Francija: Odpoved nogometne lige vladni strel v koleno

Številnim v Franciji je iz dneva v dan močneje žal, ker so odpovedali nadaljevanje nogometnega prvenstva.

Objavljeno
02. junij 2020 18.30
Posodobljeno
02. junij 2020 18.30
Neymar in Kylian Mbappe sta prva pariška zvezdnika, toda še nekaj mesecev ne bosta navduševala francoskih navijačev. FOTO: AFP
Številnim v Franciji je iz dneva v dan močneje žal, ker so med prvimi v Evropi (in, kot se je izkazalo, med redkimi) dokončno odpovedali nadaljevanje nogometnega prvenstva.

Med zadnjimi se je oglasil šef združenja nogometašev, ki je zatrdil, da so šle »zadeve tako daleč, da vlada ne more več storiti koraka nazaj in preklicati prepovedi igranja nogometa«. Bernard Caïazzo, ki je tudi eden od članov vodstva prvoligaša St. Etienna, je prepričan, da je bila poteza oblasti klasičen strel v koleno.


»Upam, da to ne bo vplivalo na našo konkurenčnost v Evropi«


»Vselej sem zagovarjal preudarno in premišljeno sprejemanje odločitev, odpoved prvenstva v naglici gotovo ne sodi v to kategorijo. Gre za realne argumente, zahteven ekonomski položaj, v katerega bomo zašli, je zgolj eden od njih. Primorani smo bili prekiniti sezono, nismo imeli izbire. Verjemite mi, da nas ne navdušuje dejstvo, da smo neposredno ob 25 odstotkov prihodkov. Kaj bo sledilo v prihodnje, še ne vem,« je prepričan Caïazzo.

image
Nemško nogometno prvenstvo ta čas žanje silno pozornost celotne svetovne nogometne družine, v njem pa igra tudi Kevin Kampl (levo). FOTO: AFP


»Ob sprejeti odločitvi so mnogi pri nas očitno menili, da nam bodo z odpovedmi sledili tudi drugod po Evropi, a se to ni zgodilo. Francoski klubi so storili napako, v katero pa so bili seveda prisiljeni. Soočamo se s 600 milijoni izpada prihodkov za francoski nogomet. Upam, da to ne bo premočno vplivalo na našo konkurenčnost v Evropi, toda vlada nas je zanesljivo ustrelila v koleno. Zašli smo v očiten hendikep v primerjavi z našimi sosedi,« je še dodal Caïazzo.

»Odločitve ni možno spremeniti, četudi bi jo zdaj vlada hotela. TV pogodbe so prekinjene, številni nogometaši so odšli na dopust. Kako bi lahko zdaj začeli igrati? Bodimo realni, tudi zadnja navodila premiera se niso nagibala v smeri, da bi lahko v kratkem začeli igrati nogomet,« je še razmišljal član uprave kluba, za katerega je še nedolgo nazaj igral tudi slovenski napadalec Robert Berić.