Čeferin je edini kandidat za predsednika Uefe

Slovenski šef evropskega nogometa ne bo imel protikandidata na volitvah prihodnje leto.
Objavljeno
08. november 2018 12.31
Posodobljeno
08. november 2018 13.38
Aleksander Čeferin je na čelu evropskega nogometa od septembra 2016. Foto: Reuters
R. T.
R. T.
Ljubljana – Vse je pripravljeno za ponovno izvolitev Aleksandra Čeferina za predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa). Včeraj, v sredo, je namreč potekel rok za oddajo kandidatur, na sedežu Uefe pa so prejeli zgolj prijavo Čeferina. Volitve bodo 7. februarja prihodnje leto na 43. kongresu Uefe v Rimu.

Čeferin je predsednik Uefe postal septembra 2016 in zdaj zgolj zaključuje štiriletni mandat, ki ga je začel Francoz Michel Platini, a je moral zapustiti krovno evropsko nogometno organizacijo zaradi finančnih nepravilnosti. Na izrednih volitvah v Atenah je Čeferin z 42:13 v glasovih premagal Nizozemca Michaela van Praaga in postal še sedmi predsednik Uefe. Pred njim so predsedniško mesto krovne evropske zveze zasedali Danec Ebbe Schwartz, Švicar Gustav Wiederkehr, Italijan Artemio Franchi, Francoz Jacques Georges, Šved Lennart Johansson in Platini.

Čeferina je za drugi mandat na mestu predsednika Uefe 21. avgusta predlagala Nogometna zveza Slovenije skupaj s še sedmimi evropskimi nogometnimi zvezami. Od takrat so mu podporo izrekle še nekatere druge zveze, med drugim tudi vplivni nogometni zvezi Francije in Nemčije.

"Francoska nogometna zveza bo logično in nedvomno podprla kandidaturo Čeferina, ki je z veliko energije in odločnosti skupaj s svojo ekipo poskrbel za promocijo evropskega nogometa ter poskrbel za solidarnost in enotnost med vsemi evropskimi zvezami vse od prihoda na položaj leta 2016, ko je nasledil Francoza Michela Platinija," je pred časom povedal predsednik francoske zveze Noel Le Graet za spletno stran svetovnih prvakov.

"Vodi me želja, da dokončam delo, ki sem ga začel," je nedavno dejal Čeferin. Znova je ocenil, da je največji izziv za evropski nogomet zagotavljanje bolj enakomerne finančne moči klubov: "Razlike med velikimi in malimi klubi so vse večje. Moramo najti način, kako zajeziti večanje tega prepada med velikimi in malimi. Ne delam si utvar, da bi to lahko odpravili, vendar pa je treba ustaviti njegovo večanje."