Derbi sezone v Barceloni: Messi in Suarez brez milosti nad Jana Oblaka

Gostovanje Atletica v Barceloni najzahtevnejša tekma Škofjeločana v tej sezoni. »Messi je odličen, toda vsakogar je možno ustaviti«
Fotografija: Jan Oblak v dosedanjih snidenjih z Barcelono ni posebej blestel. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak v dosedanjih snidenjih z Barcelono ni posebej blestel. FOTO: Reuters

Junijska izziva slovenske reprezentance v Celovcu in Rigi bosta »oddih« v primerjavi z drevišnjim derbijem španskega prvenstva, ko bosta oblegala Jana Oblaka takšna velemojstra nogometne igre, kakršna sta Lionel Messi in Luis Suarez. Atletico Madrid bo imel nocoj v Barceloni zadnjo priložnost za »kaj več« v tej sezoni španskega prvenstva.

Konec tedna prinaša morda ključne derbije v Španiji, Nemčiji in Italiji. FOTO: Delova Infografika
Konec tedna prinaša morda ključne derbije v Španiji, Nemčiji in Italiji. FOTO: Delova Infografika


Škofjeloškega vratarja čaka zahtevno delo, doslej so njegovo mrežo pogosto rešetali prav katalonski topovi. Messi mu je zabil že pet golov, Suarez dva manj, Oblak le enkrat v dvanajstih tekmah, odkar se je leta 2014 preselil iz Lizbone v Madrid, ni zapustil igrišča na ščitu. Zgolj v četrtfinalu lige prvakov leta 2016 je bil boljši Atletico.


Messi igra v fantastični formi




Messi igra v fantastični formi, gotovo bo prva nevarnost za Atletico, ki bo skušal znižati zaostanek za Katalonci na pet točk, s čimer bi morda pognal strah v kosti vodilne španske ekipe. Toda za to bi bilo treba zmagati na štadionu Camp Nou, kar je rdeče-belim nazadnje uspelo pred 13 leti. Slabih 100.000 navijačev bo pričakovalo največ od Messija in Suareza – južnoameriška soseda bosta igrala na vso moč –, igro bo vodil Barçin kvartet Roberto-Busquets-Rakitić-Coutinho. Če bi se gostom uspelo ubraniti z agresivno igro in tesnim pokrivanjem, imajo domači pripravljen tudi načrt B: gol s prekinitve, Messi je namreč v zadnjih petih sezonah zabil že 20 golov s prostih strelov ...

Lionel Messi napoveduje ofenzivno igro Barcelone proti vratom Jana Oblaka. FOTO: AFP
Lionel Messi napoveduje ofenzivno igro Barcelone proti vratom Jana Oblaka. FOTO: AFP


Toda Jan Oblak je v tej španski sezoni prejel 11 golov manj kot njegov kolega Andre Ter-Stegen (19:30), večkrat je ponovil tudi naslednje: »Ne bojim se ne Messija ne Suareza. Seveda ni lahko, toda ne gre le zame, na igrišču imamo odlično in kompaktno enajsterico, kar je vratarju v veliko pomoč. Messi je odličen nogometaš, toda prav vsakogar je možno ustaviti in premagati prav vsako ekipo na svetu.«

Lionel Messi je v dosedanjih tekmah petkrat premagal Jana Oblaka, Luis Suarez trikrat. FOTO: Reuters
Lionel Messi je v dosedanjih tekmah petkrat premagal Jana Oblaka, Luis Suarez trikrat. FOTO: Reuters


Gotovo imajo Madridčani v rokah oprijemljive argumente za optimizem. Če ne drugega, je Barcelona z očesom in pol v Manchestru, kjer bo igrala v sredo prvo tekmo četrtfinala lige prvakov. V torek ji je nasul štiri gole Villarreal, »blaugrani« je v 93. minuti priigral točko Luis Suarez ... Podobno bo danes: le kdo ne želi ohraniti celih nog in privarčevati energije za evropski spopad z »rdečimi vragi« ...? Tega se dobro zaveda gostujoči trener Diego Simeone, zato lahko pričakujemo fanatično borben pristop njegovih »pitbulov«, med katerimi bodo (4-4-2) vezisti Koke, Thomas, Rodrigo in Saul ter napadalca Griezmann in vselej neugodni Costa.


Iličić pravi zvezdnik serie A, Atalanta v misijo nemogoče


Zanj še pomembnejšo tekmo bo jutri igral Josip Iličić. Kranjčan sodi med najbolj razigrane nogometaše v Italiji, o njem pišejo v presežnikih najbolj uveljavljeni kritiki, statistični portali ga kujejo v zvezde z najvišjimi ocenami. Kdor si je ogledal prvih deset minut četrtkovega merjenja moči med Atalanto in domnevno neprebojno Bologno, je videl na delu velemojstra par excellence, ki je z dvema goloma in podajo sam zavihtel Atalanto v bitko za ligo prvakov.

Josip Iličić igra v življenjski formi v majici Atalante. ​FOTO: AFP
Josip Iličić igra v življenjski formi v majici Atalante. ​FOTO: AFP


Iličić ni bil le daleč najbolje ocenjeni igralec tekme, pač pa eden najboljših v 30. kolu, v nogometnih oddajah ga postavljajo na čelo najboljših »desetk« na »škornju«, kar je imenitno priznanje. Gola, s katerima je »Jojo« strl Bologno, sodita med najlepše v celotni sezoni serie A.

Pred Atalanto je resda dvojna misija nemogoče. Njen prvi izziv bo na igrišču. Pogled na lestvico – Juventus 81, Napoli 63, Inter 56, Milan 52, Atalanta 51, Lazio, Roma in Torino po 48 – razkriva negotov boj za 4. mesto, ki prinaša ligo prvakov, a skriva urnik naslednjih tekem. Moštvo iz milanske soseščine čakajo do konca sezone štiri strahovito zahtevna gostovanja – modro-črni bodo po vrsti obiskali Inter, Napoli, Lazio in Juventus! Jasno je, da bo moštvo iz Bergama težko prehitelo Milančane ... Drugi izziv za vodstvo Atalante bo sledil junija. Josip Iličić je zvezda serie A, pri 31 letih premore več snubcev kot pri isti starosti Sophia Loren. Kdo ve, morda bo Kranjčan jutri popoldne igral neposredni derbi za ligo prvakov prav proti naslednjemu delodajalcu ... Ni skrivnost, da se zanj – poleg nekaterih Angležev – že nekaj prestopnih rokov borita Inter in Roma.


Največji spektakel vendarle nemški derbi v Münchnu?


Robert Lewandowski bo danes popoldne glavni adut Bayerna v derbiju z Dortmundom. ​FOTO: Reuters
Robert Lewandowski bo danes popoldne glavni adut Bayerna v derbiju z Dortmundom. ​FOTO: Reuters


Neposredni spopad za t. i. solatni krožnik, ki konec maja tradicionalno roma v roke zmagovalca bundeslige, pričakujejo tudi v Nemčiji. Prizorišče derbija bo münchenska Allianz Arena, izziv Bayerna pa bo skalp Borussie Dortmund pred 75.000 pričami. Gostje čakajo na šampionsko lovoriko vse od leta 2012, ko je vodil BVB trener Jürgen Klopp, Bavarci imajo drugačne načrte in odkrito merijo na sedmo zaporedno lovoriko. Kljub izredni pomembnosti derbija bi lahko spremljali lepotico lonca tedna; prav v Nemčiji namreč igrajo najbolj učinkovit nogomet, zato ni čudno, da beležijo najvišji povprečni obisk tekem (45.000). Povprečje doseženih golov v bundesligi namreč znašaa 3,12, sledijo angleška premier league (2,84), italijanska serie A (2,69), španska primera division (2,57) in francoska ligue 1 (2,49).

Preberite še:

Komentarji: