Dvoboj razočaranih znancev za tolažilno nagrado

Belgija in Anglija se bosta srečali drugič na SP in se merili za tretje mesto. V srečanju mnogih igralcev iz premier league si lahko obetamo precej golov, Harry Kane in Romelu Lukaku bosta želela kočati strelski post.
Fotografija: Belgijci in Angleži se bodo srečali drugič v 16 dneh, danes je vložek vendarle večji kot na zadnji tekmi skupinskega dela. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Belgijci in Angleži se bodo srečali drugič v 16 dneh, danes je vložek vendarle večji kot na zadnji tekmi skupinskega dela. FOTO: Reuters

St. Peterburg – Le redko se zgodi, da dve reprezentanci na istem prvenstvu odigrata dve tekmi brez resnega tekmovalnega naboja. Anglija in Belgija sta se srečala v zadnjem kolu skupinskega dela, ko nihče ni želel zmagati, danes se bosta pomerila še v tolažilni tekmi za tretje mesto na svetovnem prvenstvu, ki pravzaprav ne prinaša kaj dosti razen dobrih občutkov med potjo domov.

Na evropskih prvenstvih tekem za tretje mesto že dolgo ni več, zadnja je bila leta 1980, Fifa še naprej ostaja zvesta tradiciji in še ena "nebodijetreba" tekma bo danes ob 16. uri v Sankt Peterburgu. Več bi lahko pomenila Angležem, ki imajo mlajšo reprezentanco, selektor Gareth Southgate naj bi tudi bolj premešal zasedbo kot kolega Roberto Martinez. Precej logično, njegova ekipa je imela dan manj počitka, za nameček je v sredo odigrala 120-minutno bitko s Hrvaško. Belgijci so dan prej s Francijo klonili po 90 minutah.



Kdo bo koga? Angleški selektor Gareth Southgate in belgijski Roberto Martinez napovedujeta odprt boj za zmago. FOTO: AFP
Kdo bo koga? Angleški selektor Gareth Southgate in belgijski Roberto Martinez napovedujeta odprt boj za zmago. FOTO: AFP


Southgate, ki je skupaj z igralci očaral navijače, ko je Anglijo po 28 letih pripeljal v polfinale SP, je po porazu s Hrvati izjavil, da tekme za tretje mesto nihče noče igrati, toda v isti sapi dodal, da bi bilo za njegovo mlado ekipo zelo pomembno, če bi turnir sklenila z zmago ali vsaj dobrimi občutki, kar bi bilo koristno za naprej v pripravah na EP 2020, na katerem bi lahko reprezentanca treh levov naredila še korak več. Toda podobno razmišlja njegov kolega Martinez, ki prav tako vrhunec tega rodu pričakuje v naslednjem ciklu.
 

Pred 16 dnevi mož odločitve Januzaj


Stari znanki Belgija in Anglija sta 28. junija v Kaliningradu odigrali eno najslabših tekem tega mundiala, saj nobena ni želela zmagati, ker se je drugo mesto v skupini zdelo bolj ugodno za izločilne boje. Nobena ni hotela v četrtfinalu Brazilije, z zmago po naključnem golu Adnana Januzaja jo je dobila Belgija in kasneje tudi izločila petkratne prvake.

Vseeno bosta obe reprezentanci tokrat le želeli zmagati. Za Belgijo bi bil to največji uspeh na svetovnih prvenstvih (leta 1986 je bila četrta), za Anglijo drugi največji po osvojitvi naslova leta 1966 (četrta je bila leta 1990).


»Želimo prikazati predstavo, polno ponosa, o tem ni nobenega dvoma. Vsakič ko oblečemo reprezentančni dres, želimo igrati dobro in zmagati,« je zatrdil Southgate, čigar ekipa je za kratek čas združila narod, razdvojen zaradi bližajočega se brexita. Pri Angležih samo drugi in tretji vratar Jack Butland in Nick Pope še nista okusila mundiala, Southgate pa je na vseh treh tekmah izločilnih bojev stavil na isto enajsterico. Tokrat naj bi namesto Raheema Sterlinga v napadu ob Harryju Kanu zaigrala Jamie Vardy ali Marcus Rashford, precej rošad naj bi bila deležna zvezna vrsta.


Komu zlata kopačka?


Angleški kapetan Kane si je praktično že zagotovil zlato kopačko za najboljšega strelca SP, zbral je šest golov, toda na zadnjih dveh tekmah so bili njegovi naboji slepi. Podobno velja za Romeluja Lukakuja, ki je pri štirih golih in bi ga lahko s "hat-trickom" prehitel. Če se bo Kane vpisal med strelce, bi bil najboljši strelec po letu 2002, če bi zadel dvakrat, pa bi se izenačil z legendarnim Ronaldom.

Na zadnjih devetih tekmah za tretje mesto je zmagala evropska reprezentanca. Pred štirimi leti so Nizozemci izkoristili šok Brazilcev po polomu z Nemčijo (1:7) in zmagali s 3:0. Pogosto zmaga tisti, ki je bil po polfinalu manj razočaran, v tem primeru je to gotovo Belgija. Tudi zanjo velja, da naj bi velika večina članov t. i. zlate generacije nastopila tudi čez štiri leta v Katarju, zgolj branilci Vincent Kompany, Jan Vertonghen in Thomas Vermaelen bodo takrat verjetno že preveč v letih.


Kot derbi iz premier league


Martinez je že pred SP podaljšal pogodbo še za dve leti. »Prvenstvo želimo končati zmagovito, ti igralci si to zaslužijo. S tretjim mestom bi dosegli najboljši rezultat doslej. Takšne priložnosti se ne ponudijo pogosto, vsi skupaj moramo doumeti, da je ta tekma pomembna. Seveda pa razumem, da se je težko pripraviti nanjo, saj smo vsi sanjali o finalu,« je dejal nekdanji trener Evertona, ki zelo dobro pozna tekmece, podobno velja za Southgata, saj si kar 12 belgijskih reprezentantov kruh služi na Otoku. To bo torej tekma, ki bo bolj spominjala na derbi iz premier league. Napis na tabli pred enim od londonskih pubov je bil precej hudomušen: Oglejte si tekmo, videli boste veliko talenta iz premier league (in Fellainija) … Očitno lastnik ni privrženec Manchester Uniteda.

Če nič drugega, si lahko za ogrevanje pred nedeljskim velikim finalom obetamo zanimivo in odprto tekmo, na zadnjih desetih tolažilnih srečanjih je bilo skupaj doseženih kar 41 golov.

Eden Hazard iz Chelseaja in Harry Kane iz Tottenhama bosta vodji svojih reprezentanc v St. Peterburgu. FOTO: AFP
Eden Hazard iz Chelseaja in Harry Kane iz Tottenhama bosta vodji svojih reprezentanc v St. Peterburgu. FOTO: AFP

Komentarji: