Four Four Two: Jan Oblak najboljši vratar in dvanajsti igralec sveta

Britanska nogometna revija je za najboljšega nogometaša leta izbrala Lea Messija, v stoterici tudi Samir Handanović.

Objavljeno
17. december 2017 08.56
J. P.
J. P.

London - Ugledna britanska specializirana revija Four Four Two je objavila lestvico stotih najboljših nogometašev leta 2017, na čelu katere je Barcelonin argentinski virtuoz Lionel Messi. Tik za ovratnikom ima kajpak dobitnika zlate žoge, Realovega portugalskega zvezdnika Cristiana Ronalda, na tretjem mestu je Brazilec v majici PSG Neymar.

Veliko priznanje pa je doletelo tudi slovenskega reprezentanta in čuvaja mreže madridskega Atletica, Jana Oblaka, ki je zasedel dvanajsto mesto kot najboljši vratar na svetu. »Po nekaj letih so ljudje končno prepoznali ključno vlogo, ki jo Oblak odigrava v Atleticovi mogočni obrambi,« so Škofjeločanu, ki bo januarja dopolnil 25 let, polaskali pri uglednem magazinu.

In dodali: »Vse boljši je in raste skupaj z odgovornostjo, ki mu je naložena. Danes je večji in močnejši kot kdaj koli prej, pogosto deluje kot lepilo, ki veže Atleticovo obrambno linijo skupaj. Redki so bolj gibčni od njega v kazenskem prostoru, osupljivo dobro se suka po golovi črti in ustavlja tekmečeve poskuse z razdalje.«

Pri tem niso pozabili poudariti, da je oktobra Oblak dosegel nov mejnik, saj je v 86. obračunu v majici madridskega velikana že petdesetič v španskem prvoligaškem tekmovanju ohranil mrežo nedotaknjeno. Pa tudi, da je v tej sezoni zbral 5,71 obrambe na prejet zadetek, največ med vsemi čuvaji mreže v »la ligi«.

Drugi najboljši vratar je po oceni revije Španec v vrstah Manchester Uniteda David de Gea na 22. mestu, tretji pa Chelseajev Belgijec Thibaut Courtois (27.). Takoj za njim, toda nenadejano nizko, je pristal Juventusov 39-letni superveteran Gianluigi Buffon. V elitni stoterici je najti še enega Slovenca, prav tako čuvaja mreže - Interjevega Samirja Handanovića na 84. mestu.