Eleke srečno rešil, kar se je rešiti dalo

V 29. kolu je prednost Olimpije pred Mariborom skopnela s štirih na dve točki.

Objavljeno
10. april 2016 23.40
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Olimpija je v krizi, njena prednost pred Mariborom znaša le še dve točki. V Stožicah je bil nepremagljiv še Zavrč, ki je izgubil dve točki v tretji minuti sodnikovega dodatka. Izenačujoči gol za zeleno-bele je s pomočjo gosta Sebastijana Antića zabil Blessing Eleke.

Dramatični zaključek je dobil še komičen dodatek. Eleke je stekel slaviti gol ob kotni zastavici, se zahvaljeval bogu, eden od pomočnikov glavnega trenerja pri Olimpiji pa je stekel proti Nigerijcu, da bi ga čimprej poslal na sredino, da bi morda Ljubljančani v zadnjih sekundah izpeljali popoln zasuk. Toda to še ni bilo vse. Eleke se je celo poškodoval, tako da zadnjih 120 sekund ni pomagal soigralcem v zaključnem jurišu.

Kar je v Novi Gorici izzvala Olimpija, je dobila včeraj v Stožicah. Zavrč je bil pravi ubijalec favoritov in ni naključje, da sta v tej sezoni Olimpija (5) in Maribor (3) z njim skupaj osvojila vsega 8 točk. Olimpija je Zavrč premagala samo v gosteh, toda v drugi domači tekmi je bila celo uspešnejša od jesenskega dvoboja, ko je potegnila kratko z 0:2. Bila je bliže ponovnemu porazu, kot neodločenemu izidu.

V prvem polčasu je bila Olimpija slaba, Zavrč lahek in gibljiv, ne pa tudi konkreten. Z lahkoto je onemogočal Ljubljančane, s še več poguma bi jim lahko še bolj zagrenil nadaljevanje tekme.

»Čestitam igralcem za vse, kar so pokazali na igrišču. Dali smo srečen gol, kar se je vrnilo Olimpiji v sodnikovem dodatku. Morda smo izgubili dve točki in bi si jih zaslužili, toda neodločen izid je realen,« je strnil komentar gostujoči trener Slavko Matić, ki na klopi Zavrča v osmih tekmah v tej sezoni še ni izgubil tekme.

Domači trener Marko Nikolić je ob odmoru ukrepal tako, da je v slačilnici pustil opazno nemotiviranega Juliusa Wobaya. »Bil je katastrofalno slab. Pod vsako ravnjo, ne po znanju, pač pa po odnosu do tekme,« je Nikolić usmeril strelico proti očitno neprilagodljivemu zveznemu igralcu iz Slonokoščene obale, ki se počasi tudi spreminja v fijasko. Tako kot Miroslav Radović, ki je očitno »pokuril« svežino in zanos, zdaj pa vse težje dohaja ritem in se spopada z nepripravljenostjo. Zazdelo se je, da ima trener v Afričanu zarotnika, kakor morda tudi v Elekeju.

Zavrč je svojo predstavo z repom in glavo kronal v 68. minuti. Z obilno pomočjo domačih oziroma Elekeja, ki je preusmeril podajo Lovra Cveka z desne strani. Žoga je zletela po tleh v vratarjev levi kot in tako presenetila Aleksandra Šeligo, da se je od vratnice odbila vanj in nato za golovo črto.

»Nekaj je v zraku, dobivamo čudne gole,« se Nikolić kar ni in ni sprijaznil in spominjal na nesrečne trenutke, zapravljene priložnosti v Novi Gorici ... Seveda o tem, da je tudi Olimpija dala čudnega na Primorskem in tudi včeraj, ni govoril, tudi o krizi ni bil pretirano gostobeseden. Je pa priznal, da je bil eden od krivcev za včerajšnji spodrsljaj.

»To je bila naša najslabša tekma v drugem delu sezone. Bila je moja napaka in za to nosim odgovornost. Razbil sem nekaj, kar je delovalo dobro,« se je Beograjčan posul s pepelom in se dotaknil začetne enajsterice ter tudi končne, ki jo je narekoval lov na izenačenje in po njegovem pomanjkanje napadalcev. Opravil je kar nekaj sprememb. Eleke je začel od prve minute, Wobay prav tako, Hrvoja Čaleta je na levem bočnem položaju zamenjal Aljaž Krefl, na klop se je v primerjavi s tekmo z Gorico preselil tudi Alves.

»Poskusi, da Nemanjo Mitrovića in Arisa Zarifovića spremenim v napadalca, so rešitve na silo. Ne vem, kdaj sem bil v takšnem položaju, da nimam na voljo napadalcev. Igralski kader je ozek. V tednu dni smo izgubili štiri točke, še imamo prednost dveh, še smo prvi. Videli bomo, kdo je zdrav, kdo se lahko psihološko in mentalno kosa z bojem za naslov prvaka. Moramo vrniti vzdušje, ki smo ga imeli,« je zaključil Nikolić svoj pogled na tekmo in stanje duha v moštvu, ki ni najboljše. V soboto Olimpijo čaka še en derbi, lokalni v Domžalah. Z Elekejem ali brez njega, to še ni znano.

Šok v Ljudskem vrtu: Agim Ibraimi suspendiran

Agim Ibraimi in NK Maribor sta v hudem sporu. Če ne bo prišlo do zasuka, je za makedonskega reprezentanta in enega od ključnih tvorcev mariborskih evropskih uspehov konec sobivanja z vijoličnim klubom, pri katerem je bil vse od sezone 2011/12, vmes pa pol sezone kot posojen igralec gostoval pri italijanskemu klubu Cagliari.

Tudi prigarana zmaga nad neugodnimi Domžalami z 2:1 (1:0), v kateri je prvi gol v SNL zabil Milivoje Novaković, in znižanje zaostanka za Olimpijo sta bila v senci incidenta na predvečer tekme, zaradi katerega je Ibraimi zapustil tabor v karanteni oziroma je bil odstranjen.

»Človek zmore biti močnejši od zunanje usode in vsak dan stoji pred odločitvijo, ali bo iz svojega trpljenja našel svoj mir. Preden si ustvarite mnenje, želim pojasniti, da sem bil v to dejanje prisiljen in da sem bil na najbolj nizkoten način pregnan iz karantene s strani enega človeka. Lp, Agim Viola,« je na svojem Facebook profilu pomenljivo zapisal Ibraimi in dvignil na noge vijoličasto vojsko.

Kaj se je zgodilo v karanteni, da je Ibraimi povlekel skrajno potezo, še ni znano, menda naj bi se sporekel z Novakovićem.

Prvo uradno sporočilo kluba je bilo naslednje: »Primer sodi med naše interne zadeve in v skladu z dosedanjimi načeli NK Maribor bomo tudi v tem primeru vse reševali znotraj družine,« je pojasnil športni direktor Zlatko Zahović. Makedonski reprezentant do nadaljnjega ne vadi z ekipo in ga ne bo v kadru za naslednje tekme.

Ibraimi je v 107 tekmah v 1. SNL za Maribor dosegel 29 golov. V tej sezoni je bil celo najbolj učinkovit doslej (10 golov), obenem je zbral 7 podaj.

»Zahtevna preizkušnja, lahko jo opišemo kot bojevito tekmo z zelo dobro igro v določenih delih. Fantje so garali na igrišču, osvojili smo tri delovne točke. Za pristop in željo, da bi šli z igrišča kot zmagovalci, si zaslužijo čestitke,« pa je dvoboj, ki se je ob odmoru po posredovanju zdravnika zaradi slabosti končal za Željko Filipovića, komentiral trener Darko Milanič.

Rezultati 29. kola

Olimpija - Zavrč 1:1 (0:0)

(Antić 93./ag; Eleke 69./ag)

Maribor - Domžale 2:1 (1:0)

(Novaković 22., Defendi 59.; Mance 89.)

Rudar - Gorica 1:0 (1:0)

(Jahić 41.)

Luka Koper - Krško 0:1 (0:1)

(Hotić 35.)

Krka - Celje 1:1 (0:0)

(Vučkić 73.; Pajač 68.)

 

Lestvica:

1. Olimpija 29 17 8 4 64:20 59 točk

2. Maribor 29 16 9 4 64:26 57

3. Domžale 29 12 10 7 41:25 46

4. Gorica 29 12 6 11 40:41 42

5. Zavrč 29 9 10 10 30:33 37

6. Rudar 29 9 7 13 27:43 34

7. Krško 29 9 7 13 20:41 34

8. Luka Koper 29 8 6 15 31:44 30

9. Celje 29 6 11 12 21:42 29

10. Krka 29 6 8 15 23:46 26