Hadžić preganja duhove preteklosti, FK Rigas prva žrtev v Stožicah

Trener Ljubljančanov pravi, da bo v četrtek treba proti Latvijcem pokazati moškost, značaj in pamet. Pod Mandarićem slabe izkušnje z začetkov evropske poti.

Objavljeno
09. julij 2019 19.50
Posodobljeno
09. julij 2019 22.24
Safet Hadžić je bil dobre volje na sinočnjem treningu. FOTO: Roman Šipić
Ljubljana - Odkar je nogometaše Olimpije pred štirimi leti prevzel Milan Mandarić, so Ljubljančani osvojili dva naslova slovenskih prvakov, a v evropskih tekmovanjih še niso naredili presežka.

Bo trener Safet Hadžić premagal urok prvih evropskih izzivov, kar pred njim ni uspelo Rodolfu Vanoliju, Igorju Bišćanu in nazadnje Iliji Stolici, ko bodo zeleno-beli v Stožicah v četrtek (20.00) gostili FK Rigas na prvi tekmi prvega kola kvalifikacij za evropsko ligo?

Olimpija se podaja v lov na evropsko ligo z dobro popotnico.

Trener Safet Hadžić še ne računa na Vitalijsa Maksimenka.

Opozarja, da latvijski predstavnik nikakor ni naiven tekmec.


Leta 2016 je Olimpijo na prvi stopnici kvalifikacij za ligo prvakov izločil slovaški Trenčin, leta 2017 je bila v prvem predkolu evropske lige presenetljivo boljša finska Vaasa, lani pa ji je sanje o LP razbil azerbajdžanski Qarabag. Sicer je potem v kvalifikacijah za EL, tedaj pod vodstvom Aleksandra Linte, premagala severnoirski Crusaders in Helsinke, preden je morala priznati premoč slovaški Trnavi ...

image
Safet Hadžić in Mario Jurčević sta predstavila pričakovanja pred začetkom sezone. FOTO: Roman Šipić

 

Pozor, prekinitve


Hadžić upa, da bo imela Olimpija pod njegovim vodstvom boljši štart. »Seveda se zavedam, kako je bilo v preteklih letih. Verjamem, da bomo uspešno začeli zgodbo. Je pa to v prvi vrsti odvisno od igralcev. Če bodo pokazali moškost in hkrati imeli glave na pravih mestih, lahko računamo na zmago, ki bi nam prinesla mirno pot v Latvijo. Zanima me predvsem značaj ekipe, ne posamezniki. Garati bo treba,« opozarja Hadžić, ki tekmeca – ta je v Ljubljano dopotoval že v ponedeljek – nikakor ne podcenjuje.

»Rigas nikakor ni avstajder, kot ga želijo nekateri označiti. Je resna, ambiciozna ekipa, o čemer pričajo okrepitve. Ima nekaj izkušenih in visokih igralcev, ki so zelo nevarni zlasti ob prekinitvah. Hitro te lahko kaznujejo,« je latvijsko zasedbo dodobra proučil Hadžić, ki je pripravljalno obdobje, v katerem je Olimpija moč nabirala v Kranjski Gori, potem pa odigrala nekaj močnih pripravljalnih tekem, označil za kakovostno.
 

Partizan jih ne sme zavesti


Ni pa se povsem strinjal z bočnim igralcem Mariom Jurčevićem, da je Olimpija že močnejša, kot je bila ob koncu prejšnje sezone. »Počakajmo, to bomo šele videli. Res smo v soboto premagali Partizan (z 11 metrov je za 1:0 zadel Endri Cekici; op. p.), vendar nismo bili boljši. Rekel bi, da bi nas Partizan premagal v sedmih tekmah od desetih. Moja vizija je, da bi prišli na raven Partizana, Dinama, Hajduka, Crvene zvezde, za to pa je treba delati razvojno, strateško, tukaj se še malo lovimo,« bi kakovostni preskok rad storil Hadžić.

image
Ljubljančani so sinoči vadili na svojem štadionu, kjer bodo v četrtek pričakalo Latvijce. FOTO: Roman Šipić


Zadovoljen je s sestavo moštva, vendar se ne bi branil še kakšne okrepitve. »Ciljno smo kupovali, v napadu si želim, da bi bili nevarni za gol z vseh položajev. Morda bi potrebovali še enega osrednjega branilca, še posebej, če bo Macky Bagnack odšel. Sezona bo dolga, morda se bo še kdo prodal, začel se je namreč prestopni rok,« si večjega odliva igralcev nikakor ne želi 50-letni Ljubljančan, ki pa bi si želel še kakšen teden več priprav, rezerve vidi pri realizaciji v napadu, hkrati bi bilo treba še malce »naštimati« zadnjo linijo.
 

Vroče poletje v Stožicah?


Proti Rigasu bržčas še ne bo računal na Latvijca Vitalijsa Maksimenka. »Šele pred dnevi je prišel, izkušnje ima, ni pa še nared za prvo ekipo. Morda bo na klopi, saj nas ni ravno veliko,« pravi Hadžić, ki naj ne bi spreminjal enajsterice v primerjavo s tekmo proti Partizanu, še naprej pa bo gojil napadalen slog igre.

image
Olimpija želi prvič z zadnjih štirih letih evropsko pot začeti zmagovito. FOTO: Roman Šipić


Se obeta novo vroče nogometno poletje v Stožicah? »Olimpija ima močno podporo navijačev, kar se je pokazalo že na pripravljalnih tekmah. Treba pa jim je nekaj pokazati, igrati napadalno in zmagovati. Če tega ni, ljudje pač ne pridejo. To je čar velikega kluba, kot je Olimpija.«