Džeko in Hotić gledala ter uživala v šovu Pjanića in drugih Bosancev

V kvalifikacija za evropsko prvenstvo prihodnje leto je Danska premagala Švico z golom v 84. minuti. Italija se je kot prrva uvrstila na EP.
Fotografija: V odsotnosti Edina Džeka je bil prvi zvezdnik BiH Miralem Pjanić vse, kar zvezdnik njegovega kova mora biti: vodja, učinkovit, motor. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
V odsotnosti Edina Džeka je bil prvi zvezdnik BiH Miralem Pjanić vse, kar zvezdnik njegovega kova mora biti: vodja, učinkovit, motor. FOTO: Reuters

»Hvala fantje za čudovit večer. Bravo. Gremo.« Tako se je po zares sijajnih 90 minut dvoboja proti Finski svojim soigralcem zahvalil najboljši bosanski nogometaš Edin Džeko. Prvi zvezdnik in najboljši strelec v zgodovini reprezentance BiH (58 golov v 105 tekmah) je eno od ključnih kvalifikacijskih tekem izpustil zaradi poškodbe.

Kljub odsotnosti sijajnega napadalca Rome je BiH na igrišču »Bilinega polja« v Zenici delovala kot navita, selektor Robert Prosinečki je s taktiko »na polno od prve minute« dosegel cilj, prvi gol. Z bele točke ga je zabil drugi veliki as BiH Miralem Pjanić. Bošnjakom je nato steklo, velike tekmece v boju za evropsko prvenstvo so z odlično igro Juventusovega plejmejkerja Pjanića povsem zasenčili, ustavili so se šele po vodstvu s 4:0.

»Ko v zvezni vrsti igramo tako odlično, potem za nas ni ovir,« ni skrival navdušenja nad predstavo zveznih igralcev selektor Prosinečki in pohvalil tudi tekaško izvedbo. »V tej prvini smo bili izvrstni, zato je do izraza prišla tudi kakovost.«

Sloviti Hrvat je očitno že pozabil na »kaos« prejšnji mesec po porazu v Armeniji, po katerem je odstopil in nato po pogovoru z vodstvom bošnjaške zveze svojo odločitev prelomil. Morda pa je na tak način le izzval igralce, da znova postanejo tekmovalni. 

BiH bo v torek gostovala v Grčiji, kjer bo odločala o svoji novembrski tekmovalni usodi.

V Zenici je bil na rezervni klopi tudi Dino Hotić. Ljubljančan, ki je igral v vseh mlajših slovenskih reprezentančnih selekcijah, se je namreč odločil, da bo sprejel vabilo domovine njegovih staršev, če ga bo selektor povabil v reprezentanco. Toda 24-letna vijolična desetica v svoji prvi reprezentančni akciji še ni dočakal prvih minut.

Danski junak na Parken štadionu v Københavnu je bil Yussuf Poulsen. FOTO: AFP
Danski junak na Parken štadionu v Københavnu je bil Yussuf Poulsen. FOTO: AFP


Danski veliki derbi


Irska je z razpletom brez golov zamudila veliko priložnost, da bi v Gruziji zadržala prvo mesto v skupini D. Spodrsljaj je izkoristila Danska z veliko zmago v derbiju proti Švici, potem ko je Yussuf Poulsen zabil gol v 84. minuti. Švica je proti danski tudi drugo tekmo ostala praznih rok v končnici. V prvi tekmi doma je bila ob zmago po zares čudežnem zasuku Dancev: od 84. do tretje minute sodnikovega dodatka je zaostanek iz 0:3 spremenila v 3:3. Čeprav na lestvici redna udeleženka velikih tekmovanj Švica za vodilnima zaostaja za 4 točke, ima tako rekoč na stežaj odprta vrata EP. V zadnjih treh tekmah jo lahko ogrozi le Irska, ki pa bo gostovala, v zadnji tekmi pa bo gostila Dansko.

Seedma zmaga v prav toliko tekmah je Italijo kot prvo reprezentanco že uvrstila na evropsko prvenstvo. Azzurri so strli Grčijo v drugem polčasu.

Današnji izidi:

Skupina D


Gruzija : Irska 0:0, Danska : Švica 1:0 (Poulsen); vrstni red: Irska in Danska po 12, Švica 8, Gruzija 5, Gibraltar 0.

Skupina F

Ferski otoki : Romunija 0:3 (Puscas, Mitrita, Keseru), Malta : Švedska 0:4 (Danielsson, Larsson 2, Agius avt.), Norveška : Španija 1:1 (King; Niguez); vrstni red: Španija 19, Švedska 14, Romunija 13, Norveška 10, Malta 3, Ferski otoki 0.

Skupina J

BiH : Finska 4:1 (Hajrović, Pjanić 2, Hodžić; Pohjanpalo), Italija : Grčija 2:0 (Jorginho, Bernardeschi), Liechtenstein : Armenija 1:1 (Frick; Barsegjan); vrstni red: Italija 21, Finska 12, BiH in Armenija po 10, Grčija 5, Liechtenstein 2.


 

Komentarji: