Hrvaška je padla, zdaj še nad Nemčijo

Na evropskem prvenstvu v namiznem tenisu v Franciji je Slovenija premagala južno sosedo in se bo jutri proti Nemčiji potegovala za uvrstitev v polfinale.

Objavljeno
05. september 2019 14.05
Posodobljeno
05. september 2019 14.05
Darko Jorgić je bil ključni slovenski mož v zmagi proti Hrvaški. FOTO: AFP
STA
STA
Ljubljana - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca se je drugič zapovrstjo uvrstila v četrtfinale evropskega prvenstva. V Nantesu je v odločilni tekmi predtekmovalne skupine, ki je odločala o prvem mestu, s 3:1 premagala Hrvaško. Da bi še drugič zaporedoma osvojila kolajno, pa jo čaka težko delo. V četrtfinalu se bo jutri namreč pomerila z Nemci.

Ti so zadnje desetletje vladarji evropskega namiznega tenisa, Slovence so premagali tudi v polfinalu prejšnjega prvenstva, čeprav z velikimi težavami.

»Žreb nam ni bil naklonjen, a se ne bomo predali,« zatrjuje Bojan Tokić, ki je v dvoboju s Hrvaško, prispeval točko, dve pa je pridobil Darko Jorgić, ki je v prvem dvoboju proti Andreju Gačini zaostajal z 1:2, a nato dobil naslednja dva niza. Tudi Tokić je proti Tomislavu Pucarju zaostajal z 1:2, nato izenačil na 2:2. V odločilnem nizu je že vodil s 7:3, a prednost zapravil, Hrvat je celo povedel z 9:8, a se je Novogoričan zbral, prišel do zaključne žoge, drugo je tudi izkoristil.

image
Veteran v slovenskem moštvu Bojan Tokič je potožil nad žrebom, a je z eno zmago izpolnil svoj načrt. FOTO Matej Družnik/Delo


S tem drame še ni bilo konec. Deni Kožul je izničil zaostanek 0:2, a v petem nizu že na začetku zaostal, nato pa tekmeca ni več ujel.

Še najmanj težav je imel v četrtem dvoboju Jorgić, Pucarja, velikega konkurenta iz mlajših selekcij, je ugnal s 3:1.

»To ni bila navadna tekma. Dvoboj s Hrvati ni kot dvoboj s Francozi, Grki, Danci... To je dvoboj sosedov, v katerem si nihče ne želi izgubiti. A živčnosti nismo kazali. Poskušali smo skrivati emocije, v podzavesti pa so zagotovo obstajale. Največ pri Darku, ki je kazal največjo željo. A je odigral maestralno. Tudi sam sem končno pokazal dober namizni tenis, ki mi bo pomagal pri samozavesti. Te v zadnjem letu nisem imel, upam, da bo zdaj bolje. Res je škoda, da se bomo v četrtfinalu merili z Nemci, dobili smo najtežjega možnega tekmeca,« je po zmagi nad Hrvaško povedal Tokić.

Dekleta so tekmovanje končala že po predtekmovanju, saj se v novem sistemu ne igra za posamezne uvrstitve.

Izid –


Slovenija : Hrvaška 3:1


Jorgić : Andrej Gačina 3:2 (11, -7, -6, 4, 8)
Bojan Tokić : Tomislav Pucar 3:2 (4, -12, -7, 3, 10)
Deni Kožul : Frane Kojić 2:3 (-7, -9, 9, 5, , -6)
Jorgić : Pucar 3:1 (7, 3, -6, 7)