Cretu in Pirić velika junaka Maribora

Po podaljšku in kljub porazu z 2:3 je slovenski prvak napredoval v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov.
Fotografija: Vratar Kenan Pirić je bil najboljši posameznik izjemno dramatične tekme v Areni prijateljstva. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vratar Kenan Pirić je bil najboljši posameznik izjemno dramatične tekme v Areni prijateljstva. FOTO: Reuters

Slovenski nogometni prvak Maribor se je uvrstil v 3. kolo kvalifikacij za ligo prvakov. V povratni tekmi v Stockholmu je bil v podaljšku proti švedskemu prvaku AIK že na kolenih, zaostajal je z 1:3, a je v 117. minuti čudežno vstal od mrtvih. Veliki junak je bil Alexandru Cretu, ki je iz bližine z glavo premagal domačega vratarja Oscarja Linnerja in dosegel najslajši gol v karieri. Maribor je kljub porazu z 2:3 zaradi gola več v gosteh napredoval v 3. kolo, kjer ga spet čaka skandinavski tekmec, norveški Rosenborg.

Tekma se je za Maribor začela kot v najhujših nočnih morah. Gostitelji so po vsega štirih minutah izničili zaostanek iz Ljudskega vrta in bili že v 3. kolu kvalifikacij. Mariborska obramba je klonila po tako imenovani standardni akciji iz kota. Na prvi vratnici je bil od Blaža Vrhovca višji Per Karlsson in z glavo matiral Kenana Pirića.

Vratar Kenan Pirić je bil najboljši posameznik izjemno dramatične tekme v Areni prijateljstva. FOTO: Reuters
Vratar Kenan Pirić je bil najboljši posameznik izjemno dramatične tekme v Areni prijateljstva. FOTO: Reuters


Toda panike v vijolični vrsti ni bilo. Do konca je bilo s sodniškim dodatkom še najmanj polnih 90 minut. Maribor se ni pretirano zmedel, toda tudi predramil se ni. Držal je začetni ritem in držo – umirjeno in brez nepotrebnega divjanja. Tako domala vse do konca polčasa, ki je bil za pozabo in slab. Za Darka Milaniča je bilo več kot preveč dela v slačilnici in napotkov za drugi polčas.

Trenerjeve lekcije so očitno delovale. Maribor je izenačil v 48. minuti, potem ko so domači branilci blokirali strel Marcosa Tavaresa, a pozabili na Andreja Kotnika, ki je s 7 metrov neubranljivo poslal žogo pod prečko.


Najsrečnejši poraz


Razmerja sil so se zasukala. Švedi so začeli oblegati Pirićeva vrata. Prišlo je do internega dvoboja mariborskega vratarja in domačega veterana, 34- letnega Sebastiana Larssona. Ena, dva, tri njegove strele je Pirić preživel, vmes je rezervist Kolbeinn Sigthorsson zadel še vratnico, četrtega ni. Mojstrsko je Larsson zabil s prostega strela z leve strani s stičišča črt kazenskega prostora. Presenetil je Pirića s strelom v njegov kot.

Za Maribor se je začelo slabo, z golom Pera Karlssona. FOTO: Reuters
Za Maribor se je začelo slabo, z golom Pera Karlssona. FOTO: Reuters


Maribor se je znova opotekal, toda z nekaj težavami in predvsem po Pirićevi zaslugi je dvoboj zapeljal v podaljšek, v katerem se je zdelo, da ne bo imel možnosti. Kljub vsemu so tekmeci delovali bolj sveže in v nogah imeli boljši ritem. Mariborčanom prav veliko v napadu ni uspevalo, toda znova so bili izjemno potrpežljivi. V tem praktično nimajo tekmeca. Tudi ko je Tarik Elyounoussi tako na začetku podaljška kaznoval slabo posredovanje Martina Milca in se znašel v nerešljivem položaju, je vztrajal pri svojem načinu igre. Počasi se je bližal tekmečevim vratom, vršil pritisk in čakal, kdaj bo domači obrambi za trenutek padla zbranost.

Ko je Jasmin Mešanović v 116. minuti zapravil izjemno priložnost, se je zdelo, da je Maribor v Stockholmu zapravil vso svoj srečo. Toda minuto za tem se mu je nasmehnila. Mitja Viler, ki je bil glavni režiser akcije za Mešanovićevo priložnost, je bil spet v središču. Zdaj je svojo čudežno levico zamenjal z desnico in z »balončkom« pred domača vrata Cretuju omogočil, da je v dvoboju z norveškim reprezentantom Elyounoussijem izkorisitil vsaj 10 cm razlike v višini in iz bližine z glavo zabil gol za najsrečnejši mariborski poraz.

Komentarji: