Čeferin pred zagato, minister ne želi Istanbula, Angleži ostrejše kazni

Posredovanje turški vojaških sil in rasistični vzkliki bolgarskih navijačev proti temnopoltim Angležem težava tudi za UEFA.
Fotografija: Predsednik Uefa Aleksander Čeferin (spodaj desno) in njegovo vodstveno moštvo v naslednjih tednih čakajo precej pestre  »politične« razaprave. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Predsednik Uefa Aleksander Čeferin (spodaj desno) in njegovo vodstveno moštvo v naslednjih tednih čakajo precej pestre  »politične« razaprave. FOTO: Reuters

Neprijetni dnevi so pred predsednikom Evropske nogometne zveze Aleksandrom Čeferinom in drugimi voditelji krovne organizacije. Čeprav se poskušajo pri Uefa izogibati političnim odločitvam in vmešavanju politike v šport, bodo naslednji tedni sila vznemirljivi.

Prvi je vodstvo Uefa k razmisleku pozval italijanski minister za šport Vincenzo Spadafora, ki je naslovil pismo z zahtevo, da finale nogometne lige prvakov 2020 ne bi bil v Istanbulu. Razlog je podpora turških reprezentantov turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji.

»Prosim vas, da premislite, ali ni neprimerno, da bi bil Istanbul gostitelj finala,« je Spadafora zapisal v pismu za Aleksandra Čeferina.

»Vsi se dobro zavedamo pomembnosti enega najpomembnejših športnih dogodkov,« je minister po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa še zapisal Slovencu na čelu evropskega nogometa.

Turški reprezentanje so po vojaško izrazili podporo vojske pri posredovnju v Siriji. FOTO: AFP
Turški reprezentanje so po vojaško izrazili podporo vojske pri posredovnju v Siriji. FOTO: AFP


Spadafora upa, da bo Uefa sprejela pogumno odločitev in še enkrat pokazala, da je šport orodje miru. Prepričan je, da je splošno znano, da dejanja nogometašev ne prispevajo k rešitvi situacije v Siriji.

Razlog za poziv italijanskega ministra je bil odziv turških nogometašev na petkovi tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 proti Albaniji, ko so z vojaškimi pozdravi izrazili podporo turški ofenzivi proti Kurdom v Siriji. Enako so ponovili tudi v ponedeljek v Parizu.

Drugo veliko neprijetnost povzročajo rasistični vzkliki navijačev. Največkrat so žrtve temnopolti angleški reprezentantje. Tudi v Sofiji so jih bolgarski navijači zasuvali z rasističnimi vzkliki, zaradi česar je Nogometna zveza Anglije od Uefa zahtevala nujno preiskavo. Angleži tudi sicer razmišljajo o najbolj skrajnih potezah, da bodo vsakokrat, ko bodo deležni neprimernih vzklikov, zapustili igrišče. O tem so razmišljali tudi ob polčasu tekme v Sofiji, a so igralci sprejeli določitev, da vendarle nadaljujejo. Anglija je zmagala kar s 6:0.

Angleški selektor Gareth Southgat in njegovi igralci so ob polčasu opozorili hrvaškega sodnika Ivana Bebeka na posledice neprimernih vzklikov bolgarskih navijačev. FOTO: Reuters
Angleški selektor Gareth Southgat in njegovi igralci so ob polčasu opozorili hrvaškega sodnika Ivana Bebeka na posledice neprimernih vzklikov bolgarskih navijačev. FOTO: Reuters

Komentarji: