Iličić bo le pozdravil Kavčičevo jato brez Matavža in Kurtića

Opoldne ob Ljubljanici prvo dejanje »operacije Norveška in Ciper«. Selektor Tomaž Kavčič bo uvrstil na seznam nova imena.
Fotografija: Jasmin Kurtić (desno) bo izpustil oktobrsko akcijo slovenske reprezentance, njegov prijatelj Josip Iličić (drugi z leve) bo prišel na Brdo.
Odpri galerijo
Jasmin Kurtić (desno) bo izpustil oktobrsko akcijo slovenske reprezentance, njegov prijatelj Josip Iličić (drugi z leve) bo prišel na Brdo.

Ljubljana – S kom bo Tomaž Kavčič lovil presenečenje v Oslu, kjer čaka slovensko nogometno reprezentanco (pred)zadnji izziv v Uefini ligi narodov? To je ključno vprašanje pred današnjim sestankom selektorja z novinarji, potem ko sta se Janu Oblaku in Josipu Iličiću pridružila – zaradi različnih razlogov – tudi Jasmin Kurtić in Tim Matavž.

Tim Matavž (desno) si je konec tedna huje poškodoval nogo.
Tim Matavž (desno) si je konec tedna huje poškodoval nogo.


Slovenci bodo igrali v tem mesecu dve tekmi v ligi narodov – 13. oktobra z Norveško v Oslu, tri dni pozneje s Ciprom v Stožicah. Danes točno opoldne bo znana kadrovska podoba reprezentance, s katero bo Kavčič lovil prve točke v novoustanovljenem Uefinem tekmovanju.


Matavž in Kurtić za letos izgubljena


Jan Oblak do nadaljnjega ne bo branil za slovensko reprezentanco.
Jan Oblak do nadaljnjega ne bo branil za slovensko reprezentanco.


Na seznamu ne bo vratarja Jana Oblaka, ki se je marca odločil, da ne bo igral za Slovenijo, dokler jo bo vodil Kavčič – to je edina razumna razlaga dogodkov zadnjih mesecev –, selektor pa je v zadnjem tednu ostal brez dveh fantov, ki veljata za »njegova« aduta. Jasmin Kurtić si je namreč zlomil roko, Tim Matavž pa nogo, poškodba slednjega med tekmo Feyenoorda in Vitesseja je bila za oči navzočih posebej grozljiva. Tudi nogometaši Feyenoorda so bili šokirani ob pogledu na nesrečo 29-letnega Šempetrčana, ki je v 27 tekmah za Slovenijo zabil deset golov. Matavž in Kurtić sta za letos že izgubljena za reprezentanco.



Josip Iličić bi se lahko znašel na seznamu za Norveško in Ciper, toda njegov učinek na igrišču bi bil nemara močno vprašljiv. »Jojo«, v minulem ciklusu prvi adut reprezentance Srečka Katanca, je daleč od optimalne forme in se nahaja v trnovem obdobju vračanja po neugodni infekciji vratu in ustne votline. Kavčič bi seveda krvavo potreboval njegove izkušnje, podaje in gole, toda bolj verjetno je, da bo Kranjčan uvrščen na seznam, da bo prišel na Gorenjsko in tam morda vadil skupaj z ekipo. Vsak drug scenarij bi bil presenetljiv, čeprav dobrodošel, zato se pustimo presenetiti.


Bezjak se bo "vrnil" k napadalcem


Ob pogledu v zdravstveno kartoteko reprezentance se zdi logično, da bo Kavčič posegel po novih imenih tako na širšem seznamu kot v začetni enajsterici. Septembra so bili v izbrani vrsti vratarji Belec, Kotnik in Ivačič, branilci Balkovec, Blažič, Jokić, Krajnc, Mevlja, Mitrović, Skubic, Stojanović in Struna, zvezni igralci Bezjak, Črnigoj, Dervišević, Kampl, Krhin, Kurtić, Požeg Vancaš, Štulac, Verbič in Zajc ter napadalci Berić, Matavž, Šporar in Zahović. Bezjak bi se lahko tokrat formalno »preselil« v kvartet napadalcev, bolj prevetrena naj bi bila torej slovenska zvezna vrsta.

Kevin Kampl (desno) ohranja dobro formo v majici Leipziga.
Kevin Kampl (desno) ohranja dobro formo v majici Leipziga.


Bomo videli, kako se bo Tomaž Kavčič lotil načrtovanja akcije, v kateri se bo njegovo moštvo merilo z 52. in 86. reprezentanco na lestvici Fife. Ulica zahteva tudi vpoklic dodatnih napadalcev iz slovenskega prvenstva, kakršna sta Jan Mlakar in Andres Vombergar, toda tovrsten scenarij je malo verjeten. Mlakar bo skoraj zanesljivo ostal v selekciji U-21, Kavčič naj bi ga torej prepustil Primožu Glihi, s katerim korektno sodeluje, ob tem slednji še goji možnosti za nastop na euru 2019.


Kavčič opoldne na mestnem trgu


Opoldne bo konec ugibanj in kadrovskih polemik, ko bo selektor razkril seznam reprezentantov za naslednji preizkušnji v ligi narodov. Septembra je nagovoril medije na Brdu, danes jih bo na mestnem trgu v središču Ljubljane, kjer leži trgovina NZS. Kavčič bo zbral igralce v ponedeljek (p)opoldne v tradicionalni bazi na Gorenjskem, kjer se bo pripravljala do petkovega poleta na sever Evrope in nato nedeljske vrnitve v Slovenijo. Reprezentanca bo torej v vadbenem središču opravila tri do štiri prave treninge, enega najbrž tudi v Stožicah.

Preberite še:

Komentarji: