Evropa in Južna Amerika v novo merjenje moči, prizorišče Katar

Liverpool favorit za zmago v finalu klubskega mundiala, Flamengo pa resen kandidat.
Fotografija: Flamengov napadalec Gabriel Barbosa (Gabigol) je spoznaval značilnosti evropskega nogometa v majici Interja. Brazilci imajo v Katarju odlično podporo rojakov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Flamengov napadalec Gabriel Barbosa (Gabigol) je spoznaval značilnosti evropskega nogometa v majici Interja. Brazilci imajo v Katarju odlično podporo rojakov. FOTO: AFP

Kdo ve, koliko nogometnih tekem je bilo letos boljših in bolj privlačnih, kot bo finale svetovnega klubskega prvenstva, kakršen se obeta danes popoldne v katarski prestolnici. Doha bo prizorišče (18.30) spopada, ki bo narodnostno pisan, kot bi se merili med sabo funkcionarji združenih narodov na sedežu v New Yorku, ne pa angleški in brazilski nogometaši. Liverpool brani primat stare celine, Flamengo išče prvo lovoriko za Južno Ameriko po davnem letu 2012.


Angleži absolutni favoriti stavnih hiš


Evropski prvak Liverpool uživa prednost stavnih hiš (kvoti 1,5 in 5,3), ki v resnici ne pomeni veliko. Finalista bi se težko poznala bolje kot Liverpool in Flamengo. Drevišnja akterja sicer res loči 9400 km, dejansko pa njuna trenerja do potankosti poznata SWOT matriko drug drugega.

Flamengov trener Jorge Jesus (v sredini) odlično pozna evropski nogomet. FOTO: Reuters
Flamengov trener Jorge Jesus (v sredini) odlično pozna evropski nogomet. FOTO: Reuters


Flamengo, eden štirih članov štiriperesne deteljice iz Ria de Janeira – ob njem še Botafogo, Fluminense in Vasco da Gama –, deluje na evropski pogon. Njegov trener Jorge Jesus (65) je pustil najmočnejši pečat na klopi največjega portugalskega kluba Benfica (2009-2015), več asov je vzgojil tudi na klopi mestnega tekmeca Sportinga (2015-2018). Junija je prevzel Flamengo, ozaljšal njegovo vitrino z drugim naslovom najboljšega v pokalu libertadores – to je južnoameriška liga prvakov – in to nadgradil z naslovom brazilskega prvaka.


Med Brazilci številni znani obrazi iz Evrope


Flamengov trener Jorge Jesus (v sredini) odlično pozna evropski nogomet. FOTO: Reuters
Flamengov trener Jorge Jesus (v sredini) odlično pozna evropski nogomet. FOTO: Reuters


Klub s slovite Maracane premore 150 milijonov evrov vredno zasedbo, več kot deset milijonov € so vredni štirje njegovi nogometaši: 17-letni Reinier (25 mio €), 23-letni Gabigol (23 mio €, posoja Interja), 25-letni De Arrascaeta (19 mio €) in 22-letni Gerson (14 mio €, posoja Rome). Tudi bočna branilca poznata Evropejce: izkušeni Rafinha je sedem let spoznaval lepote Bavarske, Filipe Luis je od leta 2011 blestel pri madridskem Atleticu. Flamengova tovarna talentov nikdar ni zaprta: med zadnjimi sta odšla v Evropo Vinicius Junior (Real Madrid, 45 mio €) in Lucas Paqueta (Milan, 38 mio €).



Upajmo na spektakularen nogometni večer v slogu brazilske parole »joga bonito«, naj »lepa igra« zasenči rovovske bitke, značilne za tovrstne tekme. Za šov morata soglašati oba – tudi Liverpool in njegov trener Jürgen Klopp. Nemec premore 1,2 milijardi evrov vredno ekipo, ki je resda načeta, toda v napadalni del enajsterice (4-3-3) bo umestil celoten trio tenorjev Mane-Firmino-Salah.


Evropski prvak Jürgen Klopp bo drevi napadel Brazilce. FOTO: Reuters
Evropski prvak Jürgen Klopp bo drevi napadel Brazilce. FOTO: Reuters
Liverpool še brez prestižne svetovne lovorike


Bo leto 2019 najboljše v zgodovini Flamenga, kluba s 124-letno zgodovino, ki ima zgolj v Braziliji 35 milijonov navijačev? Ali bo predzadnja sobota v tem letu prelomna za Liverpool, ki še nikdar doslej ni bil »najboljši na svetu«? Leta 1978 se Boca Juniors in Liverpool nista želela pomeriti, leta 1981 je rdeče porazil prav Flamengo, tri leta pozneje argentinski Independiente, leta 2005 pa brazilski São Paulo … »To je največja tekma moje kariere, želimo zmagati in vrniti žezlo v Južno Ameriko,« je potrdil Jesus. Evropi je nazadnje spodrsnilo leta 2012, ko je Chelsea priznal premoč brazilskemu Corinthiansu.

Preberite še:

Komentarji: