EP do 21 let: Švedi po loteriji do naslova evropskega prvaka

Švedska je po enajstmetrovkah s 4:3 premagala Portugalsko, junak večera je bil vratar Patrik Carlgren.

Objavljeno
30. junij 2015 15.08
Posodobljeno
30. junij 2015 23.48
SOC/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Praga - Mladi švedski nogometaši so novi evropski prvaki v konkurenci do 21. leta starosti. V finalu so pred skoraj 19 tisoč gledalci v praški Eden Areni premagali Portugalsko, potem ko so se redni del in oba podaljška končali brez zadetkov. Glavni junak je bil vratar Skandinavcev Patrik Carlgren, ki je ubranil dve enajstmetrovki.

Po veliki polfinalni zmagi proti Nemcem s kar 5:0 so bili Portugalci veliki favoriti v finalu, v njihovo zmago so navsezadnje verjele tudi stavnice širom Evrope, ki so v primeru švedske zmage v povprečju ponujale vsaj petkratnik vloženega zneska. A Skandinavci so vse skupaj demantirali in z izjemno ekipno in disciplinirano predstavo, podkrepljeno s fizično premočjo, vzeli naslov najboljše mlade reprezentance na stari celini.

V prvem polčasu so imeli sicer nekoliko več od igre Portugalci, ki so žogo držali 61 odstotkov igralnega časa in proti vratom Švedov sprožili osem strelov, od katerih pa je zgolj eden letel neposredno v okvir vrat. Skandinavci so sprožili zgolj trikrat, od tega dvakrat v okvir. Po silovitem začetku Portugalcev, ko je Sergio Oliveira že v zgodnji fazi tekme s prostega strela zadel okvir gola, so severnjaki znali umiriti tekmece in z disciplinirano igro držati neodločen rezultat.

Razmerja na igrišču se niso kaj prida spremenila niti v prvem delu drugega polčasa, le da so v zaključku tekme Švedi pritisnili in si skorajda priigrali zmago. Najlepšo priložnost na tekmi je v 86. minuti zapravil eden glavnih švedskih zvezdnikov John Guidetti, ki se je po predložku v kazenski prostor znašel sam pred vratarjem Josejem Sajem, ta pa je s skrajnimi močmi preprečil pozno slavje rumeno-modrih.

Sledila sta podaljška v katerem so na prvi pogled bolj sveži Švedi nadaljevali z nevarnejšo igro, Portugalci pa so bolj ali manj čakali na strele z enajstih metrov. Kljub temu bi - podobno kot Švedi ob koncu rednega dela - tri minute pred koncem podaljška skorajda prišli do vodstva. Podajo z leve strani je proti vratom usmeril Goncalo Paciencia, žoga pa je oplazila Alexandra Miloševića in švignila mimo vrat.

Evropskega prvaka je tako določila loterija enajstmetrovk, svoj listek pa je najbolje unovčil švedski vratar Patrik Carlgren. 23-letni vratar moštva AIK je v tretji seriji najprej ubranil šibak poizkus Ricarda Esgaia, v peti seriji pa prebral še namero prvega zvezdnika Portugalcev Williama Carvalha in postavil piko na i skromni predstavi vezista Sportinga, ki si ga v svojem moštvu želi pol Evrope.

Švedi so tako pod rumenim zidom svojih navijačev bučno proslavili zaslužen naslov evropskega prvaka do 21 let.