FOTO: Čeferin matiral Pahorja, Kavčič razvajal zvezdnike

Del Piero, Figo in Mendieta navdušili na dobrodelnem spektaklu v Biljah. Fotografije z asi, vrnitev h koreninam in lokalna kulinarika.
Fotografija: Zvezdniki so prihajali na igrišče neposredno s tribune, obdani z najmlajšimi, kot takole Aleksander Čeferin.
Odpri galerijo
Zvezdniki so prihajali na igrišče neposredno s tribune, obdani z najmlajšimi, kot takole Aleksander Čeferin.

Slovenija še ni spremljala tako sproščene, pozitivno naravnane in odmevne dobrodelne prireditve, kot je v soboto popoldne zaznamovala vas Bilje pri Novi Gorici. Nogometna ekshibicija, ki je na igrišče drugoligaša NK Bilje pritegnila številna svetovno znana imena, ob igrišče pa 4000 navdušenih obiskovalcev, je dosegla svoj namen, pravi spektakel pa je omogočilo tudi vreme.

Bilje 2018 so zaznamovali (stojijo z leve) sodniki Aleksandra Česen, Ljubomir Moravac in Damir Skomina, Van Hooijdonk, Villas-Boas, Kavčič, Srebrnič, Pavlin, Vidić, Berbatov, Dabanović, Čeferin, Mavrič, Galić, Novaković, Nuno Gomes, Nemec, Corradi, Mijatović, Keane, Osterc, Nikopolidis, Valentinčič, Pahor, Materazzi, (spodaj z leve) Karić, Figo, Mendieta, Komac, Udovič, Ferreira, Carvalho, Gliha, Novak, De Boer, Schillaci, Stanković in Del Piero.
Bilje 2018 so zaznamovali (stojijo z leve) sodniki Aleksandra Česen, Ljubomir Moravac in Damir Skomina, Van Hooijdonk, Villas-Boas, Kavčič, Srebrnič, Pavlin, Vidić, Berbatov, Dabanović, Čeferin, Mavrič, Galić, Novaković, Nuno Gomes, Nemec, Corradi, Mijatović, Keane, Osterc, Nikopolidis, Valentinčič, Pahor, Materazzi, (spodaj z leve) Karić, Figo, Mendieta, Komac, Udovič, Ferreira, Carvalho, Gliha, Novak, De Boer, Schillaci, Stanković in Del Piero.


Petnajst let po gostovanju slovite Francije na legendarnem Bežigradu je Slovenija čakala na obisk podobno številčne zasedbe nogometnih zvezdnikov. Tedaj so blesteli na največjem štadionu pri nas Zidane, Henry, Trezeguet, Vieira, Wiltord, Thuram, Lizarazu, Desailly in drugi asi, minulo soboto so podobno zveneča imena obiskala idilično okolje vasi Bilje, kar je bil – kot se je izkazalo – zadetek v polno.

Zdravljico sta odpeli dvojčici Irena Yebuah Tiran in Leticia Yebuah Slapnik.
Zdravljico sta odpeli dvojčici Irena Yebuah Tiran in Leticia Yebuah Slapnik.


Amir Karić, Miran Pavlin in Milenko Aćimović so bili aktivni na obeh dogodkih, uspešnejši pa so bili vendarle tokrat, ko so s skupnimi močmi zbirali sredstva za dobrodelna projekta Common Goal in Zavod Vozim.

Alessandro Del Piero pri 43 letih ni izgubil občutka za spektakel.
Alessandro Del Piero pri 43 letih ni izgubil občutka za spektakel.


Navdušeni so bili tako gledalci kot prireditelji in glavni akterji edinstvenega popoldneva. Vsakdo je našel nekaj zase in za svojo dušo. Najmlajši so v prijateljskem vzdušju na igrišču in ob njem uživali v mojstrskih potezah nekdanjih mojstrov, med katerimi je bilo več takšnih s kotacijo čez 2800 ratinških točk … Luis Figo, Alessandro Del Piero in Gaizka Mendieta so morda izgubili del hitrosti, znanja z žogo pač ne, zato ni bilo čudno, da so poželi največ simpatij navzočih v Biljah.
 

Najlepšo akcijo dneva zrežirala Pavlin in Čeferin


»Najlepša poteza popoldneva je bila vendarle plod slovenskega znanja,« je zatrdil selektor članske reprezentance Tomaž Kavčič, ki je vodil modro ekipo Common Goal. V mislih je imel začetek tekme, ko sta opozorila nase Miran Pavlin in Aleksander Čeferin – prvi je podal žogo v prazen prostor, drugi je matiral vratarja Boruta Pahorja. »Mojstrsko sta izigrala našo ofsajd zanko, Čeferin si zasluži pohvalo za spretno dosežen gol,« je dodal Kavčič, ki ga pogosto srečujemo na tovrstnih prireditvah. »Ah, to je najmanj, kar lahko primaknemo akterji iz nogometnega miljeja. Rad bi čestital organizatorjem za vrhunski dan, predvsem NK Bilje in Matjažu Nemcu, ki vztraja pri tem dogodku, ter predsedniku Uefe Aleksandru Čeferinu, brez katerega vseh teh imen ne bi spremljali v Biljah. Bistvo dneva je bilo druženje z dobrodelnim značajem,« je še zatrdil Kavčič, ki bo danes sprejel veliko večji profesionalni izziv – štart operacije liga narodov …

Uefin predsednik Aleksander Čeferin in predsednik države Borut Pahor sta si segla v roke po intenzivni tekmi.
Uefin predsednik Aleksander Čeferin in predsednik države Borut Pahor sta si segla v roke po intenzivni tekmi.


Uspešno popoldne sta napovedali sestri dvojčici Irena Yebuah Tiran in Leticia Yebuah Slapnik, ki sta odpeli eno kitico Zdravljice v opernem slogu in dodobra ogreli akterje, ki so pred tem prišli na igrišče neposredno s tribune, obdani s številnimi otroki. Najmlajši so navdušeno »dajali petke« Figu, Del Pieru, Čeferinu, predsedniku Borutu Pahorju in drugim. Del tradicionalnega programa je bil srečelov, prireditelji pa so dražili tudi podpisane majice največjih zvezdnikov nogometne igre, kakršni so Harry Kane, Cristiano Ronaldo, Antoine Griezmann, Neymar, Robert Lewandowski, Paul Pogba in Kylian Mbappe, ter lopar teniškega asa Rogerja Federerja.
 

»Raje v Bilje kot Wimbledon«


Na takšen dan postane še najmanj pomemben prav izid nogometne tekme, čeprav je šlo na igrišču pogosto povsem zares. To je razumljivo, vendarle gre za uspešne ljudi, ki jim brez zmagovalne miselnosti ne bi uspelo tako močno opozoriti nase globalnega občinstva. Na koncu je slavila visoko zmago s 6:1 rdeča ekipa s Čeferinom in Figom, čeprav bi lahko tudi modri pod vodstvom Del Piera in Mendiete zabili gol ali dva več, toda v vratih je blestel dolgoletni grški vratar Antonios Nikopolidis – danes selektor grške selekcije U-21 –, ki je pri 47 letih deloval pantersko kot dvajset let mlajši kolegi. Kakorkoli, na igrišču velja izpostaviti prva zvezdnika obeh ekip – najlepša gola sta namreč zabila prav Figo in Del Piero. »Igrali smo za plemenite cilje, zato sem zadovoljen ne glede na razplet tekme. Prav užival sem igrati v navidez vaškem okolju, saj sem si priklical spomine na svoje začetke v nogometu. Res smo se vrnili h koreninam in z veseljem sem se odzval na vabilo organizatorjev, da skupaj naredimo nekaj dobrega,« je zatrdil Del Piero, nekdanja »desetka« Juventusa.

Luis Figo je ustregel oboževalcem z deljenjem podpisov.
Luis Figo je ustregel oboževalcem z deljenjem podpisov.


Podobno sporočilo je poslal obiskovalcem tudi Luis Figo, enako poslanstvo so izpostavili tako rekoč vsi. Da so bili akterji prireditve dodatno zadovoljni, je zagotovil Tomaž Kavčič, chef iz bližnjega dvorca Zemono, ki je goste razvajal z značilno lokalno kulinariko na skromen, toda vrhunski način. »Verjemite, zvezdniki so se z veseljem odzvali na vabilo, saj so bolj dobrodelni, kot bi si mislili, raje so prišli tudi v Bilje kot pa na Wimbledon ali Wembley. Velika večina med njimi je začela igrati nogomet prav v takšnem okolju, kot so Bilje. Tudi ob prihodu v slačilnice so se spomnili na začetke v nogometu …« je zatrdil Čeferin, ki resda ni sodil med prireditelje dogodka, toda brez njegovega vpliva in pomoči bi bilo nemogoče zvabiti na Primorsko imena najvišjega svetovnega razreda.



Sobota je gotovo razkrila še več. Najpomembnejše gospodarske panoge v vasi, ki so jo prvič omenjali okrog leta 1200, so (bile) vinogradništvo, sadjarstvo in opekarstvo. Toda v okolici Bilj po novem ne rastejo zgolj odlično grozdje in hruške, pač pa tudi dobrodelna prireditev z lepo tradicijo – podoben obisk so denimo zabeležili pred tremi leti, ko je igral v Biljah tudi monaški princ Albert –, ki je dobila letos uspešno nadgradnjo in globalni odmev. Naselje s tisoč prebivalci je postalo znano po širši okolici, o njem so poročali mediji iz sosednjih držav, tudi televizijske ekipe iz Italije in Nemčije.
 

Dan tudi za tristo otrok


Leto 2018 je gotovo zgodovinsko za NK Bilje. Klub je odprl igrišče z umetno travo, osvojil primorski del pokala NZS, se prebil v 2. SNL in organiziral doslej najodmevnejši nogometni dobrodelni spektakel pri nas. »V našem klubu redno vadi približno 340 članov, med njimi je tristo otrok. Tovrstni spektakli so med drugim namenjeni tudi njim, da bodo še raje igrali nogomet. Nekaj mesecev nazaj smo imeli denimo v članski reprezentanci tri fante, ki so zrasli v našem klubu – Valterja Birso, Miho Zajca in Tima Matavža –, podobno uspešni želimo biti tudi v prihodnje,« je zatrdil podpredsednik NK Bilje Matjaž Nemec. Nemara ima prav: kaj lahko močneje motivira nadobudne nogometaše kot trenutki v družbi nogometnih zvezd na domačem igrišču in ob njem?

Komentarji: