Hrvaški grozi vesoljni potop, ne Slovaška

Na Rujevici svetovnim podprvakom dovolj točka za uvrstitev na evropsko prvenstvo.
Fotografija: Dinamov napadalec Bruno Petković je bil največje presenečenje Hrvaške v prvem dvoboju v Trnavi, kjer so Slovaki doživeli enega od najhujših domačih porazov (0:4). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Dinamov napadalec Bruno Petković je bil največje presenečenje Hrvaške v prvem dvoboju v Trnavi, kjer so Slovaki doživeli enega od najhujših domačih porazov (0:4). FOTO: Reuters

Na Hrvaškem vlada strah pred »vesoljnim« potopom, malo manj pred Slovaško, ki je zadnja kvalifikacijska ovira na poti do eura. Toda previdnost ni odveč. Luka Modrić in drugi ognjeviti si danes zvečer na Rujevici ne smejo privoščiti spodrsljaja. Olajševalna okoliščina je, da neodločen izid zadostuje Hrvaški za prvo mesto v skupini. Prav lahko se zgodi, da bo naša južna soseda edina udeleženka EP od držav z območja nekdanje Jugoslavije.

Hrvaška 14, Madžarska 12, Slovaška 10, Wales 8, Azerbajdžan 1. To je izhodišče v skupini E, ob katerem bi Hrvatom tudi poraz težko preprečil uvrstitev na evropsko prvenstvo. Če Madžarska v zadnjem kolu v gosteh ne bi premagala Valižanov, potem bi bilo vseh neznank konec. Hrvati imajo prav z vsemi tekmeci v skupini boljši medsebojni izkupiček. Imeli ga bodo tudi s Slovaki, če ti na reški Rujevici ne bodo do tal potolkli svetovne podprvake. V Trnavi so Hrvati uprizorili učno uro in bili boljši kar s 4:0.

Hrvaška z Lukom Modrićem v glavni vlogi polni tudi proračun Nogometne zveze Hrvaške. FOTO: Reuters
Hrvaška z Lukom Modrićem v glavni vlogi polni tudi proračun Nogometne zveze Hrvaške. FOTO: Reuters

Prav v času tekme (20.45) bo na Hrvaškem in na Kvarnerju vrhunec padavin. Reko je v teh dnevih že poplavilo. Nogometni center s štadionom sicer leži na pobočju nad Reko, a igrišče bi lahko bilo potopljeno. Čeprav ne gre za klasično travnato površino, marveč v kombinaciji z umetno. Zdi se, da so pri izbiri gostitelja pri Nogometni zvezi Hrvaške upoštevali prav to možnost, saj je Rujevica dobila prednost pred splitskim Poljudom, ki je oktobra gostil Madžarsko in ji pripravil nepozaben sredozemski spektakel.



Hrvaški selektor Zlatko Dalić je dovolj pameten mož, da ne bo ničesar prepustil naključjem, toda vprašanje je, v kolikšni meri so Slovaki sposobni obrniti razmerja sil sebi v prid, če so bili še pred dvema mesecema osnovnošolci napram profesionalcem. Resnica je nekje vmes, niso tako slabi, da Marek Hamšik in drugi ne bi bili sposobni presenetiti, a tudi ne tako vrhunski, da bi se Luka Modrić in ognjeviti morali tresti pred njimi. Slovaki so svojo moč pokazali po polomu v Trnavi, saj so se oddolžili z zmago v Budimpešti, s čimer so ohranili velike možnosti za drugo mesto. Četudi nocoj izgubijo.

Hrvaški selektor Zlatko Dalić je previden. FOTO: AFP
Hrvaški selektor Zlatko Dalić je previden. FOTO: AFP

Na Hrvaškem so v ospredju tudi evri. Potem ko je Dinamo lani dosegel rekordne prihodke in jih bo letos še krepko izboljšal, se tudi predsedniku hrvaške zveze Davorju Šukerju razteza nasmeh čez obraz. Samo uvrstitev na EP bi prinesla 9,25 milijona evrov. UEFA bo sicer razdelila kar 371 milijonov €. Še več si Hrvati obetajo od prvenstva (vsaka zmaga je vredna 1,5 milijona €, neodločen izid 750.000 €), na katerem znova ne bodo le v vlogi sodelujočih. Znana je tudi notranja delitev nagrad. Nogometaši si bodo po euru razdelili 45 odstotkov nagradnega izkupička, strokovni štab pa 20 odstotkov vrednosti zaslužkov nogometašev.

Računovodje so razkrili tudi učinek Modrićevega reprezentančnega poglavja. Odkar je od leta 2006 član ognjevitih, je na račun nagrad hrvaška zveza zaslužila 84,95 milijona €. Vključno z nagrado za uvrstitev na EP 2020.

Komentarji: