Guardiola čaka na prvo zmago

Tuja prvenstva: Guardiola še nikoli ni premagal današnjega trenerskega tekmeca Pochettina.

Objavljeno
16. december 2017 07.00
Posodobljeno
16. december 2017 07.00

Ljubljana – Kdo še lahko ustavi ali upočasni pohod Manchester Cityja k naslovu angleškega prvaka? Enajst točk naskoka pred drugim in 15 zmag v nizu ima moštvo Pepa Guardiole pred današnjim gostovanjem podprvaka Tottenhama v Manchestru.

Londonski klub je zadnji iz paketa največjih tekmecev v bitki za končni naslov v prvi polovici premierlegaue. In bržčas zadnji up izzivalcev – po vrstnem redu premaganih v tej sezoni od avgusta naprej – Liverpoola, Chelseja, Arsenala in Manchester Uniteda. Prav vsem je Guardiolin City dajal lekcije. Niz je začel s »petardo« (5:0) proti Liverpoolu, nadaljeval pa z minimalno zmago proti Chelseaju (1:0), zanesljivo proti Arsenalu (3:1) in konec minulega tedna še z zmagoslavjem v mestnem derbiju proti Unitedu z 2:1.

Ni vse tako preprosto, kot se zdi navijačem Cityja, ali kot kaže razmerje na lestvici. Tottenham zaostaja za debelih 18 točk in se krčevito bori za uvrstitev med štiri najboljše, da bi lahko tudi v naslednji sezoni igral v ligi prvakov. Vsaka tekma je za Londončane tekma leta, podobno kot bo za Liverpool, ki ima prav tako 13 točk, ali Arsenal (30), kot kaže največja tekmeca za 4. mesto.

Mojster taktike Guardiola je veliko bolj previden, kot so drugi. Ima prav. Njegov tekmec Mauricio Pochettino velja za moža, ki je odkril formulo, kako se zoperstaviti odlično namazanemu stroju, ki s posestjo žoge in kombinatoriko lomi nasprotnike. Pred osmimi leti, ko sta še oba bila trenerska začetnika, Pep na klopi Barcelone, Mauricio na klopi mestnega tekmeca Espanyola, je Argentinec z visokim presingom in obleganjem vratarja presenetil Katalonca – Espanyol je zmagal z 2:1. V minuli sezoni Guardiola ni našel recepta za Pocchetina, Tottenham je doma zmagal z 2:0, v gosteh igral 2:2. Tudi v prvem dvoboju trenerjev v Španiji Pocchetino ni izgubil (0:0).

»Ob Chelseaju je Tottenham najboljši v želji, da bi igral. Ne čaka na tekmece, on je tisti, ki želi prevzeti pobudo. Pred nami je spet velik izziv, karšnega imamo sicer na vsake tri dni,« je označil londonsko moštvo 46-letni Guardiola, še prej je bil rahlo izzivalen in Tottenham označil tudi kot moštvo Harryja Kana. Najboljši angleški strelec bi lahko do konca leta izenačil rekord Alana Shearerja po številu golov v koledarskem letu – 36. A bo moral biti zelo učinkovit, manjkajo mu še štirje goli.

Vzhičen je tudi Pocchetino. »V Manchester gremo po zmago in uživati. Zelo sem vznemirjen, ker rad igram proti moštvom, ki jih vodi Guardiola,« je dejal 45-letni Argentinec.

Izjemno pomemben vikend (nedeljo) imajo pred seboj slovenski reprezentanti Kevin Kampl, Josip Iličić in Jasmin Kurtić. »Nemec« z Leipzigom igra zadnjo letošnjo tekmo (bundesliga se bo nadaljevala 12. januarja), Kranjčan, s štirimi goli drugi strelec Atalante v serie A, in Črnomaljčan (2 gola) pa z Atalanto lovita priključek s klubi, ki se potegujejo za evropsko vstopnico.