Olimpija odgovorila Mariboru in naredila nov korak proti lovoriki

Večerna tekma je prinesla derbi brez golov ob Kamniški Bistrici, kjer sta se merila Domžale in Mura.
Fotografija: Gledalci na tekmi v Domžalah niso videli golov. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Gledalci na tekmi v Domžalah niso videli golov. FOTO: Leon Vidic

Nedelja je prinesla dve tekmi 29. kola slovenskega nogometnega prvenstva, potem ko so v soboto že opravili svoje v Celju, Novi Gorici in Kopru. V Stožicah so spremljali zanimivo tekmo med Olimpijo in sežanskim Taborom, saj je vodstvo kluba s posrečeno akcijo očitno pritegnilo na tekmo veliko število gledalcev. Ljubljančani so osvojili tri točke z minimalno zmago, ki jo je moral večkrat reševati tudi vratar Matevž Vidovšek. Edini gol je že v 5. minuti zabil Anes Krdžalić, ki je moral na potrditev VAR sodnika čakati več minut.

Večerna tekma je prinesla derbi ob Kamniški Bistrici, kjer sta se merila Domžale in Mura. To je bila izjemno pomembna tekma v boju za mesta pod dežnikom Uefe v sezoni 2023/24. Derbi je kljub temu razočaral navijače, ki niso videli golov, malo je bilo akcij, sodnik pa je v 52. minuti pokazal rdeči karton Slobodanu Vuku.

Trenerja Mure in Domžal Dejan Grabić in Simon Rožman. FOTO: Leon Vidic
Trenerja Mure in Domžal Dejan Grabić in Simon Rožman. FOTO: Leon Vidic

Prva SNL, 29. kolo:
Celje – Kalcer Radomlje 1:1 (400; Matko 15.; Šošić 50.)
Gorica – Maribor 0:3 (2000; Vipotnik 14., 59., 62.)
Koper – Bravo 1:0 (500; Novoselec 26.)
nedelja:
Olimpija – CB24 Tabor 1:0 (6000; Krdžalić 5.)
Domžale – Mura 0:0 (500; RK Vuk/Domžale 52.)

Sobota prinesla zmagi Maribora in Kopra

Četa celjskega trenerja, Ukrajinca Romana Pilipčuka, ni vknjižila tri točke. FOTO: Matjaž Vertuš/mediaspeed
Četa celjskega trenerja, Ukrajinca Romana Pilipčuka, ni vknjižila tri točke. FOTO: Matjaž Vertuš/mediaspeed
Nogometaši Celja in Kalcerja Radomelj so se v soboto razšli z neodločenim izidom 1:1 (1:0). Radomljani so kljub temu, da so imeli nekaj težav s sestavljanjem ekipe, med drugim pa po dogovoru ni smel igrati niti napadalec Ester Sokler, vpisali novo pomembno točko v boju za obstanek. Izbranci Oliverja Bogatinova so spomladi izgubili le proti Olimpiji in vse bolj večajo točkovno zalogo pred Gorico in Taborom, pred katerima imajo na osmem mestu pet oziroma sedem točk prednosti. Hkrati pa so – ob tekmi več – točkovno ujeli sedmouvrščeni Bravo. Celjani so se po točkah izenačili z drugouvrščenim Mariborom, bodo pa tudi po tem krogu obdržali tretje mesto.

Tekma v Celju se je začela kar živahno, med drugim je Žan Karničnik enkrat zgrešil, v osmi minuti je v kazenskem prostoru streljal tudi Charles Ikwuemesi, na mestu pa je bil Emil Velić. Ob tem je bilo nekaj akcije in tudi blokiranih na obeh straneh, so pa v 15. minuti Celjani zasluženo povedli. Po kotu z desne strani je David Zec streljal z glavo, Emil Velić je žogo odbil, a le do Aljoše Matka, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. V 50. minuti so Radomljani izenačili, potem ko so domači branilci premalo odločno pokrivali Madžida Šošića pred svojimi vrati, kar je igralec Radomelj brez težav unovčil za 1:1.

Hattrick nekdanjega

Nogometaši Gorice pa so v drugi tekmi 29. kola doma izgubili proti Mariboru z 0:3 (0:1). Maribor je na krilih Žana Vipotnika, ki je dosegel hattrick, dosegel zanesljivo in zasluženo zmago. Po dokaj mirnem začetku je v 14. minuti prvi strelec lige in novopečeni reprezentant Žan Vipotnik dosegel svoj 15. gol sezone. Po podaji Ivana Brnića z leve strani na drugi vratnici sicer ni najbolje streljal, toda dovolj dobro, da si je goriški vratar Matevž Dajčar žogo praktično sam spravil čez golovo črto.

Približno deset minut pozneje je sodnik Martin Matoša po ogledu posnetka dosodil najstrožjo kazen za Maribor po igranju z roko Matije Široka po Vipotnikovem strelu z glavo, z bele točke je streljal Marko Tolić, vendar je to opravil slabo oziroma je Dajčar dobro reagiral in strel obranil.

Ljubljančani so uspešno napadli Sežance, Domžalčani bodo zvečer poskusili Prekmurce. FOTO: Leon Vidic
Ljubljančani so uspešno napadli Sežance, Domžalčani bodo zvečer poskusili Prekmurce. FOTO: Leon Vidic

V uvodu drugega polčasa so gosti zadeli, a so sodniki po dolgem preverjanju na koncu dosodili prepovedan položaj. Spet pa je Maribor prevladoval in prednost podvojil v 59. minuti, ko je Vipotnik stekel za goriško obrambo proti vratarju Dajčarju in ga ugnal z diagonalnim strelom z desne strani. Vroči strelec Maribora je svojemu nekdanjemu klubu iz Nove Gorice v 62. minuti zabil še tretji gol na tekmi, takrat je za svoj 17. gol sezone vnovič unovčil Brnićevo podajo z leve strani.

Žan Vipotnik je trikrat z nogo, ne z roko, zatresel goriško mrežo. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si
Žan Vipotnik je trikrat z nogo, ne z roko, zatresel goriško mrežo. FOTO: Marko Pigac/mp Produkcija/pigac.si

Mariborčani, pri katerih tokrat ni igral Josip Iličić, ki je imel v premoru nekaj težav s poškodbo in je izpustil nekaj treningov, so nato le še nadzorovali potek tekme proti tokrat brezzobim Primorcem.

Koper pa je premagal Bravo z 1:0. Koprčani so dosegli tretjo zaporedno zmago, Ivan Novoselec je bil po kotu z leve stran po strelu z glavo edini strelec na tekmi, na kateri je imel Koper bolj ali manj vse v svojih rokah. Predvsem po izključitvi gralca Brava Davida Flakusa Bosilja v 34. minuti.

Komentarji: