Domača naloga Maribora: v Trondheim s prednostjo

Ljudski vrt bo drevi ob 20.15 prizorišče prvega dejanja 3. kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov.
Fotografija: Ljudski vrt naj bi po nekoliko slabšem obisku v prvih dveh evropskih tekmah nocoj že imel pravo navijaško podobo. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Ljudski vrt naj bi po nekoliko slabšem obisku v prvih dveh evropskih tekmah nocoj že imel pravo navijaško podobo. FOTO: Tadej Regent/Delo

Maribor in Štajerska sta že v stanju polne pripravljenosti. Nocojšnja prva tekma 3. kola kvalifikacij za nogometno ligo prvakov proti norveškemu prvaku in nekoč serijskemu udeležencu »champions league« Rosenborgu sodi v kategorijo tekem velikih priložnosti. Na pol odpira vrata k milijonom evrov in v najslabšem primeru k evropski jeseni. Cilj vijoličnih za prvih 90 minut dvoboja je, da bi naslednji torek v Trondheimu branili prednost.

Pod Kalvarijo je tu in tam že zaznati vonj po ligi prvakov, a pot do nje je še zelo naporna. Nogometni tabor slovenskega prvaka se tudi zaveda, da lahko do konca meseca ostanejo brez vsega, o čemer zdaj sanja.



Pot do LP najprej pelje prek norveške ovire, ki jo upodablja najuspešnejši skandinavski klub v LP, šele nato preko zagrebškega Dinama ali Ferencvarosa. Rosenborg ima za seboj podobno težko bitko s srečnim koncem v 2. kolu kvalifikacij kot Maribor. Tudi slovensko-norveški spopad ima izrazito nepredvidljivo in izenačeno izhodišče. Nihče od tekmecev ni v večji prednosti, morda je za vijolične ugodno le, da je Rosenborg že tretji poletni nasprotnik s severa Evrope, ki neguje podoben nogomet, najsi prihaja z Islandije (Valur), Švedske (AIK) ali Norveške. Tudi na jakostni lestvici UEFA sta si tekmeca blizu, višje, na 131. mestu je Maribor, Rosenborg je 168.

Rok Kronaveter je svež in pripravljen za nov skandinavski skalp.  FOTO: Tadej Regent/delo
Rok Kronaveter je svež in pripravljen za nov skandinavski skalp.  FOTO: Tadej Regent/delo


»V mnogočem je podoben AIK, še posebej pri prekinitvah. Nanje moramo biti pozorni. Na igrišču se Rosenborg postavlja drugače, njegovo moštvo je zelo izenačeno. Tudi tehnično so igralci enakovredni. Ima pa svoj slog, ki se razlikuje, če igra doma ali v gosteh. V živo smo si ga pogledali in videli, kar je za nas pomembno. Postavijo se na svojo obrambno polovico, ko dobijo žogo mirno gradijo napad in poskušajo izigrati tekmeca,« je mariborski trener Darko Milanič na kratko povzel oceno čvrstega nasprotnika.

Pogled v pripravljenost in stanje vijoličnega moštva je bil v mejah pričakovanj. Milanič bi rad na podoben način, kot je AIK, strl tudi Rosenborg.



»Zmaga je naš cilj, zato bo naš vstop v igro odločen. Pazljivi bomo morali biti na manjše stvari, pametno bomo morali igrati in predvsem z nadzorovanimi čustvi. Osnovna želja je, da tekmecem vsilimo naš slog igre. Priložnosti bodo, ne bomo pa jih iskali brezglavo,« je želeno mariborsko podobo napovedal Milanič, ki bo, kot pravi, lažje pogrešal stockholmskega junaka Alexandruja Cretuja v Ljudskem vrtu kot v Trondheimu.

»Zaradi njegove agresivnosti in pristopa je bolje, da ga bom imel na voljo v gosteh.«
 

Konec dopustov tudi za navijače


Maribor proti Valurju in AIK na tribunah ni imel tako številčne podpore, kot bi si jo želel. Počitnice so ukradle navijače, toda vračajo se tudi dopustniki. Kot kaže, bi lahko za vijolične držalo pesti približno 10.000 navijačev, med njimi pa bo le za vzorec privržencev norveškega moštva, približno 70.

Dino Hotić je v odlični formi in eden od ključnih mož v vijoličnem mošttvu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Dino Hotić je v odlični formi in eden od ključnih mož v vijoličnem mošttvu. FOTO: Tadej Regent/Delo


Milanič je razkril, da Rosenborg v obrambi ne dopušča veliko prostora in priložnosti. Zatrjuje, da ima kombinatoriko v napadu. Med tistimi, ki jo premorejo največ in jo imajo v »malem prstu«, je Dino Hotić.

»V Evropi so vse tekme težke. Komaj čakamo naslednjo oviro,« je že po malem neučakan Ljubljančan, ki na začetku sezone kaže solidno formo in se je že uveljavil kot eden od ključnih Mariborčanov. Če bi kaj lahko oteževalo nalogo vijoličnih, je to peklenski ritem tekem, ki se nizajo na vsake tri dni.

»Utrujenosti ni in je ne čutimo. Zbrali smo dovolj moči za novo tekmo, celo veselimo se ritma tekem sreda-sobota. Utrujenost je lahko samo v glavi, vse je tako, kot je treba. Za takšne tekme se živi. Tudi mi smo zelo kakovostni in verjamem, da bo tekma res posladek,« je povedal št. 10, nepogrešljiv v začetni enajsterici. Z njim Milanič najbrž nima veliko težav. Cretuja bi po podobnosti igre in položaju lahko zamenjal le Aleks Pihler, v konici napada pa ima veteran Marcos Tavares prednost pred Jasminom Mešanovićem.

V mariborskem taboru tudi upajo, da jim bo sreča naklonjena s sojenjem. Nad njim se Zlatko Zahović in drugi res ne morejo pritoževati. Po francoskem Švicarju v Stockholmu, jim bo v Mariboru sodil še pravi Francoz, Francois Letexier.

Verjetni začetni enajsterici.
Verjetni začetni enajsterici.

Komentarji: