Damir Skomina slaba novica za Angleže

Najboljši slovenski nogometni sodnik le še dan pred vrhuncem kariere.

Objavljeno
31. maj 2019 06.00
Posodobljeno
31. maj 2019 09.53
Damir Skomina ne popušča niti največjim nogometnim zvezdnikom. FOTO: Reuters
Še dan je do vrhunca nogometne sezone in zgodovinskega trenutka tudi za slovenski nogomet. Koprski sodnik Damir Skomina že dolgo odšteva ure do svojega dneva D, ko bo v soboto zvečer v Madridu delil pravico v finalni tekmi lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom.

Več kletvic sliši v Sloveniji
V enem od pogovorov za Delo je Skomina na vprašanje, ali sliši več kletvic na račun sodnika v slovenski ligi ali na tekmi lige prvakov, odgovoril: »Več jih slišim doma.« To je zanj razumljivo iz dveh razlogov. »Ker jih več razumem in ker je na tekmi manj ljudi in se jih pogosteje sliši. Od igralcev kletvic seveda ne pričakujem in jih tudi ne dovoljujem. Ne doma ne v tujini. Vrhunski igralci na igrišču zelo dobro vedo, kaj si lahko dovolijo in česa ne. Ker govorim italijansko in angleško, razumem tudi veliko kletvic igralcev iz Sredozemlja in Južne Amerike. Toda kot rečeno; vsako žalitev takoj zatrem. Drži pa tudi, da je treba imeti dober občutek, v kakšni situaciji je bila žalitev izrečena,« je dodal.


Damir Skomina živi za nogomet, zato gotovo nestrpno pričakuje največjo tekmo v poklicni karieri nogometnega sodnika. V mladosti je sanjal o drugačni vlogi v tovrstnem Uefinem spektaklu, navsezadnje je želel postati nogometaš, a mu je to v najstništvu prepovedal zdravnik. Pri 42 letih, 9 mesecih in 27 dneh bo kljub vsemu okusil finale lige prvakov – tekmeca pa ne bi mogla biti bolj po njegovem »okusu«: angleška rivala Tottenham in Liverpool.


Ne razmišlja o nogometu kot o velikem poslu


image
Skomina je dosodil prvi kazenski strel v ligi prvakov s pomočjo videotehnologije (VAR). FOTO: Reuters


Najboljši slovenski sodnik v sodniškem miljeju velja za »angleškega« sodnika in moža v črnem, ki najpogosteje deli pravico prav ekipam z Otoka. V svoji 158. mednarodni tekmi bo, denimo, vodil že 38. tekmo z angleškim(a) kolektivom(a). Ne razmišlja o tem, da bi šlo lahko kaj narobe v spopadu dveh milijard evrov vrednih ekip zavoljo morebitne sodniške napake. Da bi bila, denimo, za en klub usodna ena njegova napačna odločitev, ta klub pa bi zaradi tega izgubil tekmo in več deset milijonov evrov.

»Sliši se res usodno, toda to mi ne pade na kraj pameti. To razmišljanje morate obrniti drugače. No, vsaj jaz bi se vprašal drugače: kaj pa če je ta klub sto milijonov evrov izgubil predvsem zato, ker je njihov napadalec zgrešil tri izjemne priložnosti, in ne zato, ker sem jaz enkrat zapiskal prepovedani položaj?« je razmišljal v enem od pogovorov za Delo in dodal: »Ne razmišljam o nogometu kot o velikem poslu, temveč o sojenju kot o svojem poslu. Sem pač tisti, ki so me določili v tej igri, da postavljam pravila. Ne primerjamo se z debelino denarnic.«


Eden plačan 15.000 evrov, preostali po deset milijonov


image
»Ne razmišljam o nogometu kot o velikem poslu, temveč o sojenju kot o svojem poslu. Sem pač tisti, ki so me določili v tej igri, da postavljam pravila. Ne primerjamo se z debelino denarnic,« pravi Damir Skomina. FOTO: Reuters


Kljub temu je Uefa z izbiro 42-letnega Slovenca upravičeno nagnala strah v kosti obema kluboma, saj Koprčan zanju predstavlja slabo statistično novico. Skomina v dosedanjih 37 tekmah z Angleži resda ni izključil niti enega igralca, toda hkrati je le izjemoma osrečil Liverpool in Tottenham: prvi je s Skomino ustvaril bilanco zmag, remijev in porazov 1-0-4, drugi z njim sploh še nima zmage (0-2-1)!

37 tekem
angleških nogometnih ekip je zaznamoval najboljši slovenski sodnik Damir Skomina


Prva slovenska piščalka je zaznamovala že 47 tekem v ligi prvakov, kar je odlična bera za slehernega sodnika, v zadnjih desetih sezonah nikdar ni sodil na manj kot štirih večerih v eni sezoni lige prvakov. Letošnja peta tekma bo za vselej zapisana v njegovem srcu, čeprav so za njim štirje derbiji: Hoffenheim vs. Manchester City (1:2), Liverpool vs. Napoli (1:0), Ajax vs. Real Madrid (1:2) in zadnji, ki je nemara odločilno pripomogel k Uefini oceni »Sedi, pet!«, PSG vs. Manchester United (1:3), ko je v izdihljajih povratne tekme prvič v zgodovini lige prvakov dosodil kazenski strel s pomočjo videosodnika (VAR). Na stadionu Wanda Metropolitano še ni delil pravice, čeprav je dvakrat že delil svoj čas z Atleticom, toda enkrat v Valencii, drugič v Monte Carlu. Nepremičninski agent, ki je s strastjo do nogometa okužil tudi sinova, je pripravljen za vrhunec sezone, v katerem bo s 15.000 evri plačan sodnik vodil spopad zvezdnikov, ki na leto zaslužijo po deset milijonov evrov in več.

image
Takole je Skomina pokazal na zgodovinski kazenski strel v ligi prvakov. FOTO: AFP