Finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu?

Izvršni odbor Uefe je sklenil, da se morajo vsa nacionalna prvenstva končati najpozneje do 3. avgusta.
Fotografija: Aleksander Čeferin je danes prek videokonference zbral izvršni odbor Uefe. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin je danes prek videokonference zbral izvršni odbor Uefe. FOTO: Marko Feist

Izvršni odbor Evropske nogometne zveze (Uefa) je na videokonferenci uradno potrdil, da bo žensko evropsko prvenstvo, ki bi moralo biti prihodnje leto v Angliji, na istem prizorišču med 6. in 31. julijem 2022.

»S tem zagotavljamo, da bo žensko EP edino veliko nogometno tekmovanje v tistem poletju, s čimer bo dobilo pozornost, ki si jo zasluži,« so pri Skyu citirali predsednika Uefe Aleksandra Čeferina. V kvalifikacijah za žensko EP igra tudi Slovenija, ki je v skupini A po šestih tekmah na tretjem mestu z devetimi točkami. Toliko jih ima ob dveh tekmah manj tudi drugouvrščena Rusija, zanesljivo vodilna pa je Nizozemska z 18 točkami s šestih tekem. V skupini so še Kosovo, Estonija in Turčija.
 

Nacionalnim ligam prednost pred evropskimi pokali


Sicer pa so se na sestanku pogovarjali tudi o terminih domačih ligaških tekmovanj. Te naj bi po predlogu izvršnega odbora sklenili najpozneje do 3. avgusta, nacionalne zveze pa morajo najpozneje do 27. maja predstaviti koledar tekem. V primeru da bo šlo v posameznih državah še naprej za močno navzočnost koronavirusa, jim bodo pri Uefi svetovali predčasen konec sezone.



Če bo kdo bo imel težave z zgoščenim sporedom, pa mu izvršni odbor predlaga izvedbo bodisi po turnirskem sistemu bodisi s takojšnjo končnico. Nacionalne lige naj bi imele prednost pred evropskimi tekmovanji. Po zadnjih podatkih naj bi bila finalna tekma lige prvakov 29. avgusta v Istanbulu, finalna tekma evropske lige pa 27. avgusta v Gdansku, a teh terminov še niso uradno potrdili
 

EP leta 2021 pod imenom euro 2020


Obenem bo Uefa sprostila denar, namenjen klubom za reprezentančne igralce v kvalifikacijah za euro 2020. Klubi bi po prvotnem načrtu dobili denar po zdaj preloženih dodatnih kvalifikacijah konec marca, vendar je IO na današnjem zasedanju potrdil, da bo v luči koronavirusne krize denar na voljo takoj. Na videokonferenci so še sporočili, da bodo 676 klubom Uefinih 55 članic razdelili zneske vse od 3200 evrov do 630.000 evrov za prispevek h kvalifikacijam za euro 2020 in ligo narodov v obdobju od 2018 do 2020.

Predsednik Juventusa in vodja združenja evropskih klubov ECA Andrea Agnelli je ob tem dejal, da gre za močno potrebno finančno injekcijo: "Uefa je s potezo poskrbela, da bodo klubi lažje poslovali in preživeli koronavirusono krizo."

Člani izvršnega odbora Uefa so tudi odločili, da bo evropsko prvenstvo, ki so ga z letošnjega poletja prestavili na novi termin med 11. junijem in 11. julijem prihodnje leto, zadržalo uradno ime euro 2020. S to odločitvijo bodo ohranili prvotno vizijo turnirja in primerno obeležili 60-letnico evropskih prvenstev med letoma 1960 in 2020. V ta namen je Uefa doslej pripravila ogromno promocijskega materiala, ob morebitni spremembi uradnega imena pa bi ga morala uničiti, kar pa bi povzročilo dodatne stroške.
 

Preberite še:

Komentarji: