Handanović pripravljen tudi na obisk Barcelone

Ngometna liga prvakov je dobila večjo razsežnost prav z vrnitvijo klubov, kakršen je nekdanji evropski prvak iz Milana.
Fotografija: Samir Handanović je bil po zmagi opazno navdušen.
Odpri galerijo
Samir Handanović je bil po zmagi opazno navdušen.

Ljubljana – Prvo dejanje lige prvakov 2018/19 je potrdilo upravičenost Uefinih reform, le želimo si lahko čim več ponovitev večerov, kakršna sta bila torkov in sinočnji. Štart 64. sezone najmočnejše lige na stari celini je zaznamoval tudi klasični evropski gigant Inter.

Samir Handanović v dvoboju s Tottenhamom ni branil slabo. Takole je podpisal vdajo le v 53. minuti po strelu Christiana Eriksena.
Samir Handanović v dvoboju s Tottenhamom ni branil slabo. Takole je podpisal vdajo le v 53. minuti po strelu Christiana Eriksena.


Brez Uefine reforme bi Inter nemara še podaljšal čakalno dobo na vrnitev v tekmovanje, ki mu je pripadlo leta 2010, ko je strl Evropo prek Barcelone in Bayerna. Milančani so namreč osvojili četrto mesto v serie A in jim po prejšnjih pravilih ne bi avtomatično pripadla vstopnica za elito. Tako pa so se vrnili v jato na enak način, na kakršnega so spektakularno opozorili nase v torkovem terminu tekme 18.55. Letošnjega 20. maja so v zadnjem (!) kolu serie A premagali Lazio v Rimu in se z enakim številom točk zavihteli na četrto mesto … Vodstvo Lazia z 2:1 sta v 78. in 81. minuti izničila Mauro Icardi in Matias Vecino, ista moža, ki sta poslala v trans navijače v izdihljajih tekme s Tottenhamom.
 

Vieri, Zamorano, Ronaldo, ...


Štadion San Siro je čakal na podoben večer debelih šest let, po izpadu iz 1/8 finala februarja 2012, ko je modro-črne v črnozavil zgolj Marseille. Nogometna družina je sprejela vrnitev Interja odprtih rok: klub z največjim povprečnim obiskom tekem v serie A – v minuli sezoni 57.529 gledalcev, čez 35.000 sedežev so v povprečju zapolnili le še Milan, Napoli, Juventus in Roma – in najbogatejšim zgodovinskim pedigrejem je zanimiv za pokrovitelje in navijače. Ni čudno, da je zajela evforija tudi medije na »škornju«. Gazzetta dello Sport je pisala o »navidez prestrašenem San Siru po vodilnem golu Angležev, toda krik po koncu tekme je bil bolj podoben vojnemu vzkliku – Inter se je vrnil v ligo prvakov v velikem slogu«. Še dlje so šli pri rimskem časniku Corriere dello Sport: »Po 2380 dneh suše se je Inter vrnil v večeru, polnem adrenalina, ki premore potencial za revolucionaren zasuk celotne sezone.«

Mauro Icardi je daleč najboljši napadalec Interja.
Mauro Icardi je daleč najboljši napadalec Interja.


»V zahtevnem večeru nismo popustili, saj vemo, da lahko pariramo vsakomur, zato smo zaključili tekmo na spektakularen način. V zadnjih tednih nismo blesteli, toda ta zmaga nam je dodatno povečala samozavest,« je zatrdil Mauro Icardi, strelec 110 golov v serie A, ki bi se lahko zavihtel med klubske legende – če bo le vztrajal v Lombardiji. Tudi največji mojstri v zgodovini čudovite igre z žogo se ne bi sramovali gola, ki ga je zabil Icardi z volejem z 20 metrov. »Tifosi« so začeli obujati spomine na imena à la Vieri, Zamorano, Ronaldo, Ibrahimović, Eto'o in Milito.
 

Handa v družbi Barcelone


Če Icardi lovi slavnejše napadalce, podobno visoko kotira med vratarji Samir Handanović. Tudi »Sarma« se vzpenja po lestvici najboljših vratarjev v 110-letni zgodovini kluba, čeprav je postal član slovite nogometne inštitucije v zanj najbolj nehvaležnem obdobju – potem ko je Jose Mourinho vrnil Inter na vrh Evrope (2010) in je nazadnje igral v ligi prvakov (2012). Ljubljančan je prav leta 2012 prestopil iz Vidma v Milano ob odškodnini enajst milijonov evrov, odtlej je zrušil nekaj rekordov in utrdil sloves kralja ubranjenih enajstmetrovk. V minuli sezoni serie A je zbral 17 tekem brez prejetega gola, enako kot Romin zvezdnik Alisson, za katerega je Liverpool odštel 75 milijonov evrov, le Napolijev vratar Pepe Reina je zbral eno več.

Interjev trener Luciano Spalletti in Handanović sta stara znanca še iz časov delovanja pri Udineseju.
Interjev trener Luciano Spalletti in Handanović sta stara znanca še iz časov delovanja pri Udineseju.


Tudi v zanj zgodovinskem torkovem večeru, ko je dočakal svoj prvi nastop v ligi prvakov, je bil »Handa« med boljšimi akterji na igrišču, nanizal je šest obramb in ujel dve visoki žogi, v 53. minuti ga je matiral le Christian Eriksen, eden najboljših posameznikov letošnjega mundiala v Rusiji. Handanović goji najvišje ambicije, z Interjem želi pustiti močan vtis v skupini, v kateri igra tudi Barcelona, ki bo gostovala v Milanu 6. novembra.

Komentarji: