Handanović in Oblak bosta prezimila v Evropi

Atletico razkril razmerje moči na stari celini. Evforični Beograjčani močno zapletli skupino smrti
Fotografija: Urugvajski napadalec Luis Suarez (levo) ni mogel premagati Samirja Handanovića, čeprav je imel v prvem polčasu dve lepi priložnosti za gol.
Odpri galerijo
Urugvajski napadalec Luis Suarez (levo) ni mogel premagati Samirja Handanovića, čeprav je imel v prvem polčasu dve lepi priložnosti za gol.

Ljubljana – V nogometu nič ni samoumevno ali podarjeno. To se je nazadnje potrdilo v Beogradu, kjer je Crvena zvezda močno zapletla že tako nepredvidljiv položaj v »skupini smrti«, v kateri se borijo za februarsko 1/8 finala Napoli, Liverpool in PSG. Ob tem je rdeče-bela armada dobila novega idola, ki je potopil slovito zasedbo Angležev.

Milan Pavkov je z dvema goloma potopil Liverpool in spravil v evforijo 52.000 navijačev na Marakani.
Milan Pavkov je z dvema goloma potopil Liverpool in spravil v evforijo 52.000 navijačev na Marakani.


Milan Pavkov je dobesedno čez noč obnorel srbske medije, o njem pišejo hvalospeve tudi Otočani, svoje ime je postavil na evropski nogometni zemljevid. Dotlej malo znani 24-letni fant iz Novega Sada je z dvema goloma (resda le delno) zasukal razmerje sil v spektakularni skupini C in dvignil kotacijo svojih delnic. Torkov beograjski večer Milana Pavkova je tipična zgodba o nogometnem uspehu – napadalec, ki je začel igrati resen nogomet v klubu Pivara iz Bačke Palanke, je lanskega januarja prestopil iz Radničkega v Crveno zvezdo za 300.000 evrov, Niš pa zamenjal za Beograd, kjer se sprva ni najbolje znašel.


Spomin na Kekove fante in Marakano iz leta 2010


»Presrečen sem zavoljo zgodovinske prve srbske zmage v ligi prvakov!« je povedal Pavkov, ki je prvič matiral vratarja Alissona s strelom z glavo, drugič z nogo. Prvi prvem golu je močno spominjal na podobno visokega velikana Nikolo Žigića, ki je preprečil zgodovinsko zmago Slovenije na istem štadionu leta 2010. Reprezentanca Matjaža Keka je z golom Milivoja Novakovića držala Srbe v šahu vse do 86. minute tekme, nato so soigralci po enem od predložkov gostiteljev pustili Miša Brečka samega z – za glavo višjim – Žigićem, ki je razveselil 28.000 »orlov« na Marakani. Pavkov je poslal v ekstazo še 25.000 rojakov več, svojo tržno vrednost pa zanesljivo proti petim, morda desetim milijonom evrov.


Crveni zvezdi prek 20 milijonov evrov


Tudi v beograjskem klubu, ki je proslavil jubilejno 300. tekmo v Evropi – Liverpool je igral svojo 200. tekmo v ligi prvakov – si manejo roke. Crvena zvezda je že zaslužila 20 milijonov evrov (900.000 evrov za točko z Napolijem in 2,7 milijona za zmago nad Liverpoolom), skupaj z »market poolom« bi se lahko približala tridesetim milijonom evrov, kar je bajeslovno visoka številka za klube z območja nekdanje skupne države. In tekmovanja še ni konec, Beograjčani bodo igrali še najmanj dve tekmi, v primeru nove senzacionalne zmage bi lahko računali na tretje mesto in uvrstitev v izločilne boje evropske lige.

Liverpool? Navijači s slovite tribune Kop seveda upajo, da se ne bo ponovila stara modrost, da ni dobro biti v optimalni formi že na začetku sezone. »Saj smo proučili vse Beograjčane, tudi Pavkova, toda očitno je presenetil še sebe,« so bile besede trenerja Jürgna Kloppa, ki mu bodo prišle v naslednjih tednih bolj malo prav. Njegovi »rdeči« (6 točk) resda držijo v rokah svojo usodo, toda enako velja za Neapeljčane (6) in Parižane (5). Napoli bo 28. novembra gostil Zvezdo in bo najbrž kotiral pri 9 točkah ter imel ob tem boljšo medsebojno razliko s PSG, Liverpool bo obiskal Pariz.

Samir Handanović je v derbiju z Barcelono klonil le enkrat, ko ga je matiral Brazilec Malcom, ob tem je nanizal sedem obramb.
Samir Handanović je v derbiju z Barcelono klonil le enkrat, ko ga je matiral Brazilec Malcom, ob tem je nanizal sedem obramb.


Handanović najbolje ocenjeni nogometaš Interja


Manj skrbi od gigantov v skupini C imata slovenska legionarja v vratih – prav tako gigantov – Interja in Atletica. Madridčani so v povratni tekmi z Borussio razkrili svojo pravo moč, ko se tekmeca lotijo bolj na "čvrsto", zato je bil brez dela tudi Jan Oblak. Bolj privlačno predstavo je moral prikazati Samir Handanović, ki je preprečil zmago Barcelone v Milanu; nanizal je sedem obramb (prejel najvišjo oceno 7,5), njegov kolega Ter Stegen nobene!

Jan Oblak je imel po tekmi z Borussio več dela kot prej v 90 minutah igre.
Jan Oblak je imel po tekmi z Borussio več dela kot prej v 90 minutah igre.


"Lahko bi naredil več pri prejetem golu, saj vemo, da je Malcom levičar in ne bo šel na desno stran. Barcelona je poskušala igrati, mi bi si morali upati več. Kolektivni pristop Interja me je navdušil, saj smo igrali bolje kot v Barceloni. Toda nisem zadovoljen, saj merimo na vrh tako v Italiji kot Evropi,« ne skriva ambicij Handanović.

Inter in Atletico Madrid sta si tako rekoč že zagotovila evropsko pomlad, odprto ostaja le vprašanje, v katerem tekmovanju. Ta čas sta na dobri poti do osmine finala lige prvakov, ki bo na sporedu med 12. februarjem in 13. marcem.

Preberite še:

Komentarji: