Darko Milanič je še dovolj mlad, da bo boljši od Zorana Barišića

Pred jutrišnjim velikim nogometnim derbijem 14. kola 1. SNL so svoja pričakovanja razkrili tudi Mariborčani
Fotografija: Razočarani in sklonjenih glav so bili Mariborčani maja v Ljudskem vrtu. Takšnega prizora si ne želijo več videti. Foto Tadej Regent
Odpri galerijo
Razočarani in sklonjenih glav so bili Mariborčani maja v Ljudskem vrtu. Takšnega prizora si ne želijo več videti. Foto Tadej Regent

Za tiste, ki ne upoštevajo »pogrebov in rojstev« stare in nove Olimpije, je ta konec na sporedu jubiljeni 100. veliki derbi – 99., prvi v tej sezoni je bil bolj kot ne mašilo, ki je zapolnilo statistiko. Maribor je bil v Stožicah prepričljivo boljši, zmaga s 3:0 pa je ostala v senci Olimpijinega majskega podviga in zmage s 3:2 v Ljudskem vrtu, ki je zeleno-belim odprl pot do šampionske zvezdice.


Pred novim dnevom D – mimogrede, to bo 38. derbi, odkar se je Olimpija leta 2009 vrnila v 1. ligo – se tudi v mariborskem taboru zavedajo, da je stožiška zmaga že preteklost, v spominu bolj skeli zadnji poraz v zadnji minuti minulega prvenstva.


Derbi naj motivira igralce


»Na prvem derbiju smo gladko zmagali, od zadnjega majskega poraza pa se že piše nova zgodba, novo prvenstvo, v katerem je tekmec drugačen. Tudi mi smo se nadgradili. Tekmi se posvečamo in se ji bomo posvetili brez razmišljanja o preteklosti,« je na novinarski konferenci trener Maribora Darko Milanič usmeril pogled v jutrišnjo popoldansko bitko, ki se bo pod taktirko glavnega sodnika Mateja Juga začela ob 16.45.

Zbiralec lovorik, ki je v minuli sezoni ostal praznih rok, se ni mogel izogniti statistiki trenerskega dvoboja z ljubljanskim izzivalcem Zoranom Barišićem v avstrijskem prvenstvu, ko je Milanič sedel na Sturmovi klopi, Barišić pa na Rapidovi. Ta je v prid 48-letnega Dunajčana – dve zmagi, poraz in dva neodločena izida.

»Mlada sva še in imava dovolj časa, da se to spremeni,« je bil sproščen 50-letni Izolan, sicer boljši v igralskih soočenjih od kolega in prijatelja, o katerem je govoril z izbranimi besedami. Med drugim je razkril, da ga je, ko je bil brez službe, teden dni gostil na Dunaju v Rapidovem taboru.

Milaniča je v dobro voljo spravilo iz dneva v dan boljše zdravstveno stanje poškodovanih igralcev, zaradi česar ne skriva pozitivne vznemirljivosti. »Komaj čakamo derbi, v katerem moramo biti moštveni, trdi in tekmovalni. Imamo lepo prednost in jo želimo zadržati. Vsaka točka šteje. Ne želim pa, da bi bili igralci preveč obremenjeni zaradi pomembnosti tekme, derbi jih mora še dodatno spodbuditi k maksimalni predstavi,« je poudaril Milanič.


Veteran o napadalni Olimpiji, ki zabija manj od želja


Derbi je vselej tekma, ki jo narekujejo izkušeni možje, od njih je v veliki meri odvisen učinek mlajših nogometašev.
»Takšne tekme so vedno nekaj posebnega, zato je vse skupaj malo drugače, ampak jaz jo bom dočakal kot vsako drugo. Na voljo so tri točke in te si bomo poskušali priigrati. Smo v dobrem ritmu,« je povedal Marko Šuler, za vratarjem Jasminom Handanovićem drugi najstarejši član prve vijolične enajsterice.

Luka Zahovič je bil osmoljenec zadnjega derbija v Ljudskem vrtu, saj je zabil oba gola v porazu z 2:3. FOTO Tadej Regent/Delo
Luka Zahovič je bil osmoljenec zadnjega derbija v Ljudskem vrtu, saj je zabil oba gola v porazu z 2:3. FOTO Tadej Regent/Delo


Tudi Korošec je izpostavil kakovost Olimpijine napadalne igre, s katero si ustvarja številne priložnosti, a je tudi njena slabost, saj je Ljubljančani ne zanjo pretopiti v večje število golov.

»Golov ni toliko, kot bi si jih želeli, ampak imajo kakovost in dinamiko, to so imeli že prej. Branilcem tekmecev ni lahko,« je 35-letni štoper priznal, da ga čakajo težke bitke s hitronogimi ljubljanskimi napadalci, predvsem robustnim Andrejem Vombergarjem, velikim junakom zadnjega derbija v Ljudskem vrtu, v katerem je argentinski Slovenec spisal eno od najbolj čudovitih poglavij v Olimpijini zgodovini.


Ljubljanskih navijačev najmanj 700


Za imenitno vzdušje na tribunah štadiona v Ljudskem vrtu ni bojazni. V mariborskem klubu so razkrili, da sta glavni tribuni, vzhodna in zahodna, že razprodani. Na voljo so samo še vstopnice na tribunah za vrati. Zaradi tekme visokega tveganja bo obvezna personalizacija vstopnic, policija pa bo podrobno spremljala vsak gib navijačev v okolici in znotraj štadiona.

Ljubljanskim navijačem so namenili 700 vstopnic, od tega 400 za navijaško skupino Green Dragons, 300 pa za druge privržence Olimpije, ki bodo imeli prostor na zahodni tribuni.

Komentarji: