Samir Handanović splezal na italijanski vrh, Jan Oblak na evropskega

Slovenska vratarja krojita razplet prvenstev v Italiji in Španiji. Prva gola Kevina Kampla in Rajka Rotmana v tej sezoni.

Objavljeno
10. december 2017 23.30
SOCCER-ITALY-JUV-INT/
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Le najbolj izkušeni kronisti italijanskega nogometnega prvenstva vedo, kdaj je bilo v serie A tako izenačeno kot v tej sezoni, ko peterico klubov ločita pičli »dve« točki. Tako v boju za prvaka kot 4. mesto bi bilo lahko napeto vse do 20. maja, ta čas pa kraljuje Inter, pri katerem blesti vratar Samir Handanović.

Inter 40, Napoli 39, Juventus, Roma in Lazio po 38 točk. Tak bi bil vrstni red, če bi Lazio dobil drevišnjo zadnjo tekmo 16. kola s Torinom in bi Roma v zaostali tekmi premagala Sampdorio. Oba dvoboja bosta v Rimu. Napoli včeraj ni zlomil odpora Fiorentine, tudi Roma je na gostovanju v Veroni iztržila le točko, pri čemer je imel Valter Birsa v nogah celo senzacijo. V izdihljajih tekme se mu je ponudila imenitna priložnost za gol, s katerim bi Chievo šele drugič v tem stoletju premagal favorizirano Romo! Slednji ni prav nič pomagala navidez »boljša« statistika (streli 24:9, streli na vrata 8:1, koti 13:1). Tak razplet je ohranil na vrhu lestvice Inter, ki je v derbiju kola odbil napad Juventusa in naredil nov korak proti cilju.

»Ne merimo na lovoriko, osnovni načrt je končati med prvimi štirimi in v prihodnji sezoni zaigrati v ligi prvakov,« je v pogovoru z novinarji zatrdil Samir Handanović, ljubljanski vratar, ki je bil najbolje ocenjeni akter derbija med Juventusom in Interjem. »Sarma« je nanizal osem obramb, pri čemer je ustavil tri lepe priložnosti Maria Mandžukića, eno Samija Khedire in s parado še strel Asamoaha. Zanimivo, sedem od osmih obramb je zbral na svoji desni strani. Enkrat ga je rešila tudi vratnica, v 96 minutah tekme pa je nanizal 22 natančnih podaj (od 29). Po tekmi je odgovarjal na trditve gostiteljev, češ da bi si Juventus glede na prikazano zaslužil več kot točko. »Tudi mi bi lahko iztržili več, toda v seštevku smo igrali solidno. Boj za prvaka? Ves čas moramo biti osredotočeni le na naš cilj, to je zasesti eno od prvih štirih mest. Pred nami je še veliko tekem, v igri za vrh so več kot štiri ekipe, torej si ne moremo privoščiti popuščanja,« je zatrdil Handanović, ki je odšel proti slačilnici oblečen v majico Gianlugija Buffona. Slednji zaradi poškodbe mišice resda ni zaznamoval večera, v vratih Juventusa je igral poljski čuvaj mreže Wojciech Szczesny.

Handanović je bil zelo zgovoren, potrpežljivo je odgovarjal na vprašanja italijanskih novinarjev. Na eno od njih, ali gre za njegovo najboljšo sezono, odkar se je leta 2012 iz Vidma preselil v Milano, je denimo odvrnil: »Ne (še), počakajmo do konca, tedaj bomo lahko ocenili, kaj smo dosegli. Vratarje resda ocenjujete po številu prejetih golov in ubranjenih enajstmetrovk, toda moja miselnost se ni v tem času spremenila niti za malo. Tudi v obdobju, ko nam ni šlo, sem razmišljal enako ambiciozno kot danes.«

»Handa«, kot kličejo Handanovića na »škornju«, se je odzval tudi na izjavo Napolijevega trenerja Maurizia Sarrija, da Inter igra v svoji ligi, saj v nasprotju z Juventusom, Napolijem in Romo ne igra v ligi prvakov in je posledično bolj spočit, več ima časa za pripravo na sleherno tekmo v serie A. »To ne drži. Juventus ima denimo na voljo dve enajsterici nogometašev in prav vsak lahko naredi razliko na igrišču.«

Inter je zadel v polno s prihodom trenerja Luciana Spallettija, ki je opozoril nase na klopi Rome, Handanovića pa je spoznal v času vodenja Udineseja. Moštvo je odlično organizirano, ekipa prejema (naj)manj golov, deset v 16 tekmah. Med težkokategorniki na stari celini sta (po 15 tekmah) uspešnejša le Barcelona in Atletico: »Inter se brani odlično, saj napada (žogo) vseh 11 nogometašev. To je zasluga trenerja in njegovih pomočnikov. In prav to je ključno, naslove in lovorike običajno prinaša najboljša obramba.« Tudi Jan Oblak, vratar Atletica, je sinoči v Sevilli dodatno ozaljšal svojo individualno statistiko in med vsemi v Evropi kotira najvišje: v 15 tekmah španskega prvenstva je prejel pičlih 7 golov in je med najbolj zaslužnimi, da se njegov klub resno poteguje za naslov španskega prvaka.

Drži, Slovenija je evropska vratarska velesila, toda premore več odličnih nogometašev. Konec tedna sta opozorila nase tudi zvezna igralca Kevin Kampl in Rajko Rotman. Prvi je zabil svoj prvenec v tej sezoni bundeslige, ki je zadostoval za točko Leipziga, drugemu je uspelo enako, toda njegov gol je štel več. Rotmanov klub Göztepe iz Izmirja se je namreč z zmago v vzhodni Anatoliji zavihtel tik pod položaje, ki iz Turčije vodijo v ligo prvakov.