Galaktiki še tretjič v zadnjih štirih letih na tronu (VIDEO)

V finalu so nogometaši Reala z 1:0 odpravili Gremio, mož odločitve je bil Cristiano Ronaldo. MVP turnirja Luka Modrić.

Objavljeno
16. december 2017 21.13
J. P.
J. P.

Abu Dabi - Zmagovalci minule sezone lige prvakov, nogometaši madridskega Reala, so tretjič doslej in tretjič v zadnjih štirih letih zmagovalci klubskega svetovnega prvenstva. V finalu štirinajste izvedbe v Abu Dabiju so bili z 1:0 boljši še od najboljšega v pokalu libertadores, brazilskega Gremia, ki je tako v svojem krstnem finalnem nastopu v tem tekmovanju ostal praznih rok. Lovorika je četrtič zapovrstjo in šestič v kratki zgodovini turnirja odšla v Španijo, trikrat doslej si je konkurenco pokorila tudi Barcelona (nazadnje predlani), s katero so se »galaktiki« tudi izenačili na vrhu večne lestvice zmagovalcev.

Da je bil končni razplet pravičen, zgovorno potrjuje tudi statistika. »Beli balet«, za katerega je to že peta lovorika letos, je bil namreč 63-odstotno pri žogi, imel krepko na svoji strani tudi razmerje kotov (9:1), Gremio pa se ni mogel veseliti zmage, če ni sprožil niti enega strela v okvir nasprotnikovih vrat. Real jih je na drugi strani sedem, eden je našel pot za hrbet 30-letnega vratarja Marcela Groheja, ki je v polfinalnem obračunu s Pachuco ostal nepremagan vseh 120 minut. Tokrat ga je v 53. minuti na hrbet spravil - kdo drug kot - nedavni dobitnik zlate žoge, portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je mojstrsko zadel iz odlično izvedenega prostega strela.

Že pet minut pozneje bi bil lahko zmagovalec predčasno odločen, saj je CR7 vnovič zatresel mrežo, toda stranski sodnik je dvignil zastavico zavoljo prepovedanega položaja. Blizu drugemu zadetku je bi madridski velikan tudi v 65. minuti, vendar pa je poskus Luke Modrića stresel zgolj okvir vrat. Gremio se je ves dvoboj, tudi po nasprotnikovem golu, opiral na čvrsto obrambo in skušal prežati na protinapade, vendar pa v napadu ni bil podjeten. V malem finalu se je mehiška Pachuca s 4:1 znesla nad gostiteljico turnirja Al-Jaziro in tako vpisala najboljši dosežek doslej na tem tekmovanju, leta 2008 je bila namreč četrta. Za najboljšega igralca turnirja so izbrali Modrića.