Francija in Real žalujeta: poslovil se je Raymond Kopá

Bil je prvi francoski dobitnik nogometne zlate žoge in z »galaktiki« trikrat zapovrstjo (1957-1959) evropski klubski prvak.

Objavljeno
04. marec 2017 08.51
FILES-FBL-FRA-OBIT-KOPA
J. P.
J. P.

Madrid - Španski nogometni gigant Real Madrid po Ferencu Puskasu in Alfredu di Stefanu žaluje še za eno klubsko legendo iz enega najtrofejnejših obdobij klubske zgodovine, Francozom poljskih korenin Raymondom Kopájem, ki je včeraj preminil v 86. letu starosti. Med nesmrtne se je vpisal kot prvi francoski dobitnik zlate žoge (1958), za njim se je to posrečilo le še trem njegovim rojakom: Michelu Platiniju, Jean-Pierru Papinu in Zinedinu Zidanu.

Tehnično do potankosti izpiljen napadalno naravnani zvezni igralec je v majici »galaktikov« med letoma 1957 in 1959 trikrat zapored postal klubski evropski prvak, istočasno se je pod državno zastavo veselil brona na svetovnem prvenstvu leta 1958 na Švedskem. V desetletju nastopanja v izbrani vrsti je v 45 dvobojih prispeval tudi 18 zadetkov. Kruh si je služil še v domovini pri Angersu in Reimsu, za katerega je zbral več kot 400 nastopov.

Pri Realu so se spominu na pokojno legendo priklonili z minuto molka pred včerajšnjim treningom. »Za francoski nogomet in za celotno Francijo je to velika izguba, poslovila se je legenda. Bil je športna ikona, žalujemo za enim od najboljših svetovnih nogometašev z izjemno klubsko in reprezentančno kariero,« je Kopáju, ki ga je sloviti Pele leta 2004 uvrstil med 125 najboljših še živečih igralcev vseh časov, polaskal prvi mož francoskega nogometa Noël le Graët.