Finci sredi Pariza šokirali svetovne prvake

Močno favorizirani francoski nogometaši so na svojem igrišču presenetljivo z 0:2 klonili proti »Suomijem«.
Fotografija: Onni Valakari se je takole veselil svojega gola proti Franciji. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Onni Valakari se je takole veselil svojega gola proti Franciji. FOTO: Franck Fife/AFP

Za največje presenečenje so na današnjih prijateljskih tekmah poskrbeli Finci, ki so sredi Pariza z 2:0 (2:0) premagali močno favorizirane Francoze. Čeprav so svetovni prvaki izpred dveh let v Rusiji igrali oslabljeni, to ne zmanjšuje uspeha »Suomijev«, ki prav tako niso nastopili z vsemi najboljšimi možmi.

Finci so v vodstvo prešli v 28. minuti, ko je domačega vratarja Steva Mandando ob svojem ognjenem krstu v članski reprezentanci premagal Marcus Forss. Le tri minute pozneje so se gostje veselili še drugega zadetka, na 2:0 je povišal Onni Valakari, ki je tako že v 31. minuti postavil končni izid.

Francoski selektor Didier Deschamps je v drugem polčasu poskušal vse, da bi nadomestil zaostanek, v igro je poslal Anthonyja Martiala (namesto Olivierja Girouda), Antoina Griezmanna, N'Gola Kanteja, ki je zamenjal Paula Pogbaja, Rubena Aguilarja in Raphaela Varana, ki pa niso uspeli spraviti žoge za hrbet drugega finskega vratarja Jesseja Joronena.

Izbranci selektorja Markkuja Kanerve so se tako veselili zgodovinske prve zmage za Finsko nad Francijo. V dosedanjih desetih medsebojnih tekmah so iztržili le en neodločen izid (davnega leta 1967), nazadnje so severnjaki proti »galskim petelinom« gol dosegli leta 1992.

Finci, ki so si z uvrstitvijo na evropsko prvenstvo 2020 oziroma 2021 prvič zagotovili nastop na velikem tekmovanju, so tako potrdili dobre predstave, ki jih kažejo v zadnjem obdobju. V ligi narodov se bodo namreč z Valižani udarili celo za prvo mesto v skupini 4 lige B in tako za napredovanje v ligo A. Iz igre za vrh v tej skupini so denimo, že izpadli Irci in Bolgari, ki se bodo borili za obstanek v ligi B.

Izidi drugih prijateljskih tekem – Turčija : Hrvaška 3:3 (2:1; Tosun, Turuc, Under; Budimir, Pašalić, Brekalo), Črna gora : Kazahstan 0:0, Portugalska : Andora 7:0 (2:0; Paulinho 2, Neto, Sanches, Garcia, Ronaldo, Felix), Poljska : Ukrajina 2:0 (1:0; Piatek, Moder), Nizozemska : Španija 1:1 (0:1; van de Beek; Canales), Italija : Estonija 4:0 (2:0; Grifo 2, Bernardeschi, Orsolini), Nemčija : Češka 1:0 (1:0; Waldschmidt), Belgija : Švica 2:1 (0:1; Batshuayi 2; Mehmedi), Grčija : Ciper 2:1 (2:0; Tzolis, Giakoumakis; Elia), Albanija : Kosovo 2:1 (1:0; Balaj, Uzuni; Muriqi), Luksemburg : Avstrija 0:3 (0:0; Trauner, Grbic, Wiesinger), Danska : Švedska 2:0 (0:0; Wind, Bah), Romunija : Belorusija 5:3 (4:0; Mitrea, Marin, Nedelcearu 2, Puscas; Kendiš, Bahar, Klimovič), Bolgarija : Gibraltar 3:0 (3:0; Cvetkov, Jomov, Iliev), Litva : Ferski otoki 2:1 (2:0; Sirgedas 2; Vatnhamar), San Marino : Latvija 0:3 (0:1; Brolli ag, Dubra, Gutkovskis), Malta : Liechtenstein 3:0 (2:0; Mifsud, Borg, Farrugia).

 

Komentarji: