Glavni aduti Matjaža Keka nad Poljake le z dvema tekmama v nogah?

Danes natančno pet tednov pred naslednjo akcijo nogometne reprezentance.
Fotografija: Matjaž Kek je aktiven tudi v času med tekmovalnimi izzivi, saj njegov telefon brni zavoljo številnih novic. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Matjaž Kek je aktiven tudi v času med tekmovalnimi izzivi, saj njegov telefon brni zavoljo številnih novic. FOTO: Tomi Lombar

Natančno pet tednov loči slovensko nogometno reprezentanco od naslednje akcije v boju za evropsko prvenstvo leta 2020. Tudi Slovenci merijo na turnir, ki bo ob svoji 60. obletnici zgodovinsko ustavil čas po vsej Evropi in bo domoval v 12 mestih od Dublina do Bakuja, od St. Peterburga do Rima. September prinaša selektorju Matjažu Keku velika izziva: Stožice bosta obiskala Poljska in Izrael.



Slovenski reprezentanti so dober mesec pred slovanskim derbijem s Poljsko različno ustrezno pripravljeni. Nekateri so že v polnem tekmovalnem ritmu – to so člani izbrane vrste iz 1. SNL in igralci v ligah, kakršne so poljska, hrvaška, ruska in slovaška. Največ reprezentantov obeh držav vendarle prispeva italijansko prvenstvo, težko verjetnih deset. To je bilo v času »romantičnega« nogometa, ko sta zaznamovala »calcio« tudi Zbigniew Boniek in Srečko Katanec, praktično nemogoče, z implementacijo bosmanovega pravila in globalizacijo je možno vse.


Poljaki bi bili lahko še na slabšem


Italijani bodo odprli državno prvenstvo kot zadnji na stari celini, pozneje tudi kot Angleži, Nemci, Francozi in Španci. Prvo kolo serie A bodo igrali 24. avgusta, torej bodo nogometaši s »škornja« prišli na prvo akcijo reprezentance z (največ) dvema pravima tekmama v svojih nogah. Slaba novica? To običajno ni najboljša popotnica za paket dveh močnih preizkušenj, kakršni čakata Slovence v tistem obdobju: 6. septembra s Poljsko, tri dni pozneje na istem štadionu še z Izraelom. Dobra novica? Poljski selektor Jerzy Brzeczek bo imel neprimerno večji tovrstni izziv kot njegov slovenski kolega Matjaž Kek. Na Apeninskem polotoku namreč igra kar sedem standardnih članov poljske reprezentance: vratar Wojciech Szczesny (Juventus), branilca Thiago Cionek (Spal), Bartosz Berezinski (Sampdoria), zvezna igralca Pjotr Zielinski (Napoli), Karol Linetty (Sampdoria) in napadalca Arkadiusz Milik (Napoli) ter Krzysztof Piatek (Milan). Ob njih naj bi bili aktivni v serie A trije slovenski legionarji: zvezna igralca Žan Majer (Lecce) in Jasmin Kurtić (Spal) ter v zadnji sezoni eden najvidnejših zvezdnikov italijanskega prvenstva Josip Iličić.

Tudi Atalantin velemojster Josip Iličić bo imel ob prihodu na Gorenjsko v nogah največ dve pravi tekmi. FOTO: Reuters
Tudi Atalantin velemojster Josip Iličić bo imel ob prihodu na Gorenjsko v nogah največ dve pravi tekmi. FOTO: Reuters


Bomo videli, kako bodo krenili v novo sezono ti trije Kekovi izbranci; prav drevi bodo Italijani izžrebali tekmovalne pare sezone 2019/20 v serie A, ki bo trajala od 24. avgusta do 24. maja. Šele čas bo odgovoril na vprašanje, kako močno prednost bodo pridobili Slovenci zavoljo bogate poljske navzočnosti ob Jadranskem, Ligurskem in Tirenskem morju.


Slaba novica za Keka: Mevlja in Jokić na klopi


Matjaž Kek je aktiven tudi v času med tekmovalnimi izzivi. Njegov telefon brni tudi zavoljo drugih novic: občasno mora svetovati kakšnemu od reprezentantov, ki se spogleduje z menjavo kluba, ali poiskati alternativno rešitev za igralca, ki stakne poškodbo ali zaide na stranski tir v svojem klubu.



Konec tedna selektor gotovo ni bil dobe volje, potem ko sta ostala brez igralnih minut njegova najbolj izkušena aduta – branilca Bojan Jokić in Miha Mevlja. Ufa si je pripisala tri točke v ruskem prvenstvu s kapetanom na klopi, branilec Zenita pa se po vrnitvi s posoje v Rostovu ne znajde dobro v mestu ob reki Nevi. Bera slovenskih legionarjev je bila konec tedna v resnici bolj skromna: celo vratar Jan Oblak je prejel tri gole, čeprav je njegov Atletico nasul Realu neverjetnih sedem golov ...

Preberite še:

Komentarji: