Fazanerija iz derbija v derbi

Danes dve tekmi 17. kola 1. SNL, jutri tri. Maribor na vrhu vsaj 24 ur?

Objavljeno
09. november 2019 09.00
Posodobljeno
09. november 2019 09.00
Sobočan Jan Šporn (levo) je vse bolj viden član črno-belih, Matic Vrbanec je eden od ključnih Aluminijevih mož. FOTO: Roman Šipić/Delo
Ljubljana - Že drugi konec tedna zapovrstjo bo soboška Fazanerija nogometno središče Slovenije, v 17. kolu 1. SNL se bosta jutri pomerila najprijetnejši odkritji sezone, četrta Mura in tretji Aluminij. Danes bosta na papirju močnejši dvoboj v Ljudskem vrtu, kjer bodo gostovale Domžale, in tudi bolj tradicionalen šaleško-savinjski v Velenju. Nedeljski termin pripada še kranjski uri resnice tekmecev za obstanek in Olimpijinemu celjenju ran po nokavtu v Murski Soboti.

Velenje: Rudar – Celje (sobota, Slavko Vinčić, 14.45): Po nesrečno izgubljeni zmagi v Sežani so se velenjske možnosti za obstanek tudi praktično omejile na promile odstotka. Minimalne so tudi v nekoč bolj izenačenem derbiju lokalnih tekmecev, potem ko bo najslabša obramba (41 golov) le s pomočjo čudežev lahko boljša od drugega najučinkovitejšega napada (32) v ligi. A je treba računati tudi na faktor sreče. Velenjčani je v tej sezoni nimajo. Z igralskim kadrom, ki ni tako slab, imajo znanje, da bo slej ko prej en od tekmecev stopil na knapovsko mino.

image
Damir Skomina v ligi prvakov redko razočara, v slovenski ligi pa pogosto. FOTO: Reuters


Maribor: Maribor – Domžale (Damir Skomina, 16.55): Kdor ima »pet minut časa«, zabije gol Domžalčanom. Maribor jih bo imel na voljo 90 in še nekaj dodatka. Res poseben dogodek bi bil, če ne bi zabil gola. Domžalska obramba je tako prozorna in tako nezanesljiva, da se bo trener Andrej Razdrh pozimi moral temeljito lotiti urejanja »faze igre v obrambi«, kot strokovno pravijo trenerji. Ampak v Ljudskem vrtu vendarle osrednja vloga pripada vijoličnim in njihovim obupnim »fazam«. Trener Darko Milanič in igralci se igrajo s svojim ugledom in usodo: so negledljivi, nerazvojni, počasni ... A so po tekmi lahko najmanj 24 ur prvi. A to je že druga tema, tako kot je nedotakljiv status glavnega sodnika Damirja Skomine. SNL mu je dala veliko, tudi tekme na Bližnjem in Daljnem vzhodu za bogat honorar, vrača pa ji tako, da bi v »tunelih« za svoj odnos v starih časih »kasiral« najmanj zaušnice.

image
Najboljši strelec zadnjih dveh sezon 1. SNL Luka Zahović je povsem zunaj strelske forme. FOTO: Tadej Regent/Delo


Kranj: Triglav – Bravo (nedelja, Bojan Tkalčič, 14): Triglav tekmuje, Bravo se je po nepotrebnem kopičenju tujcev vrnil k osnovi in uveljavljanju mladih igralcev. Podoba in razplet nakazujeta zmago gostiteljev in všečnost gostov.

Ljubljana: Olimpija – CB24Tabor: (Dragoslav Perić, 16.45): Olimpija ima stoodstotni izkupiček s tekmeci iz druge polovice lestvice in možnosti, da bi ga okrnili Kraševci, so enake iskanju igle v senu. Zdaj, ko je Milan Mandarić odprl dušo in zagotovil, da denar za plače bo, so Stefan Savić, Tomislav Tomić, Magny Bagnack in drugi profesionalci lahko pomirjeni. Vsaka zmaga tudi njim dviguje ugled in krepi pogajalsko izhodišče za novi klub.

Murska Sobota: Mura – Aluminij (Mitja Žganec, 19): Kdo bi si mislil, da bo to veliki derbi. Upravičeno ima ta naziv. Muri je edini poraz prizadejal Aluminij. Oba trenerja, domači Ante Šimundža in gostujoči Slobodan Grubor, negujeta podoben slog, o čemer najbolj govori razlika v golih. Murin napad (28:26) je malenkost učinkovitejši, Aluminijeva obramba bolj čvrsta (13:17). Obe moštvi odlikujejo stabilnost, malo nihanja, hiter in kakovosten odziv na igrišču, prilagajanje tekmecem ter uveljavljanje svojega načina igre. Všečno podobo dopolnjujejo še slovenski, lokalni fantje. Jeziček na tehtnici bodo nagibali interni dvoboji: Nino KouterDejan Petrović, Luka BobičanecMatic Vrbanec, Amadej MarošaNikola Leko, Matko ObradovićLuka Janžekovič ...

Vrstni red: Olimpija 33, Maribor, Aluminij in Mura po 31, Celje 27, CB24 Tabor 17, Domžale 16, Triglav 14, Bravo 13, Rudar 6.