»Elf« kot Bayern, »Španija« kot Barcelona?

Svetovni podprvaki Hrvati najprej pri branilcih lovorike za najboljšega v ligi narodov in evropskih prvakih Portugalcih.
Fotografija: Zmagovalci prve lige narodov Portugalci bodo drugo izvedbo tekmovanja začeli v soboto v Poru proti svetovnimi podprvaki Hrvati. FOTO: Carl Recine/Reuters
Odpri galerijo
Zmagovalci prve lige narodov Portugalci bodo drugo izvedbo tekmovanja začeli v soboto v Poru proti svetovnimi podprvaki Hrvati. FOTO: Carl Recine/Reuters

Prva liga narodov razen v najmočnejši skupini A še ni imela zaključnega dejanja, a se bo jutri s prvimi tekmami začela že druga izvedba tekmovanja. Štartno izhodišče nogometnega reprezentančnega tekmovanja je vzbujalo veliko pomislekov, kritikov je bil vsaj toliko kot podpornikov, toda po zmagoslavju Portugalske junija lani v najmočnejši skupini ter seštevku plusov in minusov že ima plebiscitarno podporo.

Eden od najboljših izdelkov v mandatu predsednika Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina je zmagovalcem prve izvedbe Portugalcem navrgel 10,5 milijona evrov denarne nagrade. Tudi poraženka prve lige narodov Slovenija je bila izdatno nagrajena z 1,125 milijona €. Celo Angleži so kot večni dvomljivci vsega, kar si izmislijo drugi, povsem spremenili mnenje o tekmovanju za »trening«, ki je dejansko tudi v tekmovalnem smislu nadomestil prijateljske dvoboje, so dvignili palec.

Nemškega selektorja Joachima Löwa je Bayernova zmaga v ligi prvakov le še podžgala. Foto Thomas Kienzle/AFP
Nemškega selektorja Joachima Löwa je Bayernova zmaga v ligi prvakov le še podžgala. Foto Thomas Kienzle/AFP


Tekmovalna formula je še ena od velikih prednosti lige narodov, še posebej za reprezentance, ki so bile v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo neuspešne. Podobno bo za svetovno prvenstvo leta 2022: dve najboljši izbrani vrsti od tistih, ki se niso neposredno uvrstile na SP skozi kvalifikacije, bosta še v igri za uvrstitev za najprestižnejši ples.


Španija za oddolžitev za klubski polom


Vrhunec prvega dne (v četrtek) lige narodov bo derbi velikanov. V Stuttgartu bo gostovala Španija. Selektor Nemčije Joachim Löw je pod pritiskom, Bayernov rekordni »marš« z vsemi enajstimi zmagami v ligi prvakov je jasno sporočilo, da mora po njegovih poteh tudi »elf«, ki je bil po zmagoslavju na svetovnem prvenstvu leta 2014 na naslednjih dveh velikih tekmovanjih daleč od najboljših.



Podobno nalogo kot Löw ima španski selektor Luis Enrique. Zadnji trener, ki je Barcelono popeljal na evropski klubski vrh, ni le selektor, temveč tudi graditelj novega moštva za velika dejanja. Španija izgublja ritem z najboljšimi in išče rod, ki bi nasledil najuspešnejšega iz obdobja od 2008 do 2012, ko je dvakrat osvojil naslov evropskega prvaka in enkrat svetovnega. Enriquejeva Španija bo dala tudi delni odgovor na pomenljivo uganko, ali je neuspeh Barcelone, Reala Madrida, Atletica Madrida v ligi prvakov znanilec zdrsa tudi na klubski ravni.

(FILES) In this file photo taken on November 18, 2018 Spain's coach Luis Enrique gestures during the international friendly football match between Spain and Bosnia-Herzegovina at the Gran Canaria stadium in Las Palmas on November 18, 2018. - Luis Enri
(FILES) In this file photo taken on November 18, 2018 Spain's coach Luis Enrique gestures during the international friendly football match between Spain and Bosnia-Herzegovina at the Gran Canaria stadium in Las Palmas on November 18, 2018. - Luis Enri


V torek zadnje dejanje prvega paketa


Uvodni del lige narodov, ki ga bo krojil tudi največji nogometni in športni sovražnik virus sars-cov-2, zaradi česar bodo tribune tudi samevale, se bo raztegnil do torka. Prestižnih tekem z velikim čustvenim nabojem ne bo manjkalo, ena od takšnih bo tudi v Moskvi, kje bodo gostovala Srbija.

Eden od najslajših dvobojev bo v soboto v Portu. Evropski prvaki in branilci naslova najboljšega v ligi narodov Portugalci, sicer sedmi na lestvici FIFA, bodo gostili svetovne podprvake in šestouvrščene na svetovni lestvici Hrvate. Sobota bo rezervirana za najboljše: Belgijci, tretjeuvrščeni s SP pred dvema letoma v Rusiji in vodilni z lestvice FIFA, bodo gostovali na Danskem, svetovni prvaki in evropski podprvaki ter drugouvrščeni na svetovni lestvici Francozi na Švedskem, četrtouvrščeni s SP in Fifine lestvice Angleži pa na Islandiji.

UefaLigaNarodov2020. pari nogomet liga narodov
UefaLigaNarodov2020. pari nogomet liga narodov

Preberite še:

Komentarji: