Guardiola prepovedal branje časopisov in gledanje TV

Manchester City in Liverpool posredno v spopad že danes, dokončno v nedeljo popoldne.

Objavljeno
26. april 2019 09.00
Posodobljeno
26. april 2019 09.00
»Fantje so nanizali enajst zmag, kar je fantastično, toda morajo še tri,« je prepričan Guardiola. FOTO: Reuters
Osem mesecev po štartu angleške premier league, najbogatejšega nogometnega tekmovanja na svetu, so navijači dočakali realno razmerje moči na lestvici. Pred klubi so še trije izzivi, v ospredju pa dvoboj 2,1 milijarde evrov vrednih ekip ManCityja (89 točk) in Liverpoola (88).

image
Jon Gorenc Stanković in soigralci bodo imeli nocoj strahovito velik izziv v Liverpoolu. FOTO: Delova Infografika


Liverpool je več tednov kotiral »najvišje« med dvajseterico v 9 milijard evrov vredni ligi, toda razplet zaostale tekme v Manchestru je bil boleč za navijače s tribune Kop: City je v mestnem derbiju zmlel United in »rdeče« sklatil z vrha s prednostjo pičle točke. Večmesečno igranje pomanjkljivo popolnjenih kol je razumljivo: Angleži se borijo na štirih frontah.

ManCity in L'pool sta opravila z vsemi člani težke kategorije, pred njima so le trije navidez »lažji« tekmeci. Škarje in platno imajo v nogah nogometaši ManCityja, česar se zaveda trener Pep Guardiola. Potem ko je v sredo povsem nadigral »rdeče vrage« in jim pomagal do njihovega najslabšega niza po letu 1962, je mobiliziral vse sile pred gostovanjem v Burnleyju.

image
Sir Alex Ferguson je zadnji nogometni trener, ki je ubranil naslov prvaka v premier league. FOTO: Reuters


»Igralcem sem zabičal: ne berite časopisov, ne glejte televizije in ne brskajte po spletu. Počivajte, naspite se in sproščeni pritecite na igrišče štadiona v Burnleyju. Liverpool ne bo izgubljal točk, ne smemo jih niti mi. Fantje so nanizali enajst zmag, kar je fantastično, toda morajo še tri,« je prepričan Guardiola, ki bi v tem primeru kot prvi po slovitem siru Alexu Fergusonu ubranil naslov prvaka. Tekmeci? Burnley je na varnem, saj premore 9 točk prednosti pred utopljencem Cardiffom in boljšo skupno razliko v golih (-18 : -35), ki v primeru enakega števila točk odloča o vrstnem redu v premier league. Sledila bo tekma z Leicestrom v Manchestru (vodi ga nekdanji trener Liverpoola Brendan Rodgers), v zadnjem kolu še obisk Brightona. Klub, h kateremu se bo junija preselil Jan Mlakar, uživa zgolj tri točke prednosti pred Cardiffom in bi lahko predstavljal najvišjo oviro za City …

image
Lahko se zgodi, da bi moštvo Jürgna Kloppa zbralo 97 točk, a to ne bi zadostovalo za naslov prvaka. FOTO: AFP


Liverpool? Lahko se zgodi, da bi moštvo Jürgna Kloppa zbralo 97 točk, a to ne bi zadostovalo za naslov prvaka! City krasi tudi boljša razlika v golih (+67 : +59). Urnik »rdečih«? Odpisani Huddersfield (d), Newcastle z Rafo Benitezom (g) in Wolverhampton (g), ki igra odlično na krilih portugalske linije na igrišču in ob njem, toda opazno popušča in bo krenil po kaj več v naslednji sezoni.
 

Juventus nad Handanovića


Konec tedna bi bil lahko spektakularen. Drevi ga bodo odprli v Liverpoolu. Sobota prinaša spopad Interja in Juventusa v Milanu – derby d'Italia bo velik izziv za Samirja Handanovića – in porurski derbi v Dortmundu, nedelja snidenje najtrofejnejših angleških klubov v tem stoletju. United ima osem naslovov prvaka, Chelsea štiri.