Dalmatinski šov na severu Ljubljane – Maribor zaostaja že sedem točk

Po sobotnem remiju Štajercev so v nedeljo izgubili še Domžalčani, zeleno-beli pa so navdušili v Stožicah.
Fotografija: Luka Menalo je uprizrajal akcije za stoječe ovacije. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Luka Menalo je uprizrajal akcije za stoječe ovacije. FOTO: Leon Vidic/Delo

Štiri tekme, trije neodločeni izidi, tri točke. To je bilanca slovenskega nogometnega prvaka Maribora v domačem prvenstvu. Ni še zmagal, v Murski Soboti tudi v minuli sezoni ni, neuspešen je bil tudi doma. V polni Fazaneriji je bil po prvem polčasu, v katerem so po hudem nalivu tik pred tekmo vladale vaterpolske razmere, bližje drugemu ligaškemu porazu. Po 90 minutah so bili obrazi mariborske odprave v Prekmurju vedrejši.



Domači vratar Matko Obradović je imel v blatu pred vrati veliko dela, ki ga je kljub prejetemu golu solidno opravil. FOTO: Tadej Regent/Delo
Domači vratar Matko Obradović je imel v blatu pred vrati veliko dela, ki ga je kljub prejetemu golu solidno opravil. FOTO: Tadej Regent/Delo


Točko za neodločen izid 1:1 je ob zelo dobri predstavi rešil Martin Milec z golom v 70. minuti, potem ko je za soboške črno-bele v 28. minuti zadel Amadej Maroša. Darko Milanič bo imel nekoliko lažjo nalogo v pripravi za sredin prvi dvoboj z Rosenborgom v 3. kolu kvalifikacij za ligo prvakov. Točka je kljub vsemu več kot ničla.

...
...


»Mura je bila zahteven tekmec, zelo kakovosten. Povrhu je bilo redko kdaj tako težko igrišče, ki ni dovoljevalo kombinatorike. Še posebno v prvem polčasu. Fantje so garali in so opazno izčrpani po tolikšnem številu tekem, toda po najboljših močeh so se trudili do zadnjega trenutka, da bi zmagali. V drugem polčasu smo bili veliko boljši, praktično smo trpeli le nekaj minut po prvem golu,« je soboški spektakel pred polnimi tribunami v Fazaneriji zadovoljen komentiral mariborski trener, ki še ni imel točkovno tako slabega štarta Maribora v sezono, odkar je poleti 2008 prvič sedel na trenerski stolček.


Prvih 45 minut Muri, drugih Mariboru


Vijolični so bili še zadnjo tekmo brez kaznovanega Roka Kronavetra, ki so mu podobni dvoboji v SNL pisani na kožo, odlično so se odzvali na zaostanek v prvem polčasu. Lahko bi zaostajali za gol več. Mura je bila odločnejša in se je tudi bolje prilagodila zahtevnim razmeram. Ko je voda nekoliko poniknila v zemljo in je Milanič opravil nekaj menjav (tekmo je začelo sedem drugih igralcev kot v Stockholmu), je Maribor pokazal del šampionskega obraza in zasluženo izenačil.

V Murski Soboti je šlo za pravi derbi, poln ostrih dvobojev. Takole sta se v eni od akcij borila za žogo Martin Karamarko in Nardin Mulahusejnović. FOTO: Tadej Regent/Delo
V Murski Soboti je šlo za pravi derbi, poln ostrih dvobojev. Takole sta se v eni od akcij borila za žogo Martin Karamarko in Nardin Mulahusejnović. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Vprašanje je, kako bi se tekma razpletla, če bi v prvem polčasu zabili še kakšen gol. Bolje smo se znašli v prvem polčasu, ko se Maribor še ni ujel. Toda izid je vendarle realen,« je o zamujeni priložnosti povedal domači trener Ante Šimundža, ki je ostal neporažen še v peti zaporedni ligaški tekmi z Mariborom na soboški klopi.


Obrat k Rosenborgu


Mariborčani so se po zadnjem žvižgu zelo solidnega sodnika Nejca Kajtazovića preusmerili na naslednjega tekmeca. V sredo bo v Ljudskem vrtu gostoval norveški Rosenborg, ki je v generalki v domačem prvenstvu pri Sarpsborgu prav tako kot Maribor iztržil izid 1:1. Po zaostanku v 3. minuti je že 13. točko priigral Mike Jensen (Rosenborg je igral v naslednji postavi, 4-3-3: Hansen; Meling, Reginiussen, Hovland, Hedenstad; Konradsen (od 84. Akintola), Trondsen, Jensen; Adegbenro (od 59. Asen), Soderlund, de Lanlay (od 70. Helland).

Ante Vukušić je pri obeh svojih golih pokazal zvrhano mero občutka in mojstrstva. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ante Vukušić je pri obeh svojih golih pokazal zvrhano mero občutka in mojstrstva. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na lestvici je Rosenborg po 16 krogih šele na 5. mestu in z osmimi točkami zaostanka za Moldejem (25:33). »Pomembno je bilo, da smo jih videli v živo, zato si je Saša Gajser ogledal tekmo v Sarpsborgu. Zavedamo se, da bomo morali biti na visoki ravni,« Milanič ničesar ne prepušča naključju.


Mariborska otroka zabijata kot po tekočem traku


Če vijoličasti streljajo s slepimi naboji, je drugače s fantoma, ki sta bila vzgojena v mlajših kategorijah, a se v članski konkurenci uveljavljata v drugih klubih. Komaj 19-letni Belokranjec Aljoša Matko, ki je v mladinski konkurenci v prejšnji sezoni zabil kar 31 golov, je v Celju strelski izkupiček v 1. SNL z dveh golov povišal na tri. Bravo je sicer v Areni Z'dežele izgubil dve točki, saj je po vodstvu z 2:0 dva gola za Celjane dosegel Prekmurec Mitja Lotrič. V Kidričevem v domačem taboru niso zadovoljni s točko proti oslabljenemu Rudarju, toda imajo fanta, ki je na vrhu lestvice strelcev skupaj z Matkom, to je 21-letni Ajdovec Luka Štor. Matko in Štor sta že izgubljena za Maribor, razen če bi ju nekoč odkupil.


Statistika 4. kola 1. SNL: Na vrhu Olimpija


Delo
Delo



Na zadnjem mestu so s tekmo manj Domžale. FOTO: Delo
Na zadnjem mestu so s tekmo manj Domžale. FOTO: Delo

Več iz te teme:

Komentarji: