Fifa odobrila članicam do 1,3 milijarde evrov pomoči in posojil

Fifa je na srečanju prav tako potrdila razpored Evropske nogometne zveze (Uefa), kar pomeni, da bi letos še lahko videli reprezentančne tekme.

Objavljeno
25. junij 2020 20.00
Posodobljeno
25. junij 2020 22.32
Gianni Infantino je vodil današnje zasedanje sveta Fife pred videokonference v dvorani v Zürichu. FOTO: AFP
STA
STA
Svetovna nogometna zveza (Fifa) je sprejela, da bo zvezam, ki jih je prizadel novi koronavirus, namenila 1,5 milijarde dolarjev (1,3 milijarde evrov) pomoči in posojil. Predsednik krovne nogometne organizacije, Gianni Infantino, je dejal, da so pomoč soglasno podprli vsi člani odbora. Ob tem so se zavzeli za natančno preverjanje porabe denarja.

Uefa podprla Kolumbijo, SP 2023 odhaja v Oceanijo


Zürich – Na videokonferenčni seji sveta Fife so zaupali organizacijo ženskega svetovnega prvenstva 2023 Novi Zelandiji in Avstraliji. Edina protikandidatka je bila Kolumbija. Uefini delegati v svetu Fife so glasovali za Kolumbijce, tudi predsednik Aleksander Čeferin, sicer Fifin podpredsednik. To je bilo premalo za drugačen razplet, skupna azijsko-oceanijska kandidatura, ki jo je podprl tudi prvi mož Fife Gianni Infantino, je premagala Južnoameričane z izidom 22:13. Poteza Uefinih delegatov potrjuje močno strateško partnerstvo med Uefo in krovno južnoameriško zvezo Conmebol. J. S.


Tudi Slovencem na voljo 890.000 plus 446.000 evrov


Vse izmed 211 članih imajo pravico do osnovnega dodatka v višini milijona ameriških dolarjev (890.000 evrov) pomoči in še dodatnih 500.000 dolarjev (446.000 evrov), ki pa morajo biti namenjeni ženskemu nogometu. Poleg tega bodo zveze lahko zaprosile tudi za posojilo, in sicer v višini 35 odstotkov letnih prihodkov oziroma največ pet milijonov dolarjev (4,5 milijona evrov).

Fifa je pomoč napovedala že marca, ko se je nogomet zaustavil v večini držav sveta. »Klubi in zveze so v veliki nevarnosti. V nekaterih delih sveta še ni nogometnih tekem. Moramo jim pomagati,« je danes dejal Infantino.

image
Aleksander Čeferin med junijsko videokonferenco po zasedanju izvršnega odbora Uefe. FOTO: Reuters


Fifa je sporočila tudi, da bosta zaradi pandemije zadnja udeleženca svetovnega prvenstva v Katarju 2022 znana šele sredi leta 2022. Medcelinske zaključne kvalifikacijske tekme, katerih del do reprezentance iz Azije, Južne Amerike, Oceanije, Severne in Srednje Amerike ter Karibov, so namreč z marca prestavili na junij, je v video konferenci danes odločila Fifa.


Fifa potrdila tudi tekmovalni koledar Uefe


SP v Katarju bo potekalo med 21. novembrom in 18. decembrom 2022, kot generalka pa bo služil vsearabski turnir, na katerem bo decembra 2021 nastopilo 22 afriških in azijskih arabskih reprezentanc. Fifa je na srečanju prav tako potrdila razpored Evropske nogometne zveze (Uefa), kar pomeni, da bi letos še lahko videli reprezentančne tekme.