Ibrahimović za spektakel, Madžari za euro

Pred nedeljskim žrebom parov dodatnih kvalifikacij za EP sta za Slovenijo najbolj nezaželeni BiH in Švedska.

Objavljeno
14. oktober 2015 20.21
Ljubljana 6.2.2013, Slovenija-Bosna, foto: Tomi Lombar
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Zlatan Ibrahimović, Edin Džeko, Jevhen Konopljanka ali Zoltan Gera, kdo od zvezdnikov Švedske, BiH, Ukrajine in Madžarske bi bil novembra dobrodošel gost v Sloveniji? V nedeljskem žrebu parov dodatnih kvalifikacij za EP v Franciji bodo Srečko Katanec in navijači tako rekoč enotni: na poti v Francijo naj bodo tekmeci Gera in Madžari.

Eden od najprepoznavnejših švedskih »izdelkov« v svetu v podobi Ibrahimovića bi zagotovo povzročil »Ibramanijo« tudi na sončni strani Alp, a selektorja Katanca, kapetana Boštjana Cesarja, najboljšega strelca Milivoja Novakovića in druge slovenske reprezentante zanima izključno uvrstitev v Francijo. Zato Švedska ne sodi v kategorijo zaželenih, a tudi Ukrajina in Bosna in Hercegovina ne.

Evropska in svetovna reprezentančna lestvica se razlikujeta. Prvo oblikujejo po formuli odstotkov tekem v kvalifikacijah za EP leta 2012 (20), SP 2104 (40) in EP 2016 (40), pri drugi upoštevajo vse reprezentančne tekme s prijateljskimi vred v štiriletnem obdobju in tudi moč tekmecev. Po zadnjih kvalifikacijskih tekmah je že znano, da bo na vrhu lestvice FIFA prvič Belgija, ki na lestvici UEFA zaseda 5. mesto (34,442) za nedotakljivo Nemčijo (40,236). Upoštevajoč lestvico UEFA so za Slovence glavni dobitek Madžari, na lestvici FIFA najnižje kotirajo Švedi.

Tradicija tekem s skandinavskimi reprezentancami (13 tekem, 11 porazov, zmaga in remi z razliko v golih 8:29) je le ena podrobnost, ki Švedsko uvršča v kategorijo nezaželenih, druge so povezane z značajskimi in telesnimi prednostmi in tudi izjemnim zanosom, ki ga narekuje prav »Ibrakadabra«. Slovenija je s Švedsko igrala eno prijateljsko tekmo in izgubila z 0:1.

Bošnjaki z Džekom, Miralemom Pjanićem in tudi selektorjem Mehmedom Baždarevićem, nekoč Katančevim soigralcem v reprezentanci Jugoslavije, so vse prej kot idealni tekmeci. Imajo kakovost in širino in so samozavestni po zastoju na začetku kvalifikacij ter menjavi selektorja Safeta Sušića. Slovenske izkušnje so klavrne, štiri tekme, štirje porazi – razlika v golih 4:10. Katanec je drugi mandat v vlogi selektorja Slovenije začel proti BiH v Stožicah (0:3).

Ukrajina je Sloveniji odprla vrata velikega tekmovanja – EP leta 2000. A Ukrajina je od zgodovinskih dodatnih kvalifikacij iz leta 1999 iz vajenke prerasla v upoštevanja vredno evropsko silo. Četudi njeni kvalifikacijski izkupički še niso na ravni klubskih uspehov.

Nekdanji soigralec Roberta Korena pri WBA Gera je star 36 let, vratar Gabor Kiraly 39, napadalec Balazs Dzsudzsak 28. To je trojček, ki je z neznanim selektorjem Nemcem Berndom Storckom Madžarsko pripeljal do zadnje kvalifikacijske ovire. Moštvo brez zvezdnikov z vidnimi vlogami v močnejših klubih je zelo povezano s Katancem: zabil mu je prvi in edini reprezentačni gol, s porazom z 1:2 je debitiral na selektorskem stolčku. Madžarska je tudi izgubila tri tekme od štirih prijateljskih s Slovenijo.