Domžalčani vabijo navijače, naj jih ponesejo do senzacije

Boj za evropsko ligo: Pokalni prvaki iz Nemčije z dvignjenimi glavami. Simon Rožman: V popolni tekmi lahko izločimo Freiburg.

Objavljeno
28. julij 2017 19.53
Freiburg, Schwarzwald Stadion, 27.7.2017 Europa-League-Qualifikation;
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Domžalski nogometaši v Nemčiji niso razočarali, v prvi tekmi s Freiburgom so izpolnili osnovni cilj. V domovino so se vrnili z rezultatom, ki jim omogoča sanje o preboju v zadnje sito kvalifikacij za evropsko ligo.

Razplet gostovanja slovenskih pokalnih prvakov na jugozahodu Nemčije bi lahko opisali z dobro in slabo novico. Slabo predstavlja dejstvo, da so Domžale izgubile z 0:1, kar predstavlja v nogometnih dvobojih na izločanje kar zavidljivo prednost za zmagovalca in velik izziv na povratni tekmi za poraženca. Dobra novica? Lahko bi bilo slabše, ne nazadnje so domači aduti zapravili lepše priložnosti kot Slovenci, sijajni vratar Dejan Milić je ubranil tudi Freiburgov strel z bele točke in preprečil vodstvo gostiteljev z 2:0.

»Želeli smo iztržiti še več, poraz nas je gotovo razžalostil. Toda nismo razočarani, saj smo pustili v Freiburgu dober vtis. Priigrali smo si aktiven rezultat, lahko smo optimistični. V Stožicah lahko pade tudi Freiburg, toda za to potrebujemo poln štadion, ki bi nas popeljal do popolnega večera na igrišču. Freiburg so nosili tudi navijači in ob takšni podpori s tribun bomo v četrtek bližje uspehu tudi mi,« je po vrnitvi v domovino ocenil domžalski trener Simon Rožman, ki trdno stoji na tleh. »Da ne bo pomote: vemo, kje smo gostovali in s kom smo igrali, zavedamo se tudi dejstva, da je Freiburg občasno pokazal vso svojo moč in kakovost, ki jo premore. Kljub temu smo bili večino časa enakovredni tekmecu iz bundeslige,« je izpostavil Rožman in dodal: »Žal mi je le za priigrane obetavne akcije, ki jih nismo bolje unovčili. Saj veste, kako pomemben je dosežen gol v gosteh.«

Domžalčani bodo lovili senzacijo brez pomoči standardnega aduta Jana Repasa, ki je na štadionu Schwarzwald prejel tretji rumeni karton v tej evropski sezoni. Po dva imajo v nogah tudi Gaber Dobrovoljc, Jure Matjašič, Ivan Firer in Senijad Ibričić, toda ne zdi se posebej verjetno, da bi zavoljo tega v četrtek v Stožicah igrali bolj previdno, kot bi bilo »treba«. Le ob popolnem večeru in maksimalnem pristopu vseh na igrišču bi namreč lahko ponovili lansko zmago z West Hamom. Enako visoka zmaga (2:1) bi bila resda premalo za napredovanje slovenskih pokalnih prvakov v zadnje kolo kvalifikacij.

Odkar so rumeno-modri povečali družino slovenskih klubov, ki so okusili mikavnost igranja v Evropi, jim še ni uspelo izničiti morebitnega zaostanka s prve tekme. Tako je bilo leta 2005, ko so z 0:2 izgubili v Stuttgartu, enako v letih 2007 in 2008, ko jih je že na prvi tekmi premagal zagrebški Dinamo, podobno je bilo v letih 2011, 2013 in 2015, ko Domžalam ni uspelo nadoknaditi zaostanka s prvih tekem proti Splitu (1:2), Astri (0:1) in Čukaričkemu (0:1). Tokrat je resda malenkost drugače: izbranci Simona Rožmana bodo lovili en gol zaostanka na svojem štadionu.

»Lahko zasučemo rezultat, toda le ob podpori polnih tribun. Fantje si zaslužijo spektakel, naj jih navijači podprejo, jaz pa jim lahko obljubim razburljiv in spektakularen večer,« je zatrdil Rožman. J. S.