Drevi bodo trepetali Jan Oblak, Josip Ilićić in Petar Stojanović

Napočil dan za zadnje dejanje lige prvakov v letu 2019. Jan Oblak v prednosti pred Josipom Iličićem in Petrom Stojanovićem.
Fotografija: Argentinski reprezentant Alejandro Gomez (levo) bo v odsotnosti Josipa Iličića (desno) glavni adut Atalante za morebitno zmago v Ukrajini. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Argentinski reprezentant Alejandro Gomez (levo) bo v odsotnosti Josipa Iličića (desno) glavni adut Atalante za morebitno zmago v Ukrajini. FOTO: Reuters

Bomo videli, ali bo zadnje dejanje lige prvakov v letu 2019 prekosilo privlačnost sinočnjega večera. Večina favoritov že dolgo ugiba o možnih tekmecih v 1/8 finala, kljub temu bodo tudi drevi igrali več spektakularnih tekem po vsej Evropi, v ospredju pa bodo – klubi s slovenskimi reprezentanti.

Nogometni giganti z najtežjo artilerijo PSG, Real Madrid, Bayern, Tottenham, Manchester City in Juventus bodo dobili družbo le še dveh rivalov v ponedeljkovem žrebu osmine finala lige prvakov. Drevi bo zanimivo v Madridu, Zagrebu in Harkovu, kjer bodo aktivni vratar Jan Oblak, Petar Stojanović in Josip Iličić, pri čemer slednjega ne bo v majici Atalante, saj si je načel mečno mišico med zadnjim dvobojem v serie A.

Atletico Madrid drži usodo v svojih rokah, saj mora na svojem štadionu premagati odpisane Moskovčane. Španci prebivajo »v kanalu«, v zadnjih osmih tekmah so zmagali le enkrat, zato bodo imeli edinstveno priložnost za visoko zmago, s katero bi si povrnili načeto samozavest – četudi so visoke zmage trenerja Diega Simeoneja statistično manj verjetne od visokih temperatur v Moskvi. Morebiten spodrsljaj Jana Oblaka in soigralcev – to bi bil že remi – bi mejil na popoln polom, če bi Juventus izgubil v Nemčiji.
Jan Oblak je bil Atleticov mož na novinarski konferenci pred tekmo z moskovskim Lokomotivom. FOTO: Reuters
Jan Oblak je bil Atleticov mož na novinarski konferenci pred tekmo z moskovskim Lokomotivom. FOTO: Reuters

 


Nad City 29.000 navijačev


Odprt je le boj za eno vstopnico v skupini C, kandidati so trije – Šahtar, Dinamo Zagreb in Atalanta. Zagotovo bo pomahal v slovo ligi prvakov eden od slovenskih reprezentantov, morda kar oba in bi prezimil kot član elite le Oblak. Športni spektakel pričakujejo v zagrebškem parku Maksimir, kjer vlada mrzličen boj za vstopnice. Dinamo bo skušal pripraviti senzacijo in streti odpor Manchester Cityja tudi s pomočjo 29.000 navijačev.



»Še nikdar nisem vodil večje tekme, toda čeprav je največja, se nanjo pripravljamo kot na vsako drugo. ManCity bomo pričakali kot Varaždin. Zjutraj bomo opravili lahkotno aktivacijo mišic, opoldne kosilo, nato sestanek in počitek do odhoda na štadion,« je opisal položaj Dinamov trener Nenad Bjelica. Nad Angleže naj bi krenil Bruno Petković v konici napada (Petar Stojanović bo igral na desnem boku), ob njem bosta igrala Dani Olmo in Mislav Oršić (4-5-1).


Pri Pepu Guardioli vlada red in disciplina. Tudi sinoči so nogometaši Manchester Cityja v Maksimiru na polno opravili trening. FOTO: AFP
Pri Pepu Guardioli vlada red in disciplina. Tudi sinoči so nogometaši Manchester Cityja v Maksimiru na polno opravili trening. FOTO: AFP


Visoka samozavest Hrvatov je zanje dobra novica, slaba pa dejstvo, da sloviti Pep Guardiola ne more kalkulirati in si nemara privoščiti poraza z rezervno enajsterico v »nebodijetreba« tekmi na Hrvaškem. V zadnjih štirih poizkusih (Šahtar, Newcastle, Burnley in Man. United) je zmagal le enkrat, v Maksimir pa prihaja po klavrnem učinku v mestnem derbiju z Unitedom. Ob tem jih bodo Zagrebčani pričakali kot sestradani levi v bližnjem živalskem vrtu ...
Spored
Spored


Sterling, Jesus in Mahrez


»Zmaga nam prinaša najmanj tretje mesto, sanjski razplet še več. Štadion bo poln, v igri za drugo mesto pa smo do zadnjega kola. To je v resnici pravljica,« se zaveda Bjelica, s katerim goji dobre odnose tudi slovenski selektor Matjaž Kek. Pogosto se pogovarjata tudi o igri s tremi branilci v liniji, ki jo občasno aktivira Bjelica ... ManCity? V napadu naj bi začeli (4-3-3) Sterling, Jesus in Mahrez.

V nepredvidljivem troboju za 2. mesto kaže najbolj Šahtarju, ki ima vendarle vse v svojih nogah. V Harkovu, kjer igra domače tekme brezdomec iz Donecka, bodo Italijani lovili nujno zmago, te pa ni možno doseči brez golov. Dva od treh ključnih napadalcev (Zapata, Iličić) sta poškodovana; to je v resnici misija nemogoče za Atalanto (3-4-2-1), ki bo v napadu računala na Luisa Muriela, za njim bosta igrala Gomez in Pašalić, ki igrata v odlični formi.

Komentarji: