Gareth Bale: Wales, golf, EP in Manchester Utd

V Cardiffu za vse ali nič, točka za uvrstitev na evropsko nogometno prvenstvo ne bo dovolj.
Fotografija: Gareth Bale je v Bakuju proti Azerbajdžanu (2:0)j igral le eno uro in se čuval za današnjo odločilno tekmo proti Madžarski. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Gareth Bale je v Bakuju proti Azerbajdžanu (2:0)j igral le eno uro in se čuval za današnjo odločilno tekmo proti Madžarski. FOTO: Reuters

Na zadnjem euru v Franciji je bil Wales senzacija. Šele v polfinalu sta ga ustavila Portugalska in Cristiano Ronaldo. Valižanski podvig je ustvarjalo moštvo, v njem pa je bil osrednji mož Gareth Bale, ki je na športnem razpotju. S srcem in dušo je pri reprezentanci, pri madridskem Realu je odpisana »zlata kokoš«, ki bi se lahko že pozimi odselila na Otok. Morda z lepo popotnico valižanske druge zaporedne uvrstitve na EP, ki jo zagotavlja drevišnja zmaga proti Madžarski v Cardiffu.

V Madridu je 30-letni Bale že lep čas nezaželena osebnost. Pravijo, da zato, ker je z glavo najprej pri Walesu in golfu, šele nato pri Realu. Odnos med klubom in zvezdnikom je čuden. Ko je leta 2013 prišel – eno leto pozneje kot njegov soigralec pri Tottenhamu in najboljši prijatelj v slačilnici Luka Modrić –, je prvega zvezdnika Cristiana Ronalda zmotil rekorden znesek. Real je zanj takrat plačal 100 milijonov evrov, kar je bilo največ dotlej. Pred užaljenim Portugalcem je Real nekaj časa skrival dejansko vrednost prestopa.



Valižanove predstave pri Realu so nihale in so bile v veliki meri odvisne od njegovega zdravstvenega stanja. Poleg njegove nezavzetosti, da bi se vklopil v španski način življenja, vključno z znanjem jezika, so bile ključne pri vzpostavljanju toplo-hladnega razmerja z navijači. Toda nekaj si bodo morali pri Realu priznati. Kljub njegovi letni plači 17 milijonov € (višjo imajo le še Lionel Messi, Ronaldo, Neymar in od letos tudi Eden Hazard), je bil vreden vsak cent in celo več. Zabijal je odločilne gol v desetletju, ki je kraljevski klub še utrdil na vrhu najboljšega na svetu. Z njim – prej bolj kot manj – v glavnih vlogah je bil Real štirikrat zmagovalec lige prvakov.



Kljub zvezdniškemu statusu v Madridu je Bale ohranil držo prijaznega lokalnega valižanskega fanta, ki ima sicer veliko »pod palcem« in tega niti približno ne skriva. Luksuzu se ne izogiba, rad ima drage in hitre avtomobile, še bolj partije golfa. Otoški javnosti in tabloidom daje veliko zgodb tudi njegova srčna zveza z že od najstniških let zaročenko Emmo Rhys-Jones, s katero imata dve hčeri in sina. Njena oče in stric sta bila že večkrat v navzkrižju z zakonom.


Gareth Bale in njegova zaročenka Emma Rhys-Jones sta hvaležna in stalna stranka otoških tabloidov. FOTO: Getty Images
Gareth Bale in njegova zaročenka Emma Rhys-Jones sta hvaležna in stalna stranka otoških tabloidov. FOTO: Getty Images

Danes šteje le zmaga


Bale odšteva dneve pri Realu, kjer ima težave tudi s trenerjem Zinedinom Zidanom, ker se slednjii nanj ne more zanesti. Za Real zaradi poškodbe ne igra od oktobrske kvalifikacijske tekme proti Hrvaški (1:1). Za Wales je igral vse kvalifikacijske tekme in bo drevi nared. Tudi zaradi njegovega gola proti Hrvatom so Valižani pred današnjim večerom D v skupini E v solidnem položaju, ko sami odločajo o svoji usodi. Madžarska ima sicer točko več (12:11), Slovaška točko manj (10). A če bo Wales pred svojimi navijači ugnal Madžarsko, bo drugi. In tudi Bale bo januarja lažje vesti zamenjal Real z Manchester Unitedom. Takšno selitev nakazujejo prestopni namigi in Unitedova želja po čim hitrejši vrnitvi med najboljše.

Komentarji: