Chelseajeva enajsta, Ibrahimovićev enajsti

Tuja prvenstva: modri pod vodstvom Antonia Conteja do rekordnega nizav angleškem prvenstvu.

Objavljeno
19. december 2016 10.03
Britain Soccer Premier League
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Diego Costa je Chelsea zadržal v zmagovalnem ritmu, s 13. golom v 17. kolu angleškega prvenstva je sam na vrhu lestvice najboljših strelcev. Brazilec je tudi trenerju Antoniu Conteju omogočil, da je že v svoji prvi sezoni na Otoku postal pomemben del klubske zgodovine.

Pod Italijanovo taktirko so modri s Stamford Bridgea nanizali rekordno enajsto zmago v angleški premier league. V južnem delu Londona v gosteh pri moštvu Crystal Palace je 28-letni Costa v 44. minuti odločil mestni derbi, po katerem je Chelsea še povečal vrednost svojih delnic v boju za angleškega prvaka. Navkljub odlični formi in Coste 13 golom se zdi, da so bolj stabilne kot Brazilčeve v boju za strelsko lovoriko. V tednu dni je boj za najboljšega strelca dobil nove dimenzije, saj se je ogrel Zlatan Ibrahimović. Napadalec Manchester Uniteda je z dvema goloma za zmago z 2:0 v Birminghamu pri West Bromwich Albionu začinil Unitedovo tretjo zaporedno zmago, s čimer so na Old Traffordu lažje zadihali. Predvsem Jose Mourinho, ki je od prve tekme verjel v Švedove čarovnije na igrišču in moč v slačilnici.

»Svojo nalogo opravlja neverjetno dobro, tudi v obdobju, ko ni zabijal golov. Za nas je pomemben zaradi različnih razlogov, čeprav je v zadnjih dveh tekmah dosegel tri gole za šest točk. Pričakoval sem, da bo v tej sezoni imel močan vpliv v moštvu, ker sem vedel, zakaj je izbral Manchester. Ni prišel zaradi denarja ali prestiža, pač pa zato, da bi užival v nogometu in igri v najboljši ligi na svetu. Veliko se pogovarjava, izmenjujeva poglede. Njegovi občutki so izjemni,« se je o 35-letnem veteranu razgovoril Portugalec.

Ibrahimovića so na Otoku sprejeli z zadržkom. Številni upokojeni zvezdniki in zdaj komentatorji so izpostavljali njegova leta, okornost, pomanjkanje hitrosti ... Češ, da najmočnejša liga vendarle zahteva več moči in da Ibrahimović ni več v najboljših letih. Nekdanji zvezdnik Liverpoola, Reala in Manchester Uniteda Michael Owen je bil še pred dobrim tednom eden najglasnejših Švedovih kritikov.

V soboto in po šestnajstih ligaških tekmah ter 1440 minutah jim je Ibra že zaprl usta. Na Old Traffordu je postal nesporni šef slačilnice, tudi kapetan Wayne Rooney je sprejel vlogo njegovega pomočnika in predvsem zaveznika, na katerega se lahko obrne v najtežjih trenutkih. Mlajši del igralcev, ki je sprva vihal nos, ker naj bi jim Ibra odvzel minute in tudi slavo, je utihnil. Zdaj spoznavajo, da so lahko samo hvaležni, da imajo ob sebi nekoga, ki jih usmerja na igrišču. Najpomembnejši pa so vendarle goli. Zlatan jih je zabil že enajst, še pet v drugih tekmovanjih, s čimer je že po dobri tretjini angleškega poglavja svoje nogometne kariere, ki se je gibala od Švedske, do Nizozemske, Italije, Španije, Italije in Francije v strelskem ritmu, kakršnega je imel zadnja štiri leta pri Paris St. Germainu. Pri čemer je imel v prvenstvu kar šest zaporednih tekem strelsko sušo – od 5. do 10. kola.

Med prvim strelcem Costo in tretjim Ibrahimovićem je še Arsenalov najučinkovitejši mož Alexis Sanchez. Na včerajšnjem derbiju v Manchestru pri Cityju ni bil uspešen, podobno kot Arsenal. Danes bo dopolnil 28 let.