Gill: Ne vem, kako je Čeferinu podpora tako poskočila

Eden glavnih mož Angleške nogometne zveze (FA) bistvenih razlik med kandidatoma za predsednika UEFA ni našel.

Objavljeno
15. september 2016 08.14
Greece UEFA Election
J. P.
J. P.

Atene - Protikandidat novopečenega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksandra Čeferina, Nizozemec Michael van Praag, je na včerajšnjem izrednem volilnem kongresu v Atenah prepričal le 13 od 55 zvez, ena od držav, ki mu je vnaprej javno obljubila podporo, je bila tudi Anglija. Enemu glavnih mož tamkajšnje zveze (FA) Davidu Gillu ni jasno, od kod tolikšna podpora Čeferinu.

»Ne vem, kako mu je podpora tako poskočila, toda to je čar volilnega procesa. Postavil se je v ring s podporo lastne zveze, očitno je imel tudi zelo dobro programsko kampanjo, v kateri je večino prepričal, da je sposoben obljubljeno tudi uresničiti. Obiskal je zveze in predsednike prepričal, da je pravi za vodenje UEFA. Vprašati se gre tudi, zakaj so nekateri spremenili svojo odločitev in niso volili Michaela, temveč Aleksandra,« je skomignil z rameni Gill, tudi član izvršnega odbora UEFA.

»Trdim, da so bili med tistimi, ki so oddali glas Aleksandru, tudi Michaelovi podporniki, ki so med kampanjo spremenili svojo odločitev. Očitno so se v svojih državah pogovarjali o tem in preučili programa obeh. Oba sta, kot sta dejala, veliko potovala, obiskala številne zveze, Aleksander pa jih je prepričal in s tem ni nič narobe,« je pristavil Gill in poudaril, da velikih razlik med programoma kandidatov domala ni bilo.

»Na koncu koncev je UEFA organizacija, čista v tem smislu, da služi nogometu, prinaša izjemna tekmovanja in napreduje tudi glede infrastrukture ter mladinskega in ženskega nogometa. Pri tem sta si bila kandidata podobna, kot tudi pri omejevanju trajanja mandatov, vodenja, nižanja stroškov. Odločalo je torej le, komu ljudje bolj zaupajo, da bo dobro predstavljal ime UEFA na evropski in svetovni ravni. Je namreč ogromna organizacija, vodilna v nogometnem svetu. Človek, ki jo vodi, igra ključno vlogo pri zagotavljanju, da bo tako tudi ostalo,« je zaključil Gill, nekdanji izvršni direktor Manchester Uniteda.