo tekem bomo torej podvojili tržno vrednost prodaje TV pravic. Več bodo pridobile vse reprezentance oziroma njihove nacionalne zveze,« je zatrdil Marchetti.

Giorgio Marchetti in Aleksander Čeferin med eno od konferenc o ligi narodov. FOTO: AFP
Giorgio Marchetti in Aleksander Čeferin med eno od konferenc o ligi narodov. FOTO: AFP


Prvak lige narodov – to bo zmagovalec lige A – bo v seštevku bogatejši za 10,5 milijona evrov, kolikor znaša vsota zneska za udeležbo v tekmovanju (2,25 mio €), zneska za nastop na zaključnem turnirju (2,25 mio €) in nagrade za najboljšega (6 mio €). Poraženi finalist bo prejel milijon in pol manj.


Parada zvezdnikov


Najvišje gotovo meri Portugalska, saj je njen selektor Fernando Santos prvič po mundialu angažiral tudi Cristiana Ronalda. Gostitelji naj bi napadli Švicarje v sistemu 4-4-2, pri čemer naj bi ob Ronaldu igral njihov najnovejši čudežni deček João Felix (19 let), s prodajo katerega bi lahko Benfica iztržila več kot sto milijonov evrov. Zanimivo: v konici švicarskega napada (4-2-3-1) bo igral njegov soigralec Haris Seferović, za njim evropski prvak Xherdan Shaqiri (Liverpool).

Dan pozneje se bosta pomerili še Nizozemska in Anglija, ko bo na igrišču kar mrgolelo (prihajajočih) zvezdnikov evropskega nogometa: De Ligt, Van Dijk, De Jong, Van De Beek, na drugi strani pa napadalci (4-3-3) Sterling, Rashford in Sancho.

Preberite še:

Komentarji: