Iličić po porazu v Manchestru usmeril pogled v prihodnost

Dvanajst strelov so sprožili nogometaši Atalante v Manchestru, polovico jih je prispeval Josip Iličić.
Fotografija: Josip Iličić je sprožil polovico vseh strelov Atalante. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Josip Iličić je sprožil polovico vseh strelov Atalante. FOTO: AFP

Dvoboj Manchester Cityja in Atalante v ligi prvakov je prinesel šest golov in navdušil vse – razen gostov, ki so odšli v Bergamo na petkrat preluknjanem ščitu. Tekma s tako kakovostnim moštvom, kot je zasedba Pepa Guardiole, resda ni le ena od mnogih v ligi prvakov in tudi spopad v Manchestru je prinesel sporočilo za trenerja Atalante in selektorja Slovenije.



"Nikdar ni lepo izgubiti z izidom 1:5, toda treba se je zavedati, kakšen tekmec nas je pričakal v Angliji. V prvem polčasu smo delovali zelo dobro, izpolnjevali svoj načrt in bili sorazmerno uspešni v igri z močno ekipo, ki jo krasijo številne odlike. Igralci ManCityja izkoristijo večino priigranih priložnosti, zato si v tekmi z njimi ne smeš privoščiti nobene napake," je ocenil učinek Atalante v Manchestru 31-letni Josip Iličić.


Najbolje ocenjeni med gosti prav 31-letni Kranjčan


Italijani so bili v prvih 45 minutah postavljeni visoko, "lažna" napadalca Iličić in Gomez sta igrala na tekmečevi polovici, pri čemer je bil zgolj "Jojo" osredotočen v napad. Nič čudno, da je bil najnevarnejši med gosti in po tekmi ni zaman prejemal najvišjih ocen italijanskih novinarjev. "Storil je več napačnih potez, toda Atalanta je prišla do enajstmetrovke za vodstvo z 1:0 po zaslugi njegove 'čarovnije', ob tem je bil Iličić v drugem polčasu edini, ki je prisilil vratarja Edersona, da je razmišljal," so ob Iličićevi oceni 6,5 zapisali v Gazzetti dello Sport.

...
...


Angleži so odrezali komunikacijo med Iličićem in Gomezom, slednji je bil statičen, kot bi igral go ali šah, ne pa igro, v kateri glavni akterji nanizajo po 10 km šprintov. Iličić je prejel od Argentinca le eno podajo (!), skupaj pa 20 žog v 73 minutah igre (De Roon 5, Castagne 4, Malinovsky 3, Pašalić in Muriel po 2, Gomez, Freuler, Toloi in vratar Gollini po 1). Kranjčan je oddal natančno 17 od 21 žog (81 %), največ jih je prejel Ruslan Malinovsky (5), 26-letni Ukrajinec, ob Iličiću najboljši med gosti. "Morda bi lahko zadržali vodstvo dlje in na koncu iztržili več. Toda kljub pogledu na izid ne smemo biti razočarani. Liga prvakov je za nas novo tekmovanje, moramo ohraniti pozitivno razmišljanje in se pripraviti za naslednje izzive," je zatrdil Iličić, ki je sprožil polovico od 12 strelov Atalante. Zakaj ni izvedel strela z bele točke, kot nedavno s Šahtarjem, ko ni bil uspešen? "O tem odloča trener," je razkril.


V Ljudskem vrtu (U-21) remiziral, v ligi prvakov visoko zmagal


Morda zveni nenavadno, toda Atalanta kljub klavrnem položaju (ManCity 9, Dinamo in Šahtar 4, Atalanta 0) goji upanje na pomlad v Evropi. Za to bi morala 6. novembra najprej šokirati ManCity na San Siru, tri tedne pozneje na istem štadionu še Dinamo Zagreb in najbrž zmagati tudi 11. decembra v Harkovu.

Morda je Atalantin trener Gianpiero Gasperini angažiral drugega izvajalca 11-m zavoljo nedavno zgrešene enajstmetrovke Iličića s Šahtarjem. FOTO: AFP
Morda je Atalantin trener Gianpiero Gasperini angažiral drugega izvajalca 11-m zavoljo nedavno zgrešene enajstmetrovke Iličića s Šahtarjem. FOTO: AFP


V Iličićevih besedah se skriva sporočilo za oba njegova šefa – trenerja Gianpiera Gasperinija in selektorja Matjaža Keka. Prvič, Atalanta je previsoko napadla Pepa Guardiolo – ko so Italijanom pošle moči, je sledil strelski šov Sergia Agüera in Raheema Sterlinga. Drugič, izkazalo se je, da lahko Iličić realno ogrozi tudi najboljše na svetu, če je stoodstotno oproščen plačila davka na obrambne naloge. Bočni branilec Benjamin Mendy, poletni nakup Cityja za 60 milijonov evrov, je namreč zanesljivo izgubil dvoboj s Kranjčanom.

Pri zmagovalcih velja izpostaviti komaj 19-letnega Phila Fodna. Angleški najstnik, ki je v začetku meseca iztržil le točko v tekmi s slovensko zasedbo U-21 v Ljudskem vrtu (2:2), je bil med najvidnejšimi na igrišču.

Preberite še:

Komentarji: