Dobrodošel, Andrej Vombergar

Iz Buenos Airesa v Ljubljano: Argentinec slovenskega rodu za zgodovino Olimpije.

Objavljeno
01. avgust 2017 01.20
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – »To je fant z značajem, ki bi ga morali imeti vsi člani Olimpije,« se je ob predstavitvi Andresa Vombergarja pomladil tudi predsednik NK Olimpija Milan Mandarić. Argentinski Slovenec je po tednu dni stopil pred javnost in prav tako kot predsednik ni skrival navdušenja, da bo igral v svoji drugi domovini.

»Da, lahko pišete in mi rečete tudi Andrej. V dokumentih sem Andres, ampak tukaj sem Andrej. Imam dve domovini, Argentino in Slovenijo,« je z razširjenim nasmehom in izrazom srečnega »sina« ponosno povedal komaj 22-letni napadalec (roj. 20. novembra 1994) iz Ville Luzuriage, predela Buenos Aiersa s približno dvema milijonoma prebivalcev.

To, da je ujel Slovenca, je tudi za predsednika kluba pomenilo veliko zadovoljstvo. Kot da bi z njegovega hrbta padlo veliko in težko breme. »Pred štirimi meseci sem se pogovarjal z očetom Markom in Andrejem. Izrazila sta željo, da bi družina prišla v Slovenijo, da bi Andrej postal naš član. Kljub boljšim ponudbam se je držal dogovora in izbral Olimpijo. On je fant za zgodovino Olimpije. Dobrodošel je med nami,« je povedal Mandarić, navrgel še, da bi se moštvo do konca avgusta lahko še okrepilo, a tudi, da bo kdo zapustil klub. »So tudi takšni, ki so izrazili željo, da bi odšli. Toda za nikogar še nismo prejeli ponudbe. Če jo bomo, jo bomo proučili. Ni lahko, pod pogodbo imamo kar 45 igralcev,« je svoj del prijetnega dela novinarske konference zaključil poslovnež in glavno vlogo prepustil Vombergarju mlajšemu. Oče Marko je na kratko in jedrnato predstavil družinsko deblo.

»Ljubljana, Škofja Loka, Cerklje, Velesovo,« so »raztepeni« Vombergarjevi, pretežno Gorenjci z nekaj dolenjske »krvi«. Sin Andrej, morda že kmalu ljubljenec navijačev v Stožicah, je že dober teden Ljubljančan in vpet v treninge moštva. Videl je dve tekmi in ... »Tehnično odlične soigralce. V Argentini se igra bolj po moško, tukaj mehkejše, a v visokem ritmu. Sem med odličnimi fanti in upam, da bomo izpeljali super sezono z naslovom prvaka,« je strnil prve vtise o vsem postavni napadalec, ki je v minuli sezoni druge argentinske lige dosegel 13 golov. Kot vsakdo v Argentini je moral izbirati svojega nogometnega junaka. Messi ali Maradona? »Messi,« je kajpak izbral mlajšega virtuoza Andrej in odkril, da je imel kar nekaj dela, da je v Argentini pojasnil, kam gre in zakaj je izbral Slovenijo.

»Niso verjeli, čeprav težko, pa so tudi razumeli,« je povedal in razkril, da se s trenerjem Igorjem Bišćanom še najbolje sporazumevata v angleščini. Mar se ujame tudi z njegovo filozofijo? »Ustreza mi postavitev. Tudi v Argentini sem igral kot srednji napadalec v postavitvi treh napadalcev. Ampak se odlično znajdem tudi, če sva dva napadalca,« je prepričan, da ne bo potreboval veliko časa, da bi zabijal gole, ki bi ga nekoč lahko pripeljali tudi v slovensko reprezentanco.